Muzeum Jindřichohradecka hledá zajímavé rodinné recepty. Doplní jimi výstavu kuchařských knih

15. červen 2020 11:58

Ručně psané kuchařky se v rodinách předávají z generace na generaci. Muzeum Jindřichohradecka teď hledá neobvyklé návody na přípravu jídla i recepty, za kterými stojí zajímavý příběh. Doplní jimi podzimní výstavu historických kuchařek.

„Naše nejstarší kuchařská kniha je rukopis z roku 1744, je německy psaný,“ ukazuje knihovnice Muzea Jindřichohradecka Štěpánka Běhalová kuchařku, která se už dočkala i digitalizace a zájemci si ji můžou prohlédnout také přes internet.

Ve sbírkách Muzea Jindřichohradecka je víc zajímavých kuchařských knih. „Máme hezký soubor z pozůstalosti Luizy Teinitzerové, což byla panská kuchařka ze zdejší známé rodiny. Ona po sobě zanechala asi sedm rukopisných kuchařek, které jsou zajímavé i tím, že jsou tam sice recepty zapsané česky, ale názvy má přeložené do několika jazyků. Připravovala totiž tabule i pro hosty ze zahraničí a k těm tabulím se názvy jídel psaly,“ vysvětluje Štěpánka Běhalová.

I do tištěných kuchařek si později lidé vkládali ručně opsané recepty a nejrůznější vzkazy. „V knize Luizy Teinitzerové jsem například našla krásnou vizitku hospodářského účetního rady. Na ní je ručně psáno: Prosímvás, krasavice, napište mně laskavě na kus papíru recept na ten dnešní salát,“ vypráví knihovnice muzea.

Čtěte také

Ve sbírkách je také Nová výborná knížka kuchařská od Antonína Kuperia datovaná do roku 1821. Její tištěnou verzi vydala jindřichohradecká Landfrasova tiskárna a strhl se kvůli ní i soudní spor. „Autor Kuperius nám není nijak znám, nicméně když vydala Magdalena Dobromila Rettigová o několik let později svoji kuchařku, podotýká, že nemohla vydávat dřív, ale že její recepty někdy ukradl a že to byl jistý tiskař Landfras,“ vysvětluje Štěpánka Běhalová.

Knihy budou tvořit základ podzimní výstavy, kterou Muzeum Jindřichohradecka připravuje. Kurátorky by ji rády doplnily i o rodinné recepty. Vyzvaly proto veřejnost, aby se podívala do svých rodinných kuchařských knih a muzeu je zapůjčila.

„Já mám sama třeba krásný recept jako vzpomínku na moje začátky v muzeu. Bývala tady paní pokladní, bývalá učitelka, která mi dala recept na vánoční cukroví a vepsala ho krásným písmem na nádherný papír. Dodnes ho používám,“ popisuje jeden z vlastních oblíbených receptů, který se na výstavě také objeví, Štěpánka Běhalová. Zajímavé rodinné recepty bude Muzeum Jindřichohradecka sbírat do konce srpna.

Spustit audio

Související