Strach a naděje. Diskuse o obrazech korony

Obraz šedivé koule opatřené červenými bodláky nás v posledních měsících provází ve sdělovacích prostředcích na každém kroku. Toto vyobrazení je univerzálně srozumitelné pro většinu lidí konzumujících masová média, ať už žijí kdekoliv na Zemi: jedná se o vizualizaci koronaviru. Jaké další obrazy dominovaly období pandemie onemocnění COVID-19 a jaké politické akce i emoce vyvolávaly? Zúčastněte se červnového diskusního večera Fresh Eye a poslechněte si, jak téma obrazů krize reflektují hosté z oblastí současného vizuálního umění, dokumentárního filmu, médií a společenských věd Hana Janečková, Vít Klusák, Johana Kotišová a Eva Šlesingerová. Diskuse se uskuteční ve čtvrtek 18. června od 19 hodin v prostorách Petrohradská kolektiv.

Globálně prožívaná krize, jež vypukla na počátku roku 2020, vystavila naši společnost zcela novým a současně sdíleným vizuálním zkušenostem. Zatímco v rámci všední reality jsme do svých vizuálních slovníků zařadili všudypřítomné reprezentace respirátorů a desinfekce rukou, na stránkách zpravodajských médií jsme si zvykli sledovat snímky pracujících zdravotníků, symbolu hrdinství, boje s nemocí a také vyčerpání. Posedlost statistikami a jejich vizualizacemi nabrala na nových rozměrech. Krize rozpoutaná pandemií onemocnění COVID-19 dala navíc vzniknout novým formám pro naše kolektivní představy o zdraví a nemoci.

Nakolik podstatným prvkem pro prožívání pandemie se stalo globálně sdílené mediální zpravodajství? Jaký obraz krize převládal v českém mediálním prostoru? Lišil se nějak od toho, jenž se objevoval na sociálních sítích? A jak vypadala obrazová reprezentace sdílených představ o nemoci a zdraví?

Co přijde po krizi?

Příval nových anebo znovu aktivovaných obrazů se nezastavil ani s postupným rozvolňováním krizových opatření doma a ve světě. Nabral však nový směr s tím, jak se začaly objevovat vize pokrizové společnosti – takové, která bude více lpět na hlubších hodnotách, ale i takové, která si nechá natrvalo vzít některé své svobody, a přiblíží se tak totalitarismu. Jaký je tedy aktuálně převládající obraz budoucí „pokoronové” společnosti?

Na tyto i další otázky během diskuzního večera Fresh Eye s názvem Obraz versus krize odpovídají hosté, teoretička a kurátorka současného umění Hana Janečková, dokumentarista Vít Klusák, socioložka médií Johana Kotišová a antropoložka Eva Šlesingerová. Fresh Eye Obraz versus krize se odehraje ve čtvrtek 18. června od 19 hodin ve venkovních prostorách Petrohradská kolektiv. Vstup na akci je zdarma.

Rozhovor s N. Mirzoeffem o hnutí Black Lives Matter nyní k přečtení zdarma online

Na zdravotní krizi ve Spojených státech navázala v posledních týdnech vlna rasových nepokojů – médii často označovaná za největší od zabití vůdce afroamerického hnutí za občanská práva Martina Luthera Kinga. Masové protesty, organizované hnutím Black Lives Matter, vypukly krátce po zveřejnění videa zaznamenávajícího policejní zásah, při němž zemřel po zakleknutí jedním z policistů Afroameričan George Floyd.

Platforma Fresh Eye společně s nakladatelstvím ArtMap zpřístupnila v odpovědi na tuto situaci zdarma obsáhlý rozhovor s teoretikem vizuální kultury Nicholasem Mirzoeffem, jehož významná část se věnuje teoretickým úvahám a rozboru konkrétní protestní praxe spojené právě s hnutím Black Lives Matter. Interview, které vedla v listopadu 2019 dramaturgyně platformy Fresh Eye Andrea Průchová Hrůzová jako součást českého překladu knihy Jak vidět svět, směřuje k vysvětlení pojmu „veřejná viditelnost“ afroamerické komunity, pozice „proti-proti-černošství“ a procesu „dekolonizace“. Elektronickou verzi rozhovoru lze nalézt zde.

 

Další informace o aktivitách Fresh Eye lze nalézt na stránkách Platformy pro studium vizuální kultury Fresh Eye nebo na facebooku.

Comments

comments

Vyhledat