Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Povodně v Česku: Bahno v domech i děs v zoo. Bouřky se vrátí, sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. června 2020
12:00
Autor: sova, mj, kal, ČTK - 
14. června 2020
05:10

Silné bouřky, které se v sobotu přehnaly přes území České republiky, se v neděli vrátily s ještě větší silou. Ve Vinařicích u Týnce nad Labem zřejmě strhl proud do vody muže (†56), který zemřel. Na Pardubicku voda zatopila několik domů v obci Pustá Rybná, v Heřmanově Městci museli evakuovat domov seniorů. A další domy liják zatopil na Žďársku v obci Počítky - včetně novostavby Martiny Sáblíkové. Šéf pražské zoo Miroslav Bobek pak zmínil děs při pohledu na bazén lachtanů. Dozvuky po řádění bouřek i další vývoj počasí nad ČR sledovaly Blesk Zprávy online.

Hasiči v neděli vyjížděli kvůli následkům bouřky a přívalových dešťů k 856 případům. Denní průměr za běžný den je přitom 328. Hasiči zejména odčerpávali vodu z domů a silnic, odstraňovali nakloněné a popadané stromy a čistili koryta potoků a řek.

Nejhorší situace byla v Pardubickém kraji. Výjezdů začalo přibývat po poledni, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. „Nejvíce byl postižený Heřmanův Městec, dále Jezbořice, Lhota u Přelouče, Škudly, Třebosice. Tady totiž obyvatele ohrožovala říčka Bylanka. Následky bouřky budou hasiči odstraňovat ještě po celé pondělí,“ řekla Horáková.

Sledujte na radaru Blesku aktuální počasí v Česku

Heřmanův Městec aktuálně sčítá škody. Voda zaplavila přízemní část Domova pro seniory a několik domů a firemních prostor. „Do patra se voda nedostala, ale dostala se do sklepů, máme zatopenou celou kotelnu. V kuchyni byl přes metr vody, jinde také, tak už je teď jen bahno,“ řekla ředitelka Domova pro seniory Klára Husáková.

Několik klientů musel domov přestěhovat do prvního patra. V objektu bývalého zámku stále nejde elektřina, neteče teplá voda, nefunguje prádelna a kuchyně, zatopen byl rytířský sál.

Stovky domácností stále bez elektřiny

Při nedělních bouřkách pršelo nejvíce u Kolína, kde spadlo za den 129 litrů vody na metr čtvereční. Z toho 115 litrů napršelo během dvou hodin, šlo tedy o velmi intenzivní déšť. Vydatně pršelo také v Krušných horách a v Novém Městě na Moravě, vyplývá z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Energetická společnost ČEZ v souvislosti s počasím v neděli večer evidovala bez proudu až 3500 domácností, uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Bez proudu se ocitly domácnosti především na Karlovarsku, ale také v Ústí nad Orlicí a na Semilsku. Během dne také energetici na požádání preventivně odpojili od dodávek proudu pět obcí z Chrudimska.

ČEZ dodávky kompletně obnovil ke 21:00. Společnost E.ON má v pondělí bez dodávek elektřiny zhruba 1800 domácností.

Bouřky se vrátí koncem týdne

Dnes bude pršet pouze na jihu a jihozápadě republiky. Přes den by mělo napršet do deseti milimetrů srážek, ojediněle při bouřce může spadnout kolem 25 milimetrů. Ve druhé půlce týdne začne srážek opět přibývat, místy budou i bouřky, které ale budou podle meteorologů mírnější než o uplynulém víkendu.

Extrémní bouřky v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Policie ČR Policie ČR Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
12:00
15. 6. 2020

To je z online zpravodajství k víkendovým mimořádným bouřkám v Česku vše. Uklízecí práce budou po celé republice pokračovat ještě v průběhu pondělí, ale žádné nebezpečí již nehrozí. Připomínáme ovšem, že bouřky jsou opět hlášeny od druhé poloviny týdne. Aktuální počasí můžete průběžně sledovat na radaru Blesku.

11:47
15. 6. 2020

Kvůli nánosům bahna jsou stále uzavřeny některé menší silnice. Na Chrudimsku to jsou například úseky Heřmanův Městec - Klešice nebo Míčov - Sušice. „Do obce Morašice byl příjezd ze všech stran přerušen, nakladače čistí bláto na vozovce,“ řekl ČTK provozní náměstek Správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal.

11:35
15. 6. 2020

Labe v Ústeckém kraji je nyní díky posledním dešťům splavné na 70 procent. Znamená to, že lodě mohou převážet 70 procent nákladu. Za zvýšení hladiny mohou poslední přívalové deště, pokud nespadnou další srážky, koryto bude opět několik měsíců nesplavné. V pondělí to řekl jednatel společnosti Evropská vodní doprava (EVD) Lukáš Hradský. 

11:20
15. 6. 2020

Pokud by někomu na Chrudimsku odplavila voda domácího mazlíčka, útulek v Heřmanově Městci nabízí pomoc s hledáním.

11:06
15. 6. 2020

„Společnost E.ON má dnes bez dodávek elektřiny zhruba 1800 domácností,“ řekla ČTK mluvčí firmy Martina Slavíková. Jde o odběrná místa na Brněnsku a Břeclavsku. E.ON zásobuje elektřinou odběratele především v jižních Čechách a na jižní Moravě.

10:57
15. 6. 2020

Pražští hasiči během noci z neděle na pondělí zasahovali u 4 případů. Za celý víkend absolvovali v souvislosti s počasím 98 výjezdů. Hasiči Praha to uvedli na Facebooku.

Víkendové výjezdy hasičů v Praze. Víkendové výjezdy hasičů v Praze.
10:44
15. 6. 2020

Voda z potoku se rozlila i na pietní území Ležáky na Chrudimsku. Kamenné lávky pod ní nebyly ani vidět. „Voda se valila po louce kolem malého pomníku z roku 1945, když opadla, zůstaly po ní klacky a další nepořádek,“ řekla Vlasta Solničková z muzea.

„Výpusť rybníka jde do potoku Ležák, rybník napájí i potok Bystřička. Bylo vidět, jak se pění rybník. Chlapi se pokusili zvednout stavidla, aby to neprotrhlo hráze, ale stejně se voda valila po schodech. V roce 2010 to bylo horší, voda byla až u pylonu,“ uvedla Solničková.

10:33
15. 6. 2020

V Ústeckém kraji byla situace v porovnání s ostatními kraji klidná, i tak ale došlo k zatopení několika sklepů. „14. 6. 2020 od 15:00 do 19:20 vyjely dobrovolné jednotky z Kryr, Lubence, Vroutku a jednotka ze stanice Podbořany čerpat vodu po prudkém dešti ze sklepů na 13 místech v Kryrech, Vroutku a Lubenci,“ napsali místní hasiči na Twitteru.

10:22
15. 6. 2020

Od neděle je uzavřena státní silnice z Chrudimi na Čáslav. Voda již sice opadla a vozovka nebyla poničena, ale pracovníci města a silničáři kontrolují mostky, zda nejsou poškozené.

10:17
15. 6. 2020

V Heřmanově Městci již nebezpečí pro seniory v místním domově pominulo, město ale řeší, jak jim poskytne stravu – kuchyně byla zcela zatopena. „Do patra se voda nedostala, ale dostala se do sklepů, máme zatopenou celou kotelnu. V kuchyni byl přes metr vody, jinde také, tak už je teď jen bahno,“ řekla ČTK ředitelka Domova pro seniory Klára Husáková. V objektu také stále nejde elektřina.

10:11
15. 6. 2020

„Pardubický kraj je připraven poskytnout rychlou okamžitou finanční pomoc. I když náš rozpočet prochází těžkou zkouškou kvůli ekonomickým následkům koronaviru, jako řádní hospodáři na rezervy pro mimořádné situace myslíme,“ slíbil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

10:02
15. 6. 2020

Další důležité informace pro obyvatele záplavami postiženého Heřmanova Městce.

9:53
15. 6. 2020

Nejen lidé museli být kvůli silným bouřkám v průběhu neděle evakuováni. Hasiči v Hrochově Týnci na Pardubicku museli vyjet i k evakuaci stáda zvířat. „V pondělí 15. 6. jsme v 01.18 vyjeli do Hrochova Týnce evakuovat ze zatopené ohrady stádo oveček,“ uvedli na Facebooku místní hasiči.

Hasiči na Chrudimsku museli kvůli bouřkám evakuovat stádo ovcí a koz (15.6.2020)
9:44
15. 6. 2020

Jste z Chrudimska a nabízíte nebo sháníte po včerejších záplavách pomoc? Na facebookové stránce Aktuálně z Chrudimska se lidé mohou spojit. 

9:37
15. 6. 2020

Další záběry z Chrudimska, kde bouřky řádily nejvíce. „Včera 14. 6. v odpoledních hodinách byla naše jednotka povolána k odstraňování následků po přívalových deštích v obcích Hrbokov, Vápenný Podol a Heřmanův Městec, kde bylo hlášeno ohrožení obyvatel,“ informovali v pondělí ráno chrudimští hasiči s tím, že likvidační práce budou pokračovat i během dneška.

Víkendové silné bouřky pohledem chrudimských hasičů (14.6.2020) Víkendové silné bouřky pohledem chrudimských hasičů (14.6.2020) Víkendové silné bouřky pohledem chrudimských hasičů (14.6.2020)
9:29
15. 6. 2020

Energetická společnost ČEZ v souvislosti s počasím v neděli večer evidovala bez proudu až 3500 domácností, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Bez proudu se ocitly domácnosti především na Karlovarsku, ale také v Ústí nad Orlicí a na Semilsku. Během dne také energetici na požádání preventivně odpojili od dodávek proudu pět obcí z Chrudimska. ČEZ dodávky kompletně obnovil ke 21:00.

9:23
15. 6. 2020

Ve městě Heřmanův Městec na Chrudimsku, které bylo jedno z nejvíce postižených míst, voda zaplavila i zámeckou zahradu.

9:11
15. 6. 2020

Extrémní nával vody si užili i obyvatelé v okrese Vyškov v Jihomoravském kraji. Video ukazuje, že ze silnice se stala hotová řeka.

8:56
15. 6. 2020

Kvůli nedělním dešťům měli hasiči na Vysočině přes 60 výjezdů, spadlé stromy na podmáčené zemi někde odstraňovali i dnes. Zasažené byly hlavě obce na Žďársku. Hladina řeky Sázavy ve Žďáru nad Sázavou se podle meteorologů vrátila na normální stav dnes okolo 6:00, v neděli vystoupala na druhý povodňový stupeň.

Přímo ve Žďáru nad Sázavou hasiči v neděli několikrát čistili ucpané jezy, v řadě obcí odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, jinam rozváželi pytle s písem. Ve Světnově na Žďársku to podle starosty Pavla Štefana byla jen prevence. „Nevěděli jsme, jestli déšť ustane, nebo ne, potok byl těsně před vylitím,“ řekl Štefan.

8:43
15. 6. 2020

Hasiči v Plzeňském kraji v neděli v 15 případech odstraňovali následky prudkých přívalových dešťů. Zasahovali po celém kraji, nejvíce na Tachovsku, Klatovsku, Rokycansku, severním Plzeňsku a Domažlicku. Jednou z nejvíce postižených obcí byla vesnička Holostřevy, která je součástí Boru u Tachova, řekl dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

V Holostřevech, kde je asi 50 domů a 130 obyvatel, prudká voda vyplavila několik domů. „Bylo to velmi prudké, právě vyjíždím na místo zjišťovat škody,“ řekl dnes ČTK starosta Boru Petr Myslivec.

Výjezdy hasičů v Plzeňském kraji kvůli silným bouřkám. (14.6.2020) Výjezdy hasičů v Plzeňském kraji kvůli silným bouřkám. (14.6.2020) Výjezdy hasičů v Plzeňském kraji kvůli silným bouřkám. (14.6.2020)
8:33
15. 6. 2020

Přes pondělí by na jihu Čech mělo napršet do deseti milimetrů srážek, ojediněle při bouřce může spadnout kolem 25 milimetrů. Ve druhé půlce týdne začne v Česku srážek opět přibývat, místy budou i bouřky, které ale budou podle meteorologů mírnější než o uplynulém víkendu.

8:25
15. 6. 2020

Podle mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studené se počet událostí, které hasiči do nedělní půlnoci museli řešit, zastavil na 856. Nejhorší byla situace odpoledne a o brzkém večeru. Více bude o bouřkách mluvit Studená od 15h v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

8:11
15. 6. 2020

Meteorologové očekávají, že v průběhu pondělí se hladiny řek dostanou postupně do bezpečných stavů. „V následujících hodinách očekáváme postupnou stabilizaci v horních částech zasažených povodí a mírné vzestupy (v důsledku dotoků) ve středních a dolních částech zasažených povodí. Novohradka v profilu Úhřetice je pravděpodobně aktuálně blízko své kulminace,“ informovala k 7:15 hydrologická služba ČHMÚ.

8:00
15. 6. 2020

„Od 11. do 21. hodiny zasahovali dobrovolní a profesionální hasiči u 77 událostí. Zatímco včera se týkala většina zásahů odstraňování stromů, dnes hasiči převážně odčerpávali vodu,“ uvedl v neděli večer mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Situace v pozdních hodinách byla již klidná.

7:46
15. 6. 2020

Jak se v průběhu neděle vyvíjel počet výjezdů hasičů v Česku kvůli bouřkám, se můžete podívat v animovaném grafu.

naidka ( 15. června 2020 19:51 )

Povodně mohly spláchnout Lunik IX, aspoň by ušetřili za demolici a zároveň by se spláchl ten jejich neuvěřitelný bordel.

zirioges ( 15. června 2020 12:38 )

Vydatné srážky se budou opakovat každý týden až do měsíce září.
Obnovte a vyčistěte si okapy, příkopy, odtokové soustavy u domů a silnic.
Místy může napršet až 135 mm za 3 hodiny.

tarrica ( 15. června 2020 09:19 )

Protože už dost pamatuji,vzpomínám na polní remízky po délce celých lánů,na meliorační strouhy a kanály podél cest,které v bývalém Československu čistili nepřiz­půso­biví/­muse­li pracovat/ a také vězni.Řezali stromy kolem kolejí a sekli příkopy. Vepředu,uprostřed a na konci bachaři se zbraní. Byli alespoň -ti pracovníci- užiteční a zasloužili si jídlo i plat. Dnes v zájmu ochrany lidských práv je živíme my všichni.Tak výmluvy,že kanály ,strouhy apod.nemá kdo čistit jsou na hlavu postavené.

risan ( 15. června 2020 02:10 )

Nauc se cesky kretene

risan ( 15. června 2020 02:09 )

Tady nejde o zemedelce jako spis o spravce toku - ruzna povodi. Vsechny reky a potoky tecou ve zregulovanych korytech jako na zavodni draze, zadne drenaze ani remizky pro zachyceni vody ,, a voda pak vali jako o zavod a vsechno splachne

Zobrazit celou diskusi