Hlavní obsah

Vzpomínka na jaro zůstala ukrytá ve sklenici s vůní medu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Nastal čas sběru pláství medu. Včelaři RC Srdíčko v Ústí nad Orlicí vyjeli k úlům, aby práci pilných včel zhodnotili proměnou v chutný med.

Foto: Stanislava Dvořáková

Úly jsou uloženy v optimálním prostředí lesa.

Článek

Koncem jara se krása květů a skrytý sladký nektar zásahem včel mění v první "zlaté žně". Je to období, kdy včely jsou nejpilnější, a tak pro včelaře nastává tradiční jarní sklizeň.

Ve čtvrtek 11. června s ranním úsvitem vyjela skupina osob zahalená v bílých ochranných oděvech s kuklou k úlům rozmístěným v lesích v okolí města. Včelička je tvor užitečný, ale zasažení žihadlem moc příjemné není. V Rodinném centru Srdíčko v rámci projektu Zachraňme včely, podpořeném Evropskou unií, navíc zapojují do péče o včely jak děti, tak i seniory. Tak již podruhé se této jarní výpravy zúčastnil senior Jan Doleček a mladý vedoucí projektu Tomáš Vodehnal z Chocně, který se včelařství věnuje již třetím rokem.

Úkolem včelaře je z nástavků úlů vytáhnout rámy plné medových zásob. Dýmákem zklidní populaci včel, kterých se ve zdravém úlu pohybuje kolem 40 tisíc. Poté vyjmuté zavíčkované plástve jemně smetáčkem zbaví případných zbývajících včel a uloží do připravených beden. Před odjezdem ještě doplní vodu do nedaleko uložené napáječky. Tím končí práce v přírodě a nastává vlastní proces výroby medu.

K dalšímu zpracování dochází v maringotce umístěné u budovy Jednoty bratrské v tak zvané medárně, která je jakousi laboratoří, kde vzniká voňavá, absolutně čistá tekutina zlatavé barvy představující květový med.

Prvním postupem je odvíčkování pláství odřezáním speciální vidličkou. Vosk se zbytky roztoku medu se ukládá do sklenic, kde se po podzimní sklizni jablek smísí s jablkovicí (50% pálenkou) na tzv. víčkovici, což je medový míchaný nápoj s částečkami pylu, vosku a propolisu. Očištěné plástve se poskládají do medometu, kde pomocí odstředivé síly se med vytlačí na stěny a steče na dno, odkud přes dvě sítka vytéká do konve. Postupným odtáčením uzávěru na dně konve se plní do připravených sklenic.

Do zbytku medu, kde jsou vyplavené nečistoty, se pak přidává voda a kvasinky, kde po šestiměsíčním usazování, filtrování a kvašení vzniká medovina. Podle převládajícího nektaru může být akátová, lipová apod.

Seškrábáním nánosů pryskyřice na rámcích se získává propolis, který v uzavřených nádobách s přidáním lihu se mění na propolisovou tinkturu.

Z plastů se horkou parou odděluje vosk, který se pak odlévá a lisuje na destičky, které se na jaře vracejí včelám k další stavbě, nebo se z nich vyrábí stáčené svíčky.

S touto jarní sklizní květového medu se zákazníci setkají v dárkovém balení v bezobalovém hokynářství RC Srdíčko a na farmářském trhu ve čtvrtek 25. června na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí.

Další nabídkou v měsíci červnu v rámci programu Evropských sborů solidarity je Medobraní pro děti mateřských a základních škol. Akce se uskuteční na zahradě RC Srdíčko, vedle autobusové zastávky ve středu města, se skupinou maximálně 15 dětí dle přihlášek v úterý a ve čtvrtek.

Objednávky přijímá Dan Dostrašil na telefonu 603 913 885 nebo na e-mailu evs@jbuo.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám