Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 14 / 1 - PoloJasno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 6 - SkoroJasno

Ceny města Šumperka za rok 2019 byly předány

15. června 2020 - 10:48

Zpět na seznam článků

Hlavní ocenění večera obdržel bývalý starosta města Petr Krill, který pozval na pódium svého následovníka Zdeňka Brože a současného starostu Tomáše Spurného

Ceny města Šumperka za rok 2019 byly předány

Hlavní ocenění večera obdržel bývalý starosta města Petr Krill, který pozval na pódium svého následovníka Zdeňka Brože a současného starostu Tomáše Spurného foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Slavnostní večer, který je spojen s předávání cen, byl plánován letos na březen. Bohužel koronavirus narušil plánované termíny všech akcí i slavnostního večera. Vedení města přesunulo akci do obřadní síně historické budovy šumperské radnice, aby ve čtvrtek 11. června v komorním prostředí předalo ceny a poděkovalo oceněným.

Šumperští zastupitelé udělili za rok 2019 jedenáct cen. Informovali jsme ZDE

Ceny města Šumperka 2019 - ocenění foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Přínos městu - Petr Krill se v roce 1994 stal druhým starostou města Šumperka, tuto funkci zastával osm let. Jako zastupitel města pracoval od roku 1990, kdy byl zvolen za Občanské fórum, až do roku 2014. V roce 2002 byl zvolen poslancem Parlamentu ČR, kde pracoval v petičním výboru a ve výboru pro evropskou integraci. Později, ve druhém volebním období, byl v poslanecké sněmovně zvolen místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti. Jeho profesní život byl spojen s nejvýznamnějším průmyslovým podnikem v Šumperku, kterým byl Pramet, dnes Dormer Pramet. Vedle běžné agendy města se věnoval s velkým úsilím podpoře místních firem, podnikání a speciálně pak podpoře technického vzdělávání. Podporoval však stejnou měrou i kulturní a sportovní aktivity v Šumperku. Nese velkou zásluhu na dokončení rekonstrukce šumperského divadla a jeho znovuotevření v roce 2000 po požáru. Za jeho „starostování“ byla také dokončena rekonstrukce pěší zóny. Zásadním způsobem se zasloužil o vznik evropského centra pro výrobu feritů z magnetických měkkých materiálů v Šumperku společnosti Siemens and Matsushita Components A.G. se sídlem v Mnichově, která zde v roce 1999 vytvořila dceřinou společnost EPCOS, dnes TDK Electronics. Díky jeho osobnímu nasazení byla v Šumperku založena pobočka Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Na podporu komunikace s místními podnikateli pak inicioval a vedl Grémium podnikatelů, které se stalo významnou institucí pro vzájemnou informovanost mezi veřejnou a podnikatelskou sférou a města a které se také v počátcích podílelo na podpoře a organizaci prezentačních výstav, burzy práce a vzdělání a mnoha dalších společných aktivit.

přebírá Petr Krill, předává: Tomáš Spurný, starosta foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Architektura novostavba: budova MAPO Care, Fialova 3341/12 - nové zdravotnické zařízení vzniklo v Šumperku. Nachází se ve Fialově ulici. Výstavba budovy trvala zhruba dva roky, středisko je v provozu od září 2019. Součástí kliniky Mapo care jsou aktuálně čtyři zdravotnické provozy: centrum asistované reprodukce Fertimed, centrum pro odběr krevní plazmy Mapo plasma, revmatologie se specializací na léčbu pomocí biologické léčby a Mapo lékárna.

přebírá: dr. Pavel Brauner (ředitel společnosti MAPO Medical), Zdeněk Brož (marketingový ředitel Nemocnice Šumperk) a arch. Martin Šťastný (autor); předává: Michael Kohajda, radní foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Architektura rekonstrukce: stavební úpravy domu v Jeremenkově ulici - budova domu prošla v roce 2019 poměrně náročnou a složitou rekonstrukcí své fasády. Majitelé budovy, jež pochází z období historismu a jež je vyhotovena v novorenesančním stylu, neváhali obětovat nemalé finanční prostředky, aby obnovili její původní plastické členění s reliéfy a římsami, i když jistě mohli zvolit jednodušší a levnější řešení zateplení polystyrenovým obkladem. Vrátili tak původní krásu místu v širším centru města Šumperka.

přebírá: Anna Melníková, předává: Jiří Vozda, zastupitel foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Ceny města Šumperka 2019 - Anna Melníková foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Drobné podnikání: Salátovník  je malá šumperská firma, která se rozhodla bojovat proti všude přítomným plastům a zároveň nabízet zdravé jídlo z kvalitních, čerstvých a sezónních surovin. Díky nim můžeme ochutnat např. bulgur salát s ořechy, tomatové rizoto se sýrem Gran Padano, čokoládový krém s banánem a ořechy, nebo čočkovou paštiku. Jejich nabídka je každý týden jiná. Jídlo je nutno objednat vždy den předem tak, aby věděli, kolik potravin nakoupit a nemuselo se plýtvat jídlem. Vše dodávají v zálohované sklenici. Navíc přispívají dvě koruny z každého salátu na #trashhero, kteří čistí naši planetu od plastů. Firma Salátovník rozváží jídlo nejen po Šumperku, ale i v Bludově, Zábřehu, Mohelnici a Olomouci.

přebírá: Tereza Chaloupková předává: Marta Novotná, 1. místostarostka foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Ceny města Šumperka 2019 - Tereza Chaloupková foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Výrobní společnosti: Společnost Pars nova je tradiční česká firma s významným postavením na domácím trhu v oblasti výroby, modernizací a oprav kolejových vozidel. Od roku 2008 je Pars nova součástí skupiny Škoda Transportation, která má v oboru dopravního strojírenství silné postavení na domácím i světovém trhu. Po začlenění do skupiny byly realizovány rozsáhlé investice do rozvoje technologií a výrobního zázemí. Spojení zázemí silné skupiny a více než 70 let zkušeností společnosti Pars nova vytváří důležitý předpoklad pro úspěšné působení na trhu a pro naplňování požadavků klientů. Za dobu existence podniku prošlo výrobními halami Pars nova několik tisíc vozidel, které se zde dočkaly potřebných modernizací a oprav. Společnost vytváří modernizacemi kolejových vozidel ekonomickou alternativu nákupu vozidel nových. Pars nova, která sídlí přímo v Šumperku, má více než sedm set zaměstnanců a je jednou z největších firem v šumperském regionu.

přebírá: Lucie Novotná, personální ředitelka společnosti předává: Jakub Jirgl, 2. místostarosta foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Ceny města Šumperka 2019 - Lucie Novotná foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Vzdělávání: Šumperské gymnázium je nepochybně jednou z nejvýznamnějších škol nejen v Šumperku, ale v jeho celém regionu. V roce 2019 gymnázium oslavilo 100. výročí svého založení. K této příležitosti škola připravila řadu akcí, mezi nimiž nechyběly Dny otevřených dveří, studentská akademie v divadle, setkání současných a bývalých zaměstnanců, beseda v knihovně a také absolventský ples. Za sto let své existence Gymnázium Šumperk vychovalo a vzdělalo tisíce absolventů. Mezi nimi najdeme řadu významných osobností v širokém spektru lidské činnosti: politiky, vědy, zdravotnictví, diplomacie, umění, sportu ad.

přebírá: Milan Maceček, ředitel předává: Květoslav Vykydal, zastupitel foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Sport: FK Šumperk 2007 – vítěz žákovské ligy  SpSm  2019 – mladší žáci ZŠ Šumperk, trenér Petr Strnad: Kluci FK Šumperk 2007 v roce 2019 vyhráli žákovskou ligu s náskokem osmi bodů před týmy jako Baník Ostrava, Opava, Karviná ad. Na jaře 2019 neprohráli ani jeden zápas, ve všech utkáních zvítězili a zaslouženě v červnu slavili vítězství v této prestižní žákovské soutěži v kategorii U12. Na tyto úspěchy navázali rovněž na podzim 2019 kdy už v kategorii U13 znovu nenašli přemožitele a vedli tabulku po podzimní části „bez ztráty kytičky“ s pětibodovým náskokem před Sigmou Olomouc a třináctibodovým náskokem před Baníkem Ostrava. Tým tvoří třicet kluků z regionů Šumpersko, Zábřežsko a Jesenicko, a chlubí se i početnou fanouškovskou základnou z řad jejich rodičů a rodinných příslušníků. Úspěchy loňského roku byly mimo jiné korunovány výhrou největšího celostátního turnaje v kopané McDonald‘s Cup. Finálový turnaj byl vysílán na ČT Sport. Kluci byli v listopadu 2019 za odměnu v Miláně na utkání AC Milán–Lazio Řím, celý pobyt byl také natáčen a byl nemalou propagací města. Takto kvalitní tým nikdy v historii šumperského fotbalu nebyl a všichni pevně věří, že se to projeví i v dalších letech jejich fotbalové kariéry.

přebírá: Petr Strnad, trenér (spolu s několika hráči) předává: Martin Janíček, zastupitel foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Cena mladých: Marek Zindulka se od útlého dětství věnuje modelářství, propaguje manuální činnost a je hlavním organizátorem akce Modelfest, která je mezinárodní výstavou a soutěží plastikových a papírových modelů tanků, letadel, aut, lodí i figurek. Ta do Šumperka láká stovky návštěvníků ze všech koutů České republiky, ale i ze zemí jako je Slovensko, Maďarsko, Polsko, Slovinsko a další. Významnou měrou se tak zasluhuje o propagaci města Šumperka nejen v naší republice, ale i v zahraničí. Marek Zindulka se sám účastní modelářských soutěží v celém Česku, ale i na mezinárodních soutěžích, kde šíří dobré jméno města Šumperka.

přebírá: Marek Zindulka předává: Jakub Jirgl, 2. místostarosta foto:M. Jeřábek - sumpersko.net

Významný počin v sociální a humanitární oblasti: Šárka Domeslová V sobotu 18. května 2019 po poledni vyrazila Šárka Domeslová se svým přítelem a dvěma dětmi na Pohádkový les na Mohelnicko. Když projížděli Sudkovem, z jednoho z domů vyběhly dvě ženy s dítětem v náručí. Zastavili auto a Šárka Domeslová, jež pracuje jako zdravotní sestra, okamžitě vyběhla z auta a začala zjišťovat, co se děje. „Holčička byla bezvládná, měla promodralý obličejíček. ‚Malá nedýchá, nenechte mi ji umřít,‘ prosila maminka a dávala mi dítě do rukou. Bylo to velmi emotivní,“ vzpomíná na dramatické chvíle. Vytažením zapadlého jazyka dítěti zachránila život. Mezitím její přítel Martin Janíček zavolal zdravotnickou záchrannou službu. Rychlou a účinnou pomoc ocenila také Nemocnice, kde zachránkyně pracuje, a kde na dětském oddělení skončila i malá pacientka, již však lékaři po vyšetření brzy propustili.

přebírá: Šárka Domeslová předává: Dušan Ščambura, radní foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Ceny města Šumperka 2019 - Šárka Domeslová foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Kultura: Kamila Šeligová V roce 2019 se Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk dostala mezi deset nominovaných na titul Knihovna roku, kterou vyhlašuje Ministerstvo kultury. Na práci někdejší ředitelky Zdeňky Daňkové v roce 2016 navázala Kamila Šeligová, jež původně vedla půjčovnu a kulturní dramaturgii knihovny. Ta dnes sídlí v nově adaptované budově v ulici 28. října a patří mezi stěžejní kulturní organizace města. Mezi nejvýznamnější akce patří literárně-filmový festival Město čte knihu, na kterém se paní Šeligová organizačně i dramaturgicky významnou měrou podílí. Společně s kolegy dostala do Šumperka řadu výjimečných osobností. Kamila Šeligová stojí za vznikem cyklu pořadů Poezie a hudba spojující literární a hudební program. Daří se jí také organizace cyklů přednášek a besed, hudebních koncertů známých nebo začínajících hudebníků. Za velmi oblíbené jsou u diváků považovány literární semináře a semináře moderních dějin. Paní Šeligová se dříve zapsala také v další kulturní instituci - v šumperském kinu Oko. V roce 2012 pomohla městskému vedení ve složité situaci vážné nemoci ředitelky kina Zdeňky Holubářové a instituci dočasně vedla. Když ji později nahradil ředitel Kamil Navrátil, ponechala si na starost vedení filmového klubu, v rámci něhož mohou šumperští diváci pravidelně navštěvovat náročnější filmy.

přebírá: Kamila Šeligová, předává: Marta Novotná, 1. místostarostka foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Ceny města Šumperka 2019 - Kamila Šeligová foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Zvláštní cena Zastupitelstva města Šumperka v humanitární oblasti: Miroslav Hampl je rodákem z Křelova u Olomouce. S vyhlídkou možností práce v cizině šel roku 1947 studovat na obuvníka do Baťovy školy. Komunistický převrat v roce 1948 však veškeré cestovatelské plány zhatil. Po studiích byl vybrán do těžkého průmyslu na roční brigádu a rozhodl se pro jáchymovské doly, kde pracoval jako kolektor. Seznámil se tam s politickými vězni a různě se jim snažil pomáhat. Pomohl také k útěku vězni Bohuslavu Pánkovi. V roce 1952 byl však pan Hampl sám zatčen a rok později byl v Chebu odsouzen na tři roky za sdružování proti republice. Byl poslán do tábora Ležnice v Horním Slavkově. Z nesnesitelných pracovních podmínek a šikany ho po čase vysvobodili přátelé vězni, kterým jako civilní zaměstnanec pomáhal. V září roku 1954 byl pan Hampl na amnestii podmínečně propuštěn, měl však jako bývalý politický vězeň velké problémy s umístěním v zaměstnání. Nakonec šel pracovat do okresního stavebního podniku v Šumperku, kde zůstal až do důchodu. V současnosti žije Miroslav Hampl v Šumperku.

přebírá: Miroslav Hampl, předává: Tomáš Spurný, starosta foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Slavnostní akci připravilo oddělení kultury a vnějších vztahů šumperské radnice. O hudební zpříjemnění akce se postarala šumperská oblíbená kapela Trocha klidu. Večerem provázel Vít Hoffmann.

předání Cen města 2019 - Tocha klidu foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Autor: red., O. Hajduková, S. Adoltová, foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Fotogalerie

Hlavní ocenění večera obdržel bývalý starosta města Petr Krill, který pozval na pódium svého následovníka Zdeňka Brože a současného starostu Tomáše Spurného   foto: M. Jeřábek - sumpersko.net

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.