Hlavní obsah

Výsadek 11 tisíc Němců na Baleáry začal. Pokusí se oživit turismus

Foto: Profimedia.cz

Pasažéři na letišti v Düsseldorfu se odbavují před nástupem do letadla.

Reklama

Ve Španělska sice ještě trvají některá omezení vynucená pandemií koronaviru, na Baleárské ostrovy už ale ode dneška přilétají první zahraniční turisté. Z Německa jich sem přijede v rámci „pilotního projektu“ téměř 11 tisíc.

Článek

„Bezpečné turistické koridory“ mají sloužit jako sondáž pro ostrý pokus o záchranu španělského turistického sektoru, kterým otřásla pandemie nemoci covid-19. Na Baleárské ostrovy přiletí celkem 47 letadel s německými výletníky, kteří se mimořádně nemusejí podrobovat 14denní karanténě ani po nich Španělé nevyžadují testy na koronavirus. Podmínkou však je, aby zde strávili nejméně pět dní.

Jedním z těch, kteří dnes ráno odlétli z letiště v Düsseldorfu, byl Martin Hofman z Oberhausenu. Svou dovolenou odložit nemohl a „zůstat v Německu pro nás nebylo variantou“, řekl agentuře AP. „Ano, jsme naprosto šťastní, že můžeme odjet (z Německa),“ potvrdil.

Na Baleáry zamíří v příštích dnech celkem 10 900 Němců, přestože hranice s dalšími státy Evropské unie otevře španělská vláda až 21. června. Pozemní hranice pak na žádost sousedního Portugalska zůstanou uzavřené až do 1. července, připomněl britský deník The Guardian.

Většina turistů zamíří na Mallorcu, část z nich stráví dovolenou v hotelech na Ibize a Menorce. Pan Hofman bude muset po příletu vyplnit zdravotní formulář, nechat si na letišti změřit teplotu a dát španělským úřadům své kontaktní údaje včetně adresy ubytování. Pokud by se u něj během dovolené projevily některé symptomy nemoci, bude připraven speciální tým, který mu provede test. Úřady budou navíc s turisty ve styku prostřednictvím mobilních telefonů.

Španělé si navzdory přivítání prvních turistů uvědomují, že riziko další vlny je reálné: „Dostali jsme pandemii pod kontrolu, ale znovuotevření hranic je důležitý moment,“ řekl v neděli socialistický premiér Pedro Sánchez, když oznamoval otevření hranic. „Hrozba je stále reálná. Virus je tu pořád s námi.“

Foto: Profimedia.cz

Dopravu v rámci pilotního projektu zajišťuje německá cestovní agentura TUI.

Podle Franciny Armengolové, šéfky baleárské regionální vlády, je mezivládní dohoda s Německem důležitým krokem k obnovení reputace Baleárských ostrovů jako „bezpečné a kvalitní destinace“. Němečtí turisté byli vybráni proto, že právě z této země jich přijíždí každý rok na Baleáry nejvíce. Na druhém místě jsou Britové, tam je ale koronavirová situace podstatně horší než v Německu. Šéf baleárského turistického sektoru Iago Negueruela navíc připomněl, že s Berlínem byla jednání snazší, protože obě země jsou členy Evropské unie i schengenského prostoru.

Turismus je pro ekonomiku Baleárských ostrovů zcela klíčový – na HDP se podílí 35 procenty, v celošpanělském měřítku je to 12 procent.

O návrat turistů usilují i Kanárské ostrovy

Podobné pilotní schéma s Německem se uskuteční i na Kanárských ostrovech, které mají ve druhé polovině června přivítat celkem 9 300 německých turistů. Zájemci o dovolenou se ale musejí na rozdíl od lidí letících na Baleáry nechat otestovat. „Je to nejspolehlivější systém pro minimalizaci rizika,“ řekl agentuře Reuters zdroj z regionální vlády s tím, že se vyjednává o tom, zda se budou turisté testovat už před odletem, nebo až na Kanárských ostrovech. Dohodu musí navíc ještě schválit centrální vláda v Madridu.

Španělsko, v němž už na koronavirus zemřelo přes 27 tisíc lidí, je nyní v poslední fázi uvolňování a v posledním týdnu nouzového stavu. Výjimkou jsou nejhůře postižené regiony Madrid a Barcelona spolu s částí regionu Castilla y León a katalánskou provincií Lleida, kde je uvolňování pomalejší. Na Baleárské ostrovy ale dopadla pandemie jen velmi omezeně.

O podobném modelu mezivládních dohod, jaký si dohodly Baleárské ostrovy s Německem, uvažovalo původně i české ministerstvo zahraničí s Chorvatskem. Nakonec ale příznivá epidemiologická situace v obou zemích umožnila otevřít hranice dříve a bez omezení.

Reklama

Doporučované