„Zh*bněte na mor.“ Počmáraný Churchill: Obhajoba hrdiny z nečekané strany. Je veselo

14.06.2020 19:36

Marketér Jakub Horák, který pomohl Pirátům ke sněmovnímu volebnímu úspěchu, se vložil do sporu o roli britského válečného premiéra Winstona Churchilla v dějinách 20. století. Konstatoval, že nastal čas počítat nový letopočet. Vzal si při tom na paškál levicový publicistický server A2larm.cz. A odpálil slovní bombu.

„Zh*bněte na mor.“ Počmáraný Churchill: Obhajoba hrdiny z nečekané strany. Je veselo
Foto: Repro Facebook
Popisek: Posprejovaná socha Winstona Churchilla na stejnojmenném náměstí

Jakub Horák připomněl, že Winston Churchill považoval Adolfa Hitlera za bestii, proti které hodlal bojovat do posledního dechu. Britům na počátku druhé světové války slíbil toliko krev, pot a slzy. Jenže stejně kriticky se stavěl i ke Stalinovi. Komunistického tyrana považoval s jeho rukama od krve taktéž za nebezpečného.

A totéž se dá říct o Hitlerovi. Nacistický tyran se nijak netajil tím, že hodlá zničit britskou demokracii i Sovětský svaz. Demokracii i komunismus vnímal jako jed, který otravuje společnost.

Do třetice platí, že Stalin chtěl zničit kapitalistu Churchilla a poté, co Hitler porušil smlouvu o spolupráci, kterou se Stalinem podepsali v roce 1939, musel čelit i nacistické bestialitě.

Vandalský čin levicových aktivistek, které na sochu Winstona Churchilla v Praze napsaly, že to byl rasista, o němž informoval server A2larm, je podle Horáka jen dalším krokem v odporu, který k sobě navzájem cítili Stalin, Hitler a Churchill.

„Článek Alarmu tak představuje logický poslední dialektický článek dějin, když za zločince označuje všechny tři. Jediným čistým v celé kauze II. světové války je tak redakce Alarmu sama. Možná bychom měli začít nový letopočet,“ napsal Horák na sociální síti Facebook.

Jakub Horák o Churchillovi

Zašel však ještě dál a napsal, že je ochoten vést o posprejování Churchillova pomníku věcnou diskusi. Poté ve zjevné nadsázce uvedl:

„Pojďme o celé kauze Winstonovy sochy rozumně a otevřeně diskutovat. Začnu já. Autorkám nápisu přeju, aby zhebly na mor,“ vypálil Horák.

Horák o Churchillovi.

Horákův kolega z branže, marketér Martin Jaroš, v diskusi pod příspěvkem prohlásil, že útok na Churchillův pomník může být projevem hlubších změn ve společnosti, u nichž některé projevy neschvaluje, ale celkově má za to, že jde o posun správným směrem.

„Hele, mně tohle přijde jako znak nějakých hlubších změn ve společnosti. Tenhle rok je možná novej rok 1968 (a to nemyslím ve smyslu českýho osmašedesátýho, ale studentských bouří na Západě), novej rok 1848... jeden z takových těch roků, kdy se mění ráz společnosti. Sleduju to docela se zájmem. Některé vnější projevy (jako třeba popsání Churchillova pomníku) sice nejsou můj šálek kávy, připadají mi přepjaté, někdy dokonce i směšné, ale jinak je to víceméně posun správným směrem. K férovější, míň brutální společnosti. Což je v souladu s vektorem evropských a amerických dějin, takže jsem pro,“ napsal Jaroš.

Má prý jen strach z toho, aby bojovníci za lepší zítřky nesáhli ve jménu svého boje k potlačování svobody druhých lidí.

Martin Jaroš o Churchillovi

Novinářka Apolena Rychlíková ze serveru A2larm napsala, že o rasistickém uvažování v minulosti psala západní média jako BBC, CNN a další, a podle jejího názoru není v Česku důvod zamlčovat jeho rasistické myšlenky.

Zdůraznila, že téma koloniálního panství Evropy nad světem je v Česku nezajímavé, ale pro Západ to prý tak není.

„Ale kdybyste fakt měl schopnost vidět za obzor svýho nosu, možná byste takhle jednoznačně nemluvil. A p.s. porazil Hitlera je fráze, která se dá říct i o Stalinovi,“ zdůraznila Rychlíková.

Apolena Rychlíková o Churchillovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…