Zde může být vaše reklama.

Hrají skupinu o sestup Sigmu porazil odchovanec Hořava

Sigmu porazil odchovanec Hořava

foto: Petr Pelíšek

14. 06. 2020 - 18:51

V posledním kole základní části FORTUNA:LIGY hráli fotbalisté SK Sigma Olomouc doma na Andrově stadionu proti FC Viktoria Plzeň. A úkol měli jasný – pokud chtěli pryč ze sestupové skupiny, museli papírového favorita porazit. To se nepovedlo, takže Hanáci budou hrát ve skupině o sestup.

Trenér Radoslav Látal poslal do zápasu základní sestavu v úplně jiném složení, než v jakém hrála ve středu v Mladé Boleslavi. Z obranné čtyřky zůstal jen Václav Jemelka, jen na lavičce byla ofenzivní hanácká esa posledních týdnů útočník Lukáš Juliš a záložník David Houska. Z různě vážných zdravotních důvodů chyběli Vít Beneš, Tomáš Zlatohlávek a Václav Pilař, útočník Martin Nešpor se do nominace ještě nedostal, po dlouhé pauze dohání zápasové manko v béčku. Jen na tribuně zůstali Michal Vepřek a Šimon Falta.

Od úvodního hvizdu se, trošku podle očekávání, hrálo podle plzeňského partesu. Hosté měli výraznou územní převahu. Naštěstí pro Sigmu defenziva pracovala dobře, bezchybně a zodpovědně, takže žádné větší šance ze hry pro hosty se nekonali. Přesto Viktoria po prvním poločase vedla. V 16.minutě Hanáci špatně bránili po autu a hosty poslal do vedení odchovanec SK Sigma Hořava. Do poločasu už se stav, i přes velkou převahu Plzně, nezměnil.

Do druhé půlky poslal trenér Látal do hry Breiteho s Houskou, přeskupil sestavu a bylo to znát. Hned na začátku druhé půlky hlavičkoval z osmi kroků Zahradníček, ale pouze do připravených rukavic brankáře Hrušky. Aktivita Sigmy pokračovala, chvíli po první šanci přišla druhá, tentokrát Yunis hlavičkoval kousek vedle levé šibenice. Převaha Plzeň ovšem byla rázem tam tam. Ale to nějaké ohromné tutovky, to se Sigmě nedařilo dostat.

Až v 73. minutě domácí kopali standardku po faulu na Zmrzlého. Hlavičkoval střídající González, ale hodně vedle. Patnáct minut před koncem přišla tutovka pro Plzeň. Kalvach utekl Breitemu a poslal do gólovky Beauguela. Brankář Mandous střelu vyrazil na roh. V 77.minutě na druhé straně centroval povedeně zprava Látal, ale González z malého vápna minul. Pět minut před koncem střílel z úhlu střídající Juliš, ale netrefil bránu. Z protiútoku pak vyslal dělovku na Mandouse Bucha, domácí brankář vyrazil na rohový kop. Víc už se toho nestalo.

„Nastoupili jsme v trošku pozměněné sestavě. V prvním poločase to bylo na naší hře vidět. Zbytečně jsme se zatáhli, nepresovali jsme, hráli jsme trošku bojácně a ztráceli spoustu míčů. I když si Plzeň tolik šancí nevypracovala, tak jsme prohrávali. Ve druhém poločase jsme vystřídali, zlepšilo se to, ale bohužel se nám nepodařilo alespoň ten jeden gól dát,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal. „Záměr byl trošku pošetřit hráče, vsadili jsme všechno na středeční pohár. Také jsme pošetřili Chytila a Jemelku, proto jsem je po prvním poločase střídal,“ podotkl.

„Chlapci podali týmový výkon. Je to pro nás velmi cenné vítězství po velmi solidním prvním poločase. Ve druhém tma chybělo více klidu v koncovce, takový ten zabijácký instinkt. Ale velké týmy vyhrávají takto, s nulou vzadu. Tím se nám podařilo vyhrát, kompaktností, odolností, jsem velmi důležitý zápas zvládli,“ řekl trenér Plzně Adrian Guľa.

SK Sigma Olomouc – FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)

Branka: 16. Hořava. Rozhodčí: Marek – Podaný, Melichar. ŽK: Kerbr, Breite – Havel, Kalvach, Mihálik. Diváci: 350.

SK Sigma: Mandous – Látal, Štěrba, Jemelka (46. Breite), Kerbr (63. Sladký) – Zahradníček, Zmrzlý (77. Juliš), Greššák, Hála (68. González) – Yunis, Chytil (46. Houska). Trenér Radoslav Látal.

Plzeň: Hruška – Havel, Hejda (90. Pernica), Brabec, Kovařík – Bucha, Kalvach, Hořava (65. Diaz) – Kayamba, Beauguel (77. Mihálik), Kopic (90. Hloušek). Trenér Adrian Guľa.

Další články