Klub turistů z Krásné Lípy na Děčínsku obnovuje dávno zaniklou kapličku na Vlčí hoře

15. červen 2020 11:42

Svépomocí znovu staví rozbořenou kapličku na Vlčí hoře členové Klubu českých turistů z Krásné Lípy na Děčínsku. Pracují podle dobových fotografií. Z původní kapličky Svatého Antonína Paudánského totiž zbyla jen jedna obvodová řada základového kamení. Se stavbou pomáhá nadšencům i město Krásná Lípa.

„Na jedné fotce jsme tam viděli opřenou paní Maršnerovou o to futro, která měla 162 centimetrů. Z těchto trosek už se nedalo nic vyčíst,“ vysvětluje architekt Josef Matyáš, jak odhadli celkovou výšku kapličky, ze které zbyly jen rozvaliny základů.

„Díky městu, kterému patří tento kousek pozemku, se nám podařilo to umístit do místa, který udržuje ten genius loci,“ dodává Josef Matyáš.

Nápad znovu vystavět úplně rozbořenou kapličku se rodil nějakou dobu. Klub českých turistů na ni dokonce dostal příspěvek v soutěži od jedné banky. Zbytkem se podílejí sami turisté. Celkově bude stavba kapličky stát asi 150 tisíc korun.

Místo, kde kaplička vyrůstá, je velmi těžce přístupné pro techniku. Stojí u žlutě značené turistické cesty z Vlčí hory na Brtníky. Původní kaple byla postavená roku 1721 a byla svědkem hojných procesí.

„Budu tady schody, nebudou se vyrábět, budou původní, žula,“ vysvětluje Jan Douda z Klubu českých turistů a doplňuje, že do kapličky nepovede elektřina. Světlo bude prostupovat vitrážovým obrazem malým okénkem za oltářem. Kapličku chce nechat klub turistů 6. září vysvětit, práce ale zbrzdila pandemie koronaviru.

Spustit audio