Landscape festival začíná již tento pátek. Oživí pražský Žižkov

Osmý ročník Landscape festivalu přinese umělecké a architektonické zásahy ve veřejném prostoru Prahy 3.

Návštěvníci se mohou těšit na umělecké instalace a architektonické intervence Davida Vávry, Petra Stolína, Bufalina Benedetta, NL architects, Archwerk, Richarda Loskota, Jana Turnera, Elišky Perglerové, Aleše Hnízdila a dalších. Součástí festivalu budou rovněž murály Patrika Hábla a streetartisty Tima.

Landscape festival a tanec

Pro letošní ročník je také výjimečné propojení s festivalem Tanec Praha, které vyvrcholí 20. a 21. června umělecko-enviromentálním projektem Plíce Žižkova. Více než 40 umělců během taneční performance provede diváky většinou instalací Landscape festivalu i žižkovskou zelení.

Zelený Žižkov

„Festival si klade za cíl provést návštěvníky zelenou infrastrukturou Žižkova tak, aby upozornil na výjimečné množství parků a dalších typů městské zeleně a podtrhl jejich krajinářský, přírodní a rekreační potenciál,“ komentuje za organizátory Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera.

„Na několik měsíců se oživí naše prostranství uměním a zajímavými nápady na jeho využití. Osobně se nejvíce těším na instalaci Voda pro tebe od Richarda Loskota nebo Vodopád Patrika Hábla,“ dodává Pavel Křeček, radní městské části Praha 3.

Žižkovská highline, atelier ARCHWERK, 2018 |

Landscape as a Common Ground

Součástí projektu je kromě site-specific instalací také několik výstav jako například „Nahraj! – akce a experiment v české architektuře“, která bude umístěna v alternativním výstavním pavilonu na Vítkově anebo výstavou „Landscape as a Common Ground“, která představí nejlepší projekty uplynulých let na poli krajinářské architektury ve 24 zemích Evropy. Tu bude možné navštívit na Komenského náměstí.

Ve spolupráci se studenty Fakulty architektury ČVUT budou instalovány na Žižkově dva vodní prvky, které nabídnou osvěžení v parných dnech. Studenti Katedry zahradní a krajinné architektury FAPPZ – ČZU chystají landartové instalace v lese Krejcárek.

Studenti architektury z UMPRUM v Praze připravují environmentální experimentální instalaci využívající bio-inteligence řas jako fotosyntetických organismů.

Zelené střechy a Pražský gordický uzel

Odborný doprovodný program se bude odehrávat především v září. Ve spolupráci se Svazem zakládání a údržby zeleně proběhne mezinárodní konference „Zelené střechy – vize budoucnosti“.

Obohatí ji několik debat, přednášek a studentský workshop „Pražský gordický uzel“. Ten se bude věnovat neuchopenému prostoru v okolí Florence s přesahem do území MČ Praha 3 a MČ Praha 8.

Landscape festival
Landscape festival 2020, Praha 3 |

Festival zahájí hudebním programem v pátek 19. června od 18 hodin. Vstup na zahájení i doprovodný program je zdarma. Festival potrvá do 30. září. Více informací na www.landscape-festival.cz

TEXT: RED
FOTO: LANDSCAPE FESTIVAL, GALERIE JAROSLAVA FRAGNERA