Ať už chcete zhubnout do plavek, shodit pokaranténní kila nebo prostě jen toužíte po odlehčeném pokrmu, je salát to pravé. Léto je ostatně jejich obdobím. Nejenže dozrává čerstvá zelenina, ale teplé letní počasí nás jednoduše vybízí k tomu, abychom dali přednost lehčím jídlům. Recepty na těžké omáčky a knedlíky můžeme vytáhnout zase na podzim, teď je čas na salát. A když říkáme salát, rozhodně nemyslíme jen kombinaci okurky, rajčete a balkánského sýru. Nic proti nim sice nemáme, ale rádi vám teď ukážeme, že možností je mnohem víc. Uvedené množství surovin v receptu vždy odpovídá jedné větší (obědové) porci.

Letní bramborový salát

5 menších brambor 
7 lusků cukrového hrášku
3 ředkvičky
1 snítka kopru
3 lžíce bílého jogurtu
šťáva z ½ citronu
sůl, pepř (dle chuti)

Vyberte menší brambory, případně rovnou zvolte odrůdu Grenaille, která má ideální velikost. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Poté je nakrájejte na čtvrtky a ředkvičku na tenké plátky. Smíchejte spolu s lusky cukrového hrášku a čerstvým koprem. 

Bílý jogurt smíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem. Jogurtovou zálivku nalijte na salát a promíchejte. Ozdobte čerstvým koprem a můžete podávat.

Salát s bulgurem a rajčaty

100 g bulguru
2 dcl zeleninového vývaru
hrst bylinek (bazalka, máta, hladkolistá petržel)
hrst baby špenátu
2 malé jarní cibulky
7 cherry rajčátek
1 lžíce balsamica

Bulgur nasypte do zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte do změknutí, zároveň by se měla vypařit veškerá tekutina. Pokud by se vypařila dříve, než bude bulgur hotový, podlijte trochou vody. Uvařený bulgur stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Bylinky a baby špenát nasekejte nadrobno, jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky a cherry rajčata na měsíčky. Vše zamíchejte s bulgurem a zakápněte trochou balsamica.

Středomořský salát s uzenou mořskou štikou

3 listy římského salátu 
½ salátové okurky
½ červené cibule
hrst hladkolisté petrželky
hrst kokosových chipsů
½ uzené mořské štiky
šťáva z ½ citronu
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř (dle chuti)

Omyté listy salátu natrháme na menší kousky, stejně tak rybu. Okurku nakrájíme na kolečka, cibuli na tenké plátky a petrželku nadrobno. Smícháme všechny suroviny a můžeme podávat.

Čočkový salát s pečenými paprikami a karamelizovanou cibulkou

100 g černé čočky Beluga
1 červená paprika
50 g gorgonzoly
5 lístků máty
½ červené cibule
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce balsamica
2 lžíce medu
2 lžíce vinného octa
sůl, pepř (dle chuti)

Čočku propláchněte, aby se zbavila případných nečistot, namočte na dvě hodiny do vody a nechte nabobtnat. Přilijte vodu a dejte vařit do změknutí. Pokud se za tu dobu nevypaří veškerá voda, zbytek slijte. Nechte vychladnout.

Papriku rozkrojíme na poloviny, očistíme od semínek a dáme do trouby. Pečeme na 250 °C asi 20 minut nebo dokud slupka neztmavne. Upečené papriky přendáme do misky a zakryjeme, aby se zapařily a šla lépe stáhnout slupka. 

Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a orestujeme na troše oleje. Jakmile cibule změkne, přidáme balsamico a cukr a necháme ještě chvíli povařit, aby nám vznikla karamelizovaná cibulka. 

Čočku smícháme s oloupanými a nakrájenými paprikami, karamelizovanou cibulkou, nadrobno nakrájenou mátou a na kostičky nakrájenou gorgonzolou. Přidáme zálivku, která nám vznikne smícháním medu, vinného octa, soli a pepře. Můžeme podávat.

Salát s mangem a krevetami podle @bulleit_man

10 velkých vyloupaných krevet
máslo
1 lžíce sojové omáčky
4 cl bourbonu Bulleit
½ zralého manga
½ salátové okurky
1 menší mrkev
1 jarní cibulka
hrst arašídů
1 lžíce sezamových semínek
5 lístků máty
5 lístků bazalky
šťáva z ½ limetky
1 stroužek česneku
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička drceného chilli
2 lžíce vinného octa
2 lžíce rybí omáčky
0,5 dcl teplé vody

Mango, okurku, mrkev a jarní cibulku nakrájíme na tenké nudličky. Dáme do mísy a opatrně – aby se nepotrhaly nudličky manga – promícháme. Bazalku a mátu nakrájíme nadrobno a přidáme k zelenině. Na suché pánvi orestujeme arašídy, poté rozdrtíme na menší kousky a smícháme se sezamovými semínky. 

Drcený česnek, sůl, cukr, chilli, rybí omáčku, vinný ocet a vodu smícháme dohromady, tím nám vznikne zálivka na salát. Na pánvi rozehřejeme kapku oleje a máslo a přidáme krevety. Zalijeme je sojovou omáčkou a bourbonem, který jim ve spojení s máslem dodá krásně plnou chuť, a podusíme, dokud se alkohol nevypaří. Krevety poté přendáme z pánve na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. 

Nakrájené mango se zeleninou a bylinkami zalijeme zálivkou, přisypeme směs arašídů a sezamových semínek, zakápneme limetkovou šťávou a konečně přidáme i krevety. Vše promícháme. Pokud by vám salát přišel málo výrazný, můžete přidat ještě trochu rybí omáčky.