Auto / moto

Nejlepší boty na motorku: TOP 8 produktů podle recenzí a testů

nejlepší boty na motorkuPotřebujete co nejlepší boty na motorku, ale nedaří se vám zorientovat v překvapivě širokém a rozmanitém sortimentu? V dnešní recenzi se na tento velmi specifický typ obuvi zaměříme. Náš průvodce světem tohoto vybavení se bude soustředit především na začínající motoristy, kteří se chystají pořídit si své třeba teprve první speciální boty. To ale neznamená, že nemůže přinést užitek pokročilejším jezdcům. Pokusíme se totiž o komplexní shrnutí problematiky a možná i zkušení harcovníci objeví zajímavé informace a svůj výběr obuvi pro příště přehodnotí a pečlivěji zváží. Boty na motorku musejí ostatně splňovat složité nároky a obstát nejen při jízdě, ale samozřejmě i při běžné chůzi.

Kvalitní obuv na motorku není obvykle otázkou pár stovek korun a příliš se nevyplatí sahat po nejlevnějších kouscích. Dobré boty vám ale na druhou stranu vydrží dlouho a budou vám mnohem lépe sloužit. Zvlášť když si je vyberete přesně na míru svým potřebám. Roli zde navíc zdaleka nehraje jen cena, design nebo velikost, ale i řada dalších důležitých faktorů. Patří mezi ně například bezpečnost a jízdní styl. Tím vším se v našem článku budeme podrobně zabývat. Vybaveni tímto „know-how“ pak budete moci nakupovat s jistotou a mnohem přesnější představou o konkrétních požadavcích.

Naše shrnutí vám poskytne především všeobecný přehled o nabídce motoristické obuvi, ale výběr konkrétního výrobku už bude na vás. Inspiraci však můžete najít v našem žebříčku nejzajímavějších modelů současnosti. Kromě toho vám doporučujeme obhlédnout i uživatelské recenze bot na motorky. Dozvíte se v nich praktické poznatky od zákazníků, kteří už danou obuv vyzkoušeli na vlastní kůži, nebo spíš ponožky. S volbou vám mohou pomoci i různé odbornější a rozsáhlejší testy.

Nejlepší boty na motorku na trhu

PořadíProduktInfoHodnoceníCena (od)
#1Sidi Rex
✔️ špičkové sportovní silniční boty nejvyšší kvality
✔️ plastové chrániče kotníku
✔️ CE homologace
✔️ Das Sport-Motorrad Magazin hodnocení 1,0 (nejlepší)
[usr 5 text="true" tooltip="true"]10000 Kč Číst recenze
#2TCX Vibe
Dělený vítěz (MOTORRAD) - 90/100
✔️ extrémně odolná podrážka
✔️ silniční / turistické
✔️ voděodolná membrána
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3250 Kč Číst recenze
#3FORMA ADVENTURE LOW WP
✔️ plná, lícová kůže
✔️ voděodolná a prodyšná membrána DryTex
✔️ plastové ochranné prvky
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]5000 Kč Číst recenze
#4ALPINESTARS FASTER-3
Nejlepší na Heureka.cz
✔️ nízké boty na motorku sportovního vzhledu
✔️ příjemné na noze a přitom bezpečné
✔️ velmi lehké boty s CE certifikací
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]3950 Kč Číst recenze
#5SIDI Adventure 2
Skvělé recenze
✔️ super komfort a bezpečí v jakémkoli počasí
✔️ dvojité švy v namáhaných místech
✔️ zapínání na suchý zip
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]8200 Kč Číst recenze
#6W-TEC Quartzo
Dobrá cena
✔️ zpevněná špička, pata a oblast kolem holeně
✔️ ochrana v oblasti kotníku z obou stran
✔️ dvojité švy
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]3000 Kč Číst recenze
#7W-Tec Denimo
✔️ vzhled volnočasových tenisek
✔️ denimový obnošený styl
✔️ chrániče kotníků, šněrování
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]3350 Kč Číst recenze
#8W-TEC JuriCE
Na Harley
✔️ protiskluzová podrážka
✔️ dvojité a trojité švy
✔️ voděodolné vlastnosti
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]2900 Kč Číst recenze

Jak vybrat boty na motorku

Podle čeho vybírat dokonalé boty na motorku? Samozřejmě nelze opomenout zásadní faktory, jako je cena, vzhled nebo odolnost zpracování a použité materiály. To platí prakticky pro jakoukoli obuv. V tomto specifickém případě ale sehrává svou roli i stroj, na kterém jezdíte anebo styl jízdy a převažující prostředí či terén. Je třeba všechny tyto aspekty komplexně zhodnotit a zodpovědět si důležité otázky, které vás navedou na cestu k dobré koupit. S tím vám pomůžeme.

Kromě toho se podíváme i na zmíněné cenové hladiny a taky na některé známé a oblíbené výrobce, kteří mohou nabídnout vysokou kvalitu a spolehlivost.

Důležité otázky při výběru moto obuvi

Vhodně položené otázky (a samozřejmě především odpovědi na ně) mohou být perfektním vodítkem při výběru takřka jakéhokoli zboží, boty na motorku nevyjímaje. Je důležité snažit se najít vždy co nejpřesnější odpověď. Díky tomu můžete dobře specifikovat své požadavky i možnosti, vyrazit na nákup s přesnou představou a nenechat se ničím zaskočit. Jaké otázky byste si měli zodpovědět?

  • Jak intenzivně budu boty používat? – Vyrážíte na dlouhé cesty anebo motorku používáte spíše na krátké projížďky? Kolik toho v botách nachodíte? Zde je třeba se zaměřit především na míru pohodlí, prodyšnost, ale i odolnost.
  • V jakém prostředí a jakým stylem jezdím? – Patříte spíše mezi zdrženlivé, zodpovědné a opatrné řidiče, anebo volíte agresivnější jízdní styl? Vyrážíte jenom na silnice, nebo i do terénu? To vše byste zvážit.
  • Na jaké motorce jezdím? – Samozřejmě bude i rozdíl mezi botami vhodnými pro skútr a pro Harley, a to nejen v designu.
  • Jakou míru ochrany a odolnosti potřebuji? – Tento faktor opět souvisí především s intenzitou a způsobem používání, jízdním stylem a prostředím, ve kterém se budete převážně pohybovat.
  • Kolik mohu investovat? – Otázka ceny patří vždy mezi zásadní. Poradíme vám, v jakých relacích se dají moto boty pořídit.
  • Jaký design mi sedí? – Nelze popřít, že boty na motorku jsou do značné míry i stylovým módním doplňkem. Vzhled u nich proto většinou hraje důležitou roli.

jak vybrat boty na motorku

Výběr bot podle stroje a jízdního stylu

Pojďme se vrhnout na zřejmě nejdůležitější kapitolu. Pokusíme se v ní o přehledné rozdělení motoristické obuvi na několik základních typů. Zásadní bude konkrétní druh motorky a taky jízdní styl a prostředí.

Cruiser obuv na motorku

Tento oblíbený typ moto obuvi vyniká kvalitou zpracování a designem. Obvykle jde o kožené kousky s dvojitými nebo trojitými švy. Typická je ochrana kotníků, ocelová špička a výztuže v podpatku. Jde o pevné a odolné boty s výrazně protiskluzovým řešením podrážky. Výška střihu je poměrně rozmanitá, sehnat můžete nízké i vysoké modely. Tyto boty jsou velmi blízké obuvi na chopper. Jde především o velmi stylovou volbu.

Sportovní obuv na motorku

Sportovní obuv se používá nejen při závodech, ale při jakékoli rychlé a náročné jízdě, kdy je nutné dbát na maximální ochranu a bezpečnost. Tyto boty se vyznačují vysokou mírou ochrany proti nárazu a mechanickému poškození. Samozřejmostí je ochrana prstů, kotníků, paty, ale i holení – jde tedy o boty vysokého střihu.

Sportovní moto boty musejí však být nejenom odolné a ochránit v případě nárazu či pádu. Důležitá je taky nízká hmotnost a určitá míra pohodlí. Proto se u nich setkáte s polstrováním a taky různými systémy ventilace, které oceníte při delší jízdě – zejména v horkých dnech. Sportovní obuv je vhodná pro silné stroje a rychlejší, agresivnější jízdní tempo.

Motokrosové boty

Dá se říct, že motokrosové boty představují pomyslný vrchol, pokud jde o bezpečnost a míru ochrany nohy. Jde o vysoké boty, k jejichž výrobě se obvykle používá kombinace kůže, gumy, případně syntetických materiálů, jako je např. polyuretan.

Tyto boty nohu pevně fixují a chrání před blátem či vodou, ale samozřejmě především před nebezpečnými pády a údery. Jsou proto opatřeny propracovaným systémem výztuh. Tyto boty jsou vhodné na motokrosové disciplíny nebo jakoukoli náročnou a nebezpečnou terénní jízdu.

Obuv na skútr

Tento typ moto obuvi patří mezi nejcivilnější. Designem se boty obvykle velmi blíží běžné městské obuvi, avšak disponují výztužemi v oblasti paty a špičky. Boty jsou poměrně lehké a pohodlné i při chůzi. Hodí se na nenáročné ježdění na slabších strojích, po městě apod.

Cestovní motoristická obuv

Cestovní obuv je určena na dlouhé jízdy a musí obstát i při pěší chůzi. U tohoto typu motoristických bot je tedy prvořadé pohodlí a spolehlivost. Boty musejí mít dlouhou životnost a typická je pro ně voděodolnost. Vyrábějí se z kůže, případně s použitím různých moderních materiálů. Součástí je ochrana prstů a pat, ale i kotníků a případně holení. Boty jsou prodyšné, ale zahřejí. Jsou vyvinuty pro dlouhé nošení. Zapínání je různorodé, může to být zip, tkaničky, přezky nebo kombinace.

boty na motorku zkušenosti

Boty a bezpečnost

Ve výše uvedeném rozdělení moto obuvi jsme často mluvili o míře ochrany a bezpečnosti. Tu zajišťují především výztuže, ale i kvalita zpracování a odolnost použitých materiálů. Výztuže bývají i kovové a týkají se především paty a prstové části, u některých modelů najdete i ochranu kotníků a holení. Zde jde především o ochranu proti pádům a nárazům. Další důležitou otázkou pak může být ochrana před vodou a nečistotami, což je důležité zejména u cestovních a motokrosových bot. Samozřejmě jsou běžné i reflexní prvky.

Kvalita zpracování

Kvalitní motoristické boty bývají obvykle kožené, často s použitím kovových či plastových prvků nebo moderních materiálů, jako jsou různé speciální membrány apod. Všímejte si nejen použitých materiálů, ale i řemeslného zpracování. Důležité je především provedení švů. Jsou pouze lepené nebo dvakrát či třikrát šité? Nejvyšší nároky, pokud jde o odolnost a ochranu, jsou kladeny především na motokrosové a sportovní boty. U cestovních oceníte trvanlivost a komfort.

Komfort nošení

Komfort je důležitý především u dlouhých cest a je třeba pomýšlet na to, nakolik jsou boty vhodné i k chození. U sportovních a motokrosových modelů počítejte spíše s minimálním komfortem, protože prim hraje ochrana. Tyto boty taky nejsou zrovna vycházkové. Naopak skútrové a cestovní boty, stejně jako boty na chopper by měly obstát i při nějaké té pěší procházce. Taky pohodlí při jízdě bývá poněkud vyšší.

Vysoké vs. nízké boty

Základní a na první pohled patrný rozdíl mezi různými botami na motorku je ve výšce střihu. Záleží výběr jen na módních preferencích? Nikoli. Záleží na nárocích, jízdním stylu a potřebách. Nízké boty jsou civilnější, vhodné i pro chození, míra ochrany je ale nižší, proto nejsou vhodné pro riskantní nebo sportovní či terénní ježdění. Vysoké boty poskytnou vysokou míru fixace a ochrany chodidla, kotníků i holení. Na druhou stranu toho v nich moc neujdete.

Zapínání

Zapínání může být zipové/na suchý zip, tkaničkové, přezkové – případně různě kombinované. Záleží na konkrétním účelu a typu bot, ale i osobních preferencích a nárocích na styl a design.

Dámské i pánské a unisex

Motorky nejsou jen doménou drsných mužů. Nepřekvapí proto, že lze běžně sehnat i dámskou moto obuv. Typický je pro ně užší střih s výraznější lýtkovou částí, vyšší podpatek a silný důraz na elegantní a módní vzhled.

jaké boty na motorku

Ceny bot na motorku

Jak už jsme zmínili, kvalitní obuv na motorku není otázkou pár stovek a není vhodné podceňovat kvalitu a pečlivý výběr. V jakých relacích se moto obuv pohybuje?

✅ Moto obuv do 2000 Kč

Boty na motorku pro nenáročné použití můžete sehnat i do 2 tisíc korun. Očekávat zde můžete především cestovní nebo městské modely, občas i boty typu cruiser. Boty mohou být i relativně kvalitní a spolehlivé, ale rozhodně nebudou příliš vhodné pro agresivnější jízdu a náročnější použití.

✅ Moto obuv do 4000 Kč

Zde se můžete těšit na vynikající sortiment a celou řadu nejprodávanějších bot na motorku. Boty v těchto cenách patří k nejžádanějším, protože nabízejí solidní poměr ceny a kvality. Najdete zde prakticky všechny typy, včetně velmi odolných motokrosových modelů, sportovních modelů, velmi stylových silničních a cestovních variant apod. Boty mohou být vhodné i pro náročnější nebo terénní použití.

✅ Moto obuv nad 4000 Kč

V této ceně převažují vysoce kvalitní motokrosové a špičkové cestovní a silniční modely. Očekávat můžete velmi precizní zpracování z prvotřídních materiálů. Vhodné řešení pro náročné ježdění nebo i sportovní disciplíny. Samozřejmě zde najdete i výběr exkluzivních a stylových kousků, kde je důraz kladen na design.

Nejlepší značky bot na motorku

Které značky slibují poctivé zpracování, vysokou životnost a spolehlivost, perfektní ochranu, stylový design a dobrý poměr ceny a kvality? Máme pro vás výběr několika výrobců, jejichž sortiment se vyplatí sledovat.

  • Alpinestar – Jedna z nejoblíbenějších značek motoristické obuvi, která se může navíc pochlubit vynikajícím sortimentem. Ten zahrnuje nízké i vysoké modely a zaměřuje se především na silniční/cestovní a motokrosové boty. Různé cenové relace od cca 2 tisíc Kč, Převážně výborná hodnocení v testech obuvi na motorku.
  • Sidi – Opět velký výběr a řada velmi populárních a špičkově hodnocených modelů. Najdete zde především cestovní a motokrosové modely, ale taky různé speciální kousky. Počítejte spíše s vyššími cenami.
  • TCX – Mimořádně rozsáhlý výběr pěkných kousků, který zahrnuje i cenově dostupnější modely. TCX nabízí i civilnější modely velmi elegantního střihu a boty se obvykle těší skvělému hodnocení. Dobrý poměr ceny a kvality.
  • RSA – Stylové cestovní a silniční modely, převážně kožené a přitom často za poměrně příznivé ceny okolo 2 tisíc korun. Tato značka určitě stojí za pozornost.

Nejprodávanější boty na motorku

Nejprodávanější boty na motorku podle portálu Heureka.cz

PořadíProduktInfoHodnoceníCena (od)
#1Sidi Rex
✔️ špičkové sportovní silniční boty nejvyšší kvality
✔️ plastové chrániče kotníku
✔️ CE homologace
✔️ Das Sport-Motorrad Magazin hodnocení 1,0 (nejlepší)
[usr 5 text="true" tooltip="true"]10000 Kč Číst recenze
#2TCX Vibe
Dělený vítěz (MOTORRAD) - 90/100
✔️ extrémně odolná podrážka
✔️ silniční / turistické
✔️ voděodolná membrána
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3250 Kč Číst recenze
#3FORMA ADVENTURE LOW WP
✔️ plná, lícová kůže
✔️ voděodolná a prodyšná membrána DryTex
✔️ plastové ochranné prvky
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]5000 Kč Číst recenze
#4ALPINESTARS FASTER-3
Nejlepší na Heureka.cz
✔️ nízké boty na motorku sportovního vzhledu
✔️ příjemné na noze a přitom bezpečné
✔️ velmi lehké boty s CE certifikací
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]3950 Kč Číst recenze
#5SIDI Adventure 2
Skvělé recenze
✔️ super komfort a bezpečí v jakémkoli počasí
✔️ dvojité švy v namáhaných místech
✔️ zapínání na suchý zip
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]8200 Kč Číst recenze
#6W-TEC Quartzo
Dobrá cena
✔️ zpevněná špička, pata a oblast kolem holeně
✔️ ochrana v oblasti kotníku z obou stran
✔️ dvojité švy
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]3000 Kč Číst recenze
#7W-Tec Denimo
✔️ vzhled volnočasových tenisek
✔️ denimový obnošený styl
✔️ chrániče kotníků, šněrování
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]3350 Kč Číst recenze
#8W-TEC JuriCE
Na Harley
✔️ protiskluzová podrážka
✔️ dvojité a trojité švy
✔️ voděodolné vlastnosti
[usr 4.6 text="true" tooltip="true"]2900 Kč Číst recenze
0 Sdílení