Pomáháme Seznamákům růst díky programu Rosteme společně

15. června 2020

Pro Seznamáky, kteří k nám přicházejí jako specialisté ve svých oborech, například programátoři, je kariérní růst věcí, která se přirozeně děje. U pozic, na které nastupují třeba i absolventi, to může být trochu náročnější, i když talent nechybí. Proto jsme se rozhodli právě tuhle skupinu Seznamáků podpořit. Pojďme se společně podívat, jak to celé vzniklo.

Začali jsme v oddělení Klientské péče, ještě nedávno oddělení Podpory, kde máme několik týmů šikovných Seznamáků. Jde o pozice řekněme juniorské, kde předpokládáme, že pokud bude zaměstnanec chtít, může v Seznamu růst. Naším cílem je jim s tím pomoct. Proto ve spolupráci HR a Manažerky klientské péče Milady Kosinové vznikl rozvojový program Rosteme společně.

Využili jsme data, která na HR máme, o tom, na které pozice se v minulosti lidé z těchto pozic hlásili, a jak úspěšně. Díky datům jsme identifikovali 4 preferované skupiny pozic – administrativní, marketingovou, produktovou a teamleaderskou. Na jejich základě jsme definovali kompetence, jejichž posílením by měla růst šance v interním výběrku uspět. Zároveň ale takové, které prospějí i práci na současné pozici, pokud tam administrátor ještě nějakou dobu zůstane. Na nich jsme vystavěli půlroční program, během kterého 10 vybraných talentovaných kolegů čekaly většinou 2–3 společné aktivity měsíčně.

Jak rozvojový program probíhá

Začali jsme společným vstupním Assessment centrem, opět postaveným na zmíněných kompetencích. V ACčku jsme zároveň administrátory motivovali k tomu, aby se pochlubili směrem, kam míří, svou vysněnou pozicí v Seznamu. Zpětnou vazbu účastníkům jsme založili nejen na sledovaných kompetencích, ale vztáhli jsme ji i k vysněným pozicím. Někde se to vzájemně potkalo, někde jsme zachytili talent, který míří trochu jinam než aktuální plány. I to bylo důležitou součástí zpětné vazby a vlastně celého programu – někteří během programu svůj cíl upravili nebo ještě hledají. Pro jeho hledání mají teď lepší znalost toho, v čem jsou vážně dobří.

Další důležitou součástí programu bylo celodenní školení Prezentačních dovedností, přizpůsobené trenéry na míru. Klíčové dovednosti získali účastníci také na školení Excelu.

Celým půlrokem provází program takzvané HR bloky, kde Hanka Bartošová předává talentovaným Seznamákům důležité informace o firemní struktuře a pozicích, které jsou v jednotlivých odděleních řekněme vstupní branou. Pro účastníky, kteří mají jen málo příležitostí ke spolupráci napříč firmou, to byla spousta nových informací. Dozvěděli se, co si představit pod pro ně mnohdy tajemnými názvy pozic. Kde mají skutečnou šanci na úspěch. Hanka nabídla také pohled pod pokličku výběrek – jak se připravit, na co si dát pozor? Jak uspět u ACčka?

Další součástí programu jsou setkání o zmíněných 4 typech pozic – pro každou z nich jsme vybrali v Seznamu manažera, který takové pozice řídí. Ten seznámil účastníky s tím, co jeho tým dělá, dal nahlédnout do skutečných úkolů, projektů, systémů. Podělil se také o to, jaká očekávání má od kandidátů na výběrku.

Pozvali jsme si také ty, kteří administrátorskou pozicí v Seznamu kdysi prošli a dnes už v jiných odděleních zastávají jiné pozice. Podělili se o to, co jim osobně pomohlo k úspěchu, ale také jak se nenechat odradit, když to napoprvé nevyjde.

Podporujeme také individuální zájmy o konkrétní obory. U účastníků, kteří by chtěli směřovat na pozici teamleadera, jsme umožnili strávit den s managementem v oddělení, nahlédnout na to, co vše řeší. Katka, která se chce stát copywriterem, dostala šanci napsat článek na blog, jeho finální podobu měla příležitost konzultovat s vedoucím našeho copy týmu. Další účastníci aktuálně čekají na den strávený ve vybraném oddělení.

Závěrem programu má být výstupní AC, opět se zpětnou vazbou. Tam naši talentovaní kolegové sami zjistí, kam je půlrok v rozvojovém programu posunul. Termín ACčka nám bohužel odsouvá aktuální situace. Pracujeme z domova a ačkoli naprostou většinu věcí zvládáme přes Zoom, zrovna ACčku a kvalitní zpětné vazbě prospěje spíše osobní účast. Čekání na návrat do kanceláře jsme využili pro úkol, který původně v plánu nebyl. Administrátoři si vybrali každý jeden elearning, ať už z naší vlastní nabídky, nebo externě. Elearning absolvovali a pro ostatní z něj připravili krátkou prezentaci.

Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat

I když na závěr programu teprve čekáme, úspěchy už se dostavily. Už 4 účastníci se během programu posunuli v rámci Seznamu na novou pozici. Jeden do jiného oddělení, další tři povýšili ve stávajícím oddělení. Faktorem úspěchu je pro nás i to, že všichni účastníci jsou nadále motivovaní svůj další kariérní krok udělat právě v Seznamu. Co ocenili sami účastníci? Pro každého bylo klíčové něco jiného – někomu nejvíc prospělo školení Excelu, někdo ocenil informace o vhodných startovních pozicích, někdo zpětnou vazbu z AC a někdo rady a tipy, jak uspět a připravit se na výběrko. Podle zpětných vazeb žádná z aktivit neminula svůj cíl.

Až ukončíme první běh a vyhodnotíme ho včetně závěrečného AC, rádi bychom účast v programu nabídli i dalším Seznamákům, kteří jsou na vhodných startovních pozicích pro interní růst. Možnost uspět a realizovat se je totiž jeden ze základních pilířů Seznamu. Rosteme společně.

Hanka Bartošová, HR specialista senior

Sdílet na sítích