14. 6. 2020 21:54 − 2339× − 0

Maďarský rallysport se probral z kómatu

A bylo to kóma pořádně dlouhé, když kvůli dobře známé pandemii pořadatelé neměli žádnou možnost, jak své rally uspořádat.

Maďarský šampionát kvůli tomu nemohl ve svém tradičním jarním období vůbec odstartovat. Situace se naštěstí začala uklidňovat a už v květnu tamní federace po diskuzi s organizátory představila novou podobu letošního kalendáře. Začínat se má v půlce července na tratích Salgó Rally. O měsíc později se má odehrát soutěž v Miskolci a na začátku září přeložená Eger Rally. Říjen bude, pokud se nedostaví další komplikace, patřit novince Vértes Rally a největší maďarská soutěž, tedy podnik evropského šampionátu, se odehraje na začátku listopadu. Po pětici asfaltových podniků přijde na řadu i jedna šotolina, když místo v kalendáři našla i oblíbená soutěž plnící většinou roli show na konci sezóny. Letos se tak v prosinci při Mikulás Rally pojede o mistrovské body.

Ještě než se celá zeměkoule přestala zajímat o jiná témata než koronavirus, se z Maďarska objevilo několik informací o tom, kdo s čím vyrukuje v boji o letošní titul. Úřadující mistr Ferenc Vincze jun. si už na silvestrovské rally na Hungaroringu vyzkoušel Volkwagen Polo GTI R5, které tamní Korda Racing koupil od české stáje Racing 21. S ním by se měl představit i letos. Ke změně techniky po roční spolupráci s oficiální stájí Citroënu došel Ádam Velenczei, který letos bude pilotovat Škodu Fabia R5 evo z dílen Topp-Cars Rally Teamu. V červené C3 R5 se místo něho má představit pod přezdívkou Csucsu známý Kornél Lukács, v posledních letech se věnující hlavně rallycrossu. Pro změnu techniky se rozhodl i vicemistr z roku 2018 Frigyes Turán. Většinu posledních let strávil v kokpitu Fordu Fiesta R5, ale občasně se svezl i s Hyundaiem nebo škodovkou. Letos využije služeb německé techniky, Pola GTI R5. Novou techniku si už na konci loňské sezóny pořídil András Hadik a s Fordem Fiesta R5 MkII pojede i tento rok. Do dílen jeho stáje na začátku roku přibyly ještě dvě nové Fiesty a s těmi se proti konkurenci postaví László Bodolai a János Balogh.

První měření sil, ovšem ještě bez přidělování bodů, proběhlo o tomto víkendu. Z dubna odložená Kisvaszar Rally by normálně jen stěží hostila tak zajímavou skladbu posádek. Jelikož se ale maďarská špička chtěla před ostrým červencovým startem pořádně projet, ráda využila této menší soutěže. Nepřijeli sice všichni, ale třináctka speciálů kategorie R5 měla hodně co nabídnout. Pořadatelé připravili skoro osmikilometrový úsek, který se jel třikrát v jednom a třikrát v obráceném směru. Úvodní zkoušku zajeli ve stejném čase dva jezdci zvykající si na novou techniku, Velenczei a Turán. Start druhé zkoušky se opozdil a během čekání pořádně vychladly pneumatiky soutěžních vozů. Lépe se s tímto hendikepem popasoval zkušenější Turán a zajel čas o 4 desetiny rychlejší oproti mladšímu soupeři. S příliš tvrdými pneumatikami bojoval do té doby třetí Hadik a pomalejší zvolené tempo jej srazilo na čtvrté místo. Na bednu se místo něho probojoval Grzegorz Grzyb startující s Fabií R5 evo.

Polského pilota reprezentujícího jako obvykle barvy slovenské stáje Rufa Sport mohlo těšit alespoň první místo mezi zahraničními hosty. Niki Mayr-Melnhof byl v této nepsané klasifikaci druhý a už v RZ 2 měl pořádnou krizi. Na zimních pneumatikách se málem neudržel na cestě. Nechybělo mnoho a nová Fiesta R5 MkII stáje DriftCompany mohla obdržet své první šrámy. Rakušan soutěž začal jako šestý a na této pozici ji i zakončil. Grzyb už se v druhé půlce podniku na bednu vrátit nedokázal, alespoň ale za sebou o šest vteřin udržel domácího Miklóse Csomóse v další škodovce. Hadik po potížích s pneumatikami v úvodu zapracoval i na nastavení nového Fordu a začal zrychlovat. Na závěr si ještě připsal druhý nejrychlejší čas a na nejnižším stupínku pódia jej od vítěze dělilo 9,3 vteřiny. Velenczei ve třetí zkoušce, která se již odehrála za příznivějšího teplejšího počasí, zabral a svého soupeře v průběžném pořadí přeskočil. Turán s Volkswagenem kontroval v RZ 4, ale na následující byl zase pomalejší. Jelikož byl poslední test kvůli neustávajícímu hustému dešti zrušen, o vítězi rozhodly výsledky po páté zkoušce. Vítězství v testovací soutěži si tak připsal Velenczei s Fabií R5 evo.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!