Dovolená v Chorvatsku: Cesta bez problémů, situace v zemi výborná, opatření mírná

Patrik Kaizr v Chorvatsku

Do Chorvatska již podruhé vyrazil tým CNN Prima NEWS, aby zjistil, jaká situace vládne na trase jedné z nejnavštěvovanějších destinací z pohledu Čechů. Cesta z Česka je zcela volná, jen při příjezdu do Chorvatska musí příchozí vyplnit požadovaný formulář. O platných opatřeních v zemi i aktuálním stavu koronavirové pandemie informuje reportér Patrik Kaizr.

Jedny z nejočekávanějších změn v pondělí zaznamenávají Češi v oblasti cestování. Test nebo karanténa budou povinné pouze při návratu ze Švédska nebo Portugalska (jedná se o takzvané červené státy s vysokým rizikem). Sedm států, mezi které patří Itálie, Francie, Španělsko či Malta a které byly původně v rámci takzvaného semaforu v oranžové barvě, je nyní zelených. Střední riziko a oranžovou barvu již mají pouze Velká Británie a Belgie.

Situace v Chorvatsku je naprosto výborná

Ačkoliv se očekává příjezd značného počtu českých turistů, po cestě jich zatím tým mnoho nepotkal. „Mohli bychom je zatím spočítat na prstech ruky. My jsme jeli tentokrát přes Maďarsko a potkali jsme asi šest nebo sedm aut,“ uvedl Kaizr.

„Za posledních zhruba dvanáct dní jsou v Chorvatsku jen tři nové případy nákazy novým koronavirem, takže situace v Chorvatsku je naprosto výborná, co se pandemie týče. Také dnes začíná nějaké to poslední rozvolňování, to znamená, že by se mohly otevřít všechny restaurace na pobřeží a také se lavinovitě otevírají hotely na pobřeží.“

Po cestě pouze vyplnění jednoho formuláře

Na otázku, zda jsou kdekoliv na hranicích nějaká opatření nebo komplikace, Kaizr reaguje: „Ne, nejsou. Cesta byla úplně volná. Akorát, když přijíždíte do Chorvatska, tak musíte vyplnit požadovaný formulář, kde vyplníte jméno, telefonní číslo, číslo dokladu. Ale i tuto chvíli si můžete na hranici ušetřit, protože lze tento dokument vyplnit on-line už v Česku na stránkách entercroatia.com a potom při přechodu chorvatské hranice tento dokument ukážete celníkům a volně projedete.“

K platným omezujícím opatřením reportér uvedl, že každý den se dezinfikují hotelové pokoje a v hotelové restauraci se musí dodržovat rozestup jeden a půl metru, což je tak, jako stejná vzdálenost na pláži vzhledem k počtu turistů, zatím jednoduché.

Tým CNN Prima NEWS je nyní na cestě z Omiše na Makarskou, kde se setká s majitelem restaurace, jenž otevře svůj podnik po třech měsících. Promluví také s Čechem, který v Chorvatsku pobývá již 34 dní, protože čekal na rozvolnění, aby se mohl vrátit domů. A setká se také s dalším Čechem, který žije v zemi už deset let.

Tagy: