Hlavní obsah

Losing My Religion. Slavný hit R.E.M. poprvé zazněl v bufetu na Malé Straně

Stipe Story po 30 letech.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Před 30 lety dorazila do Československa superhvězda. Jen o ní skoro nikdo nevěděl.

Článek

Některé věci se mohly stát asi jen na jaře zázračného roku 1990. Jako třeba jedinečné turné zpěváka slavné skupiny R.E.M. Michaela Stipea a jeho přátel, zpěvačky Natalie Merchantové a britského písničkáře Billyho Bragga po postkomunistickém Československu, navíc v týdnu, který tehdy v červnu před 30 lety vrcholil prvními svobodnými volbami po více než 40 letech bolševické vlády.

Trio mladých levicových idealistů mělo v plánu tři koncerty, v Praze, Olomouci a Bratislavě, na ten ale kvůli dešti nedošlo. Na ty další ovšem jejich návštěvníci - jako například autor tohoto textu - nikdy nezapomenou. Třeba na ten v Malé sportovní hale na Výstavišti v Praze, který začal s mnohahodinovým zpožděním a vrcholil dlouho po půlnoci bizarním momentem, kdy se salonní levičák Billy Bragg rozhodl ukončit show zpěvem své verze revoluční písně Internacionála. Že v Československu jara 1990 existuje jen málo více nenáviděných melodií, Bragg pochopil ve chvíli, kdy na něj z podroušeného publika přiletěly první kelímky s pivem.

Jedním z těch domorodců, kteří se mu pak snažili vysvětlit, co se stalo, byl také tehdy čtyřiatřicetiletý Petr Nosálek, spoluzakladatel časopisu Rock and Pop, později dlouholetý šéfeditor české redakce BBC - a dnes také tchán autora tohoto textu. „Prosili jsme ho, aby to už na druhém koncertě v Olomouci neopakoval, ale on mi pořád říkal: Petře, mám fakt velké dilema,“ vzpomíná Petr Nosálek. Bragg nakonec ustoupil a olomoucké vystoupení zakončil písní We Shall Overcome, která v tu dobu zněla přece jen případněji.

Neuvěřitelný týden po boku hvězd ovšem pokračoval a Petr Nosálek během něj zažil věci, na které nikdy nezapomene: improvizovanou premiéru písně Losing My Religion, která o rok později udělala z R.E.M. už navždy globální superhvězdy, výlet do sklípku nedaleko Znojma a samozřejmě: legendární oběd v restauraci na hrázi Vranovské přehrady.

Podívejte se na vzpomínky z návštěvy Michaela Stipea v Československu v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované