InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O zábavu se dětem ve Zbudově postarali myslivci a opeření dravci

ZBUDOV - Obyvatelé Dívčic na Českobudějovicku asi ovládají i nebesa. V sobotu 13. června po několika deštivých dnech se jich téměř 150 sešlo na dětském dnu myslivosti ve Zbudově pod blankytně modrou a prosluněnou oblohou. A k tomu jim těsně nad hlavami létali opeření dravci.



„První naší obecní akci po třech měsících omezení byl před dvěma týdny dětský den v České Lhotě. A to jsme ani netušili, že jde vlastně o zahajovací akci Oranžového roku. To, že jsme prvními v celém okolí elektrárny, kteří obnovili veřejné akce, jsme netušili. Dodrželi jsme veškerá doporučení hygieniků a všechno dobře dopadlo. Nikdo u nás nebyl nemocný a není ani nyní," uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík. Kdo pro místní předpovídal počasí, ovšem neprozradil.

„Prostě nám nebesa přejí," poznamenala s úsměvem dívčická místostarostka Alena Trčová. „Asi máme opravdu kus štěstí. Díky dalšímu výraznému rozvolnění protiepidemických opatření jsme měli snazší přípravu. Ale hlavně jsme tuto akci pro děti mohli uspořádat v původně plánovaném termínu. Na rozdíl od celé řady jiných," které byly zrušeny nebo odloženy," dodala místostarostka.

Dopoledne plné her, zábavy i poučení, tematicky zaměřené na přírodu, připravili pro děti z celého okolí myslivci za podpory obce a jeho tradičního partnera, Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ. A to už posedmé v řadě. „Výborná spolupráce obce s myslivci a temelínskou elektrárnou, v tomto případě v rámci programu Oranžového roku, pokračuje a nese své ovoce," zdůraznila Trčová.

V malém přírodním areálu s klubovnou, venkovním posezením a rybníkem na okraji Zbudova děti střílely ze vzduchovek, poznávaly stromy, zvěř a ryby. Kdo chtěl, rybařil. Do celé řady aktivit se spolu s dětmi zapojovali i rodiče. Nechybělo opékání buřtů na bezpečném zděném ohništi. „Myslivci jsou často chápáni chybně jen jako lovci se zbraní v ruce, kteří střílejí po všem, co se pohne. My se proto snažíme znovu a znovu ukazovat, že hlavním obsahem naší činnosti je především péče o přírodu a v ní žijící zvěř," připomněl předseda Mysliveckého spolku Blata Dívčice Pavel Ježek.

Vrcholem programu v myslivecké režii byly ukázky práce s dravými ptáky a jejich technikou lovu, doplněné odborným výkladem známého sokolníka Miloslava Vondrušky ze Zborova u Ledenic. Přestože Vondruška je se svými dravci ve Zbudově pravidelným hostem, vždy něčím novým překvapí. V sobotu to bylo mimo jiné šestitýdenní mládě sovy pálené.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace