Hlavní obsah

Mladíkovi, který obdivoval džihádisty, soud snížil trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Slovákovi Dominiku Kobulnickému (26) snížil v pondělí odvolací soud původně šest a půl roku dlouhý trest vězení na pětiletý pobyt za mřížemi. Kobulnický dostal trest za podporu a propagaci teroristické organizace, původně byl odsouzen i za obecné ohrožení, když v bytě skladoval kila výbušnin, podle soudu ale nešlo o trestný čin. Verdikt je pravomocný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dominik Kobulnický u pražského městského soudu.

Článek

O podpoře teroristické organizace soud pochyb neměl. „Na veřejnosti pořídil několik videozáznamů a fotografií, na kterých vystupoval se symboly příznačnými pro Islámský stát a projevoval gesta typická pro IS,“ uvedl soudce-zpravodaj Martin Kantor.

„Velice dobře věděl, jaký smysl a význam všechny tyto symboly a gesta mají,“ dodal soudce s tím, že ze strany Kobulnického nešlo o žádný žert či nadsázku. „Nelze to vnímat jinak než vědomou propagaci teroristických organizací,“ uzavřel soudce.

Obdivoval džihádisty a v pražském bytě měl kila výbušnin. Dostal 6,5 roku

Krimi

Jiná situace byla u údajného obecného ohrožení, případně i přípravy teroristického útoku. Ten už městský soud odmítl. „My se s tímto názorem soudu prvního stupně ztotožňujeme a souhlasíme s ním,“ řekl Kantor.

Podle odvolacího soudu ale pouze pět procent zajištěných výbušnin u Kobulnického v bytě mělo charakter tzv. zvukově-zábleskových složí, tedy těch, u kterých dochází k silnějšímu výbuchu. Kdyby Kobulnický plánoval teroristický útok, pak by se podle soudu mnohem více věnoval výrobě právě těchto zvukově-zábleskových složí.

Ani k obecnému ohrožení podle soudu nedošlo. „Nelze dovozovat, že by si obžalovaný počínal takovým způsobem, že by hrozil stav obecného nebezpečí,“ podotkl soudce. Zdůraznil, že při náhodném smísení určitých látek mohlo dojít k samovznícení, nicméně by je obžalovaný musel skladovat v jedné nádobě. Kobulnický ale jednotlivé látky skladoval v oddělených nádobách. Podle odvolacího soudu tak nešlo o trestný čin, Kobulnického případ nicméně postoupil báňskému úřadu k posouzení, zda nešlo o přestupek.

Muž se u pražského soudu zpovídá z plánování teroru, měl doma chemikálie

Krimi

Soud Kobulnického také na deset let vyhostil z republiky.

Vzhledem k tomu, že je mladík od svého zadržení v roce 2017 ve vazbě, bude si moci koncem roku požádat o podmínečné propuštění.

Kobulnický skladoval před třemi lety v paneláku v pražských Stodůlkách více než čtyři kila výbušnin, které plánoval podle svých slov použít na výrobu zábavní pyrotechniky na oslavy Silvestra. Podle státního zástupce ale s nimi plánoval teroristický útok. Městský soud ovšem loni v listopadu dospěl k závěru, že se tím Kobulnický dopustil „pouze“ obecného ohrožení, když látky přechovával v paneláku, kde je 35 bytů a 74 přihlášených lidí.

Podle žalobce Martina Bílého veškeré nepřímé důkazy ukazovaly na to, že Slovák skutečně teroristický útok plánoval, proto v podaném odvolání žádal, aby byl Kobulnický odsouzen i za přípravu teroristického útoku a byl mu vyměřen devítiletý trest, tedy stejný, jaký navrhoval v závěrečné řeči na městském soudě.

Oproti tomu Kobulnický podal odvolání proto, že podle něj si provedené znalecké posudky navzájem odporují, skutková zjištění se nezakládají na obsahu spisového materiálu, soud se vůbec nezaobíral tím, zda vůbec nějaké obecné ohrožení vzniklo, a celkově podle něj celé řízení trpí podstatnými vadami. Proto Kobulnický žádal buď zproštění obžaloby, nebo zrušení rozsudku a vrácení městskému soudu k dalšímu projednání.

Kobulnický vyjádřil lítost nad způsobem své prezentace, propagaci džihádismu ale odmítl.

Měl jsem vražedné myšlení, řekl soudu muž obžalovaný z plánování teroristického útoku

Krimi

Na svém facebookovém profilu Kobulnický pod jménem Abdul Rahman zveřejňoval fotografie a videa, na kterých je právě v oblečení islamistických bojovníků, k profilové fotografii má vloženou vlajku Islámského státu, případně pózoval na pardubickém nádraží před mapou Česka a Slovenska, k fotce pak přidal text „Islam will dominate the world“ (Islám ovládne svět).  „Neměl jsem v úmyslu podporovat nějaké organizace. Islámský stát odsuzuji,“ řekl mladík u hlavního líčení.

„Mrzí mě, že to takhle daleko zašlo. Nechtěl jsem na sebe poutat pozornost. Nemyslel jsem si, že to bude mít takovéhle rozměry,“ pronesl v pondělí na závěr odvolacího jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám