Slavná vila léčitele a sochaře Břetislava Kafky v Červeném Kostelci začíná po opravě sloužit charitě

15. červen 2020 10:09

Nově opravenou prvorepublikovou Kafkovu vilu v Červeném Kostelci na Náchodsku bude využívat Oblastní charita. Ve spodní části vznikl prostor pro denní stacionář, do horního patra se v těchto dnech stěhují sociální pracovnice. Podrobnosti zjišťovala přímo na místě reportérka Jana Házová.

Byla jsem tu naposledy zhruba před třemi lety a to vše vypadlo úplně jinak.

Teď mne přivítal Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity v Červeném Kostelci. Kde jsme se to ocitli?
„Jsme ve vstupní hale. Nad sebou vidíme ochoz prvního patra a prozradím vám, že nad tím stropem je ještě další unikátní kruhová místnost."

Čtěte také

Tato prvorepubliková vila kdysi patřila zdejšímu rodákovi, sochaři a známému léčiteli Břetislavu Kafkovi. Ten by se možná teď divil, kdyby svou vilu viděl. Ale on ji asi tak krásnou znal.

„Určitou proměnou objekt prošel, ale snažili jsme se zde připomenout jeho dílo. Takže vidíme jednu ze soch, je to Svatá Terezie z Lisieux v nadživotní velikosti. A podle vyjádření potomků Břetislava Kafky zde stávaly čtyři takové sochy."

Slavná vila léčitele a sochaře Břetislava Kafky v Červeném Kostelci začíná sloužit charitě

Jdeme na prohlídku vily a bereme s sebou i Richarda Bergmanna, který bude mít celý objekt na starosti.
„Richard Bergmann je vedoucí terénních sociálních služeb v Oblastní charitě Červený Kostelec. A současně také vedoucí denního stacionáře."

„Denní stacionář je místo, kde budou lidé v průběhu všedního dne trávit svůj volný čas. Je to určeno pro klienty, kteří potřebují mít nějakou osobu, jenž se o ně postará a nemohou trávit onen volný čas samostatně. Proto, když jsou doma s rodinnými pečovateli a ti si potřebují něco zařídit, tak mohou přijít sem. Zde budou mít společnost asi osmi klientů a prožijí svůj volný čas," vysvětluje Richard Bergmann.

Jdeme se podívat nahoru do prvního patra

„Tam je zázemí pro dvanáct pečovatelek, která zajišťují terénní pečovatelskou službu. Mají tu dvě kanceláře, kde se zabydlují. A jejich vedoucí má oddělenou kancelář s výhledem jak ven, tak i do vstupní haly," dodává Richard Bergmann.

Břetislav Kafka
byl český sochař, řezbář, známý hlavně jako hypnolog, léčitel a badatel v oblasti parapsychologie. Ve své nejznámější knize Nové základy experimentální psychologie tvrdí, že svými experimenty dokázal, že duševní vlastnosti a schopnosti člověka jsou mnohem vyšší, než si do té doby kdokoli dokázal představit.

Během června se do Kafkovy vily nastěhují pracovníci pečovatelské služby červenokostelecké charity. Pro klienty začne objekt fungovat od září letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související