Hlavní obsah

O zábavu dětí se ve Zbudově postarali myslivci a opeření dravci

Novinky, Petr Pokorný

Obyvatelé Dívčic na Českobudějovicku, kteří jsou držiteli neoficiálního titulu startéra letošního ročníku Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín dosud blokovaného koronavirovou krizí, asi ovládají i nebesa.

Foto: Petr Pokorný

Dětský den myslivosti ve Zbudově.

Článek

V sobotu 13. června, po několika deštivých dnech, se jich téměř půl druhé stovky sešlo na dětském dnu myslivosti ve Zbudově pod blankytně modrou, prosluněnou oblohou. A k tomu jim těsně nad hlavami létali opeření dravci.

„První naší obecní akci po třech měsících omezení byl před dvěma týdny dětský den v České Lhotě. A to jsme ani netušili, že jde vlastně o zahajovací akci Oranžového roku. To, že jsme prvními v celém okolí elektrárny, kteří obnovili veřejné akce, jsme netušili. Dodrželi jsme veškerá doporučení hygieniků a všechno dobře dopadlo. Nikdo u nás nebyl nemocný předtím. A není ani nyní,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík. Kdo pro místní předpovídal počasí, ovšem neprozradil.

„Prostě nám nebesa přejí,“ poznamenala s úsměvem dívčická místostarostka Alena Trčová. „Asi máme opravdu kus štěstí. Díky dalšímu výraznému rozvolnění protiepidemických opatření jsme měli snazší přípravu. Ale hlavně jsme tuto akci pro děti mohli uspořádat v původně plánovaném termínu. Na rozdíl od celé řady jiných, které byly zrušeny nebo odloženy,“ dodala místostarostka.

Dopoledne plné her, zábavy i poučení, tematicky zaměřené na přírodu, připravili pro děti z celého okolí myslivci za podpory obce a jeho tradičního partnera, Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. A to už posedmé v řadě. „Výborná spolupráce obce s myslivci a temelínskou elektrárnou pokračuje a nese své ovoce,“ zdůraznila Trčová.

V malém přírodním areálu s klubovnou, venkovním posezením a rybníkem na okraji Zbudova děti střílely ze vzduchovek, poznávaly stromy, zvěř a ryby. Kdo chtěl, rybařil. Do celé řady aktivit se spolu s dětmi zapojovali i rodiče. Nechybělo opékání buřtů na bezpečném zděném ohništi.

„Myslivci jsou často chápáni chybně jen jako lovci, kteří střílejí po všem, co se pohne. My se proto snažíme ukázat, že hlavním obsahem naší činnosti je především péče o přírodu a v ní žijící zvěř,“ připomněl předseda Mysliveckého spolku Blata Dívčice Pavel Ježek.

Vrcholem programu byly ukázky práce s dravými ptáky a jejich technikou lovu, doplněné odborným výkladem známého sokolníka Miloslava Vondrušky ze Zborova u Ledenic. Přestože Vondruška je se svými dravci ve Zbudově pravidelným hostem, vždy něčím překvapí. V sobotu to bylo mimo jiné šestitýdenní mládě sovy pálené.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí si v rámci tohoto projektu každoročně mezi sebe rozdělí zhruba 10 milionů korun.

Obec Dívčice, která zahrnuje místně odloučené části Dívčice ves  a Dívčice nádraží, Zbudov, Novosedly, Českou  Lhotu a Dubenec, leží přibližně osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic V současné době má 560 stálých obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám