KOMIKS: Whedon - Cassaday, Astonishing X-Men 1: Nadaní

Článek od: Karolína Poláčková - 15.06.2020

Astonishing X-Men z roku 2004 patří k nejoceňovanějším příběhům marvelovských mutantů vůbec. Je to vážně tak dobré čtení, ptáte se? Ano, je vážně tak dobré.

Jméno Josse Whedona vám určitě není neznámé, i kdyby se vám s ním jeho dílo hned nespojilo. Jde o tvůrce a scénáristu, který má na svědomí třeba Buffy, Firefly nebo filmové Avengers – to ale nebyla jeho první spolupráce s Marvelem. Právě on napsal Astonishing X-Men, sérii, která nyní v češtině konečně vychází kompletně (první dva díly už dříve vyšly jako součást UKK). Whedonův scénář kresbou doprovodil Josh Cassaday a jedná se o spolupráci, která vyšla na jedničku. Nadaní obsahují prvních šest sešitů jejich runu a věnují se příběhu týmu X-Men poté, co se Cyclops s Emmou Frost rozhodli znovu dát dohromady tým a uvést do chodu Xavierovu školu. Do jejího vedení se staví jedni z nejznámějších mutantů vůbec – kromě zmíněné Emmy Frost a Cyclopse je to Hank „Beast“ McCoy, Kitty Pryde a samozřejmě nechybí ani Wolverine. Cyclops usiluje o to, aby byl tým X-Men vnímán stejně kladně jako jiné superhrdinské týmy, a má v plánu ohromit veřejnost. Zatím však mezi členy týmu panuje napětí, zapříčiněné především přítomností Frost. Situace se pro X-Meny záhy zhoršuje – média zasahuje zpráva o nalezení léku proti mutaci, která otřásá celou komunitou mutantů. Třešničkou na dortu je zjevení Orda – mimozemšťana, který tvrdí, že hodlá všechny mutanty zničit.

Konflikt mezi lidmi a komunitou mutantů je i po letech velmi nosným tématem. Whedon tuto látku uchopil citlivě a zapředl ji i do hlavní dějové linie komiksu. Ten se jako takový nejvíce soustředí na postavy, dynamiku celého týmu a jeho vnitřní problémy. Při práci s postavami staví na jejich dlouhé společné historii, to ale nutně není překážkou pro nového čtenáře, který teprve vstupuje do světa X-Men. Obecně se dá říct, že Whedon po minulých událostech spíše pomrkává v náznacích, a jinak se soustředí na vlastní příběh série. Nezaplétá se ani do pavučiny širšího vesmíru Marvelu, Astonishing X-Men tedy nejsou součástí žádného velkého crossoveru.

Krom bezchybné charakterizace přináší Whedon i zdatně zkonstruovanou zápletku – scénář celého komiksu je zcela koherentní a vyvážený. Vyprávění udržuje stabilní tempo, je zde dostatek akce i dialogů. I ty zaslouží vypíchnout, nejde totiž o žádné marné výplně přebytečných oken či pouhé posouvače děje. Právě dialogy stojí za skvělým vykreslením postav a budováním atmosféry. Je tu napětí mezi Cyclopsem a Wolverinem, mezi Kitty a Emmou, vnitřní boj doktora McCoye. Whedon, jak je již jeho zvykem, to jednotlivým postavám vůbec nedělá jednoduché a vystavuje jejich charaktery na odiv díky nespočtu úskalí, na které musí hrdinové reagovat. Aby ale skutečně zachytil paniku, kterou potenciální lék proti mutaci vyvolává, věnuje se i studentům Xavierovy školy – a ukazuje i druhou stranu mince, tedy stranu záporáků.

Že by však rozložení sil bylo tak jednoduché? Rozhodně ne. Kromě Orda a X-Menů je tu totiž i S.H.I.E.L.D., který je tak nějak na své vlastní straně, jak je zvykem. Navíc si v Nadaných svou premiéru ve světě Marvelu odbývá i organizace S.W.O.R.D., kterou pravděpodobně brzy uvidíme i v MCU. Motivace některých stran zůstávají skryté, některé ne, každopádně si v Nadaných Whedon skvěle připravil půdu pro navazující díly série. To však v žádném případě neznamená, že by prvních šest sešitů trpělo přílišným opakováním starého a představováním nového. Nové prvky, které jsou třeba, jsou čtenáři podsunuty tak nenásilně, jak to jen jde, a četba je díky tomu velmi plynulým zážitkem. Na tom má samozřejmě lví podíl i John Cassaday – jeho kresba je bez výjimek velmi přehledná a snadno čitelná, ale ne na úkor dynamiky. Lepší grafickou podobu si patrně Astonishing X-Men nemohli přát.

Pokud se tedy poohlížíte po nějakém kvalitním superhrdinském čtivu, netřeba se poohlížet dál. Duo Whedon a Cassaday stojí za opravdu silnou sérií – Nadaným se dá jen velmi těžko něco vytknout, naopak chválit lze mnoho. V českém překladu komiksů s marvelovskými mutanty mnoho neseženete – to je možná další důvod, proč byste po tomto skvostu měli rychle skočit.

 

Joss Whedon, John Cassaday – Astonishing X-Men 1: Nadaní
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 156, brož
Rok vydání: 2019
Překlad: Jiří Pavlovský
Cena: 379 Kč

Přidat komentář