InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Oldies Goldies Párty s DJ Hobo

    pátek 29.3 22:00 - Hradní sklípek, Strakonice

  • Velikonoční farmářské trhy s ukázkami pletení z proutí

    pátek 29.3 9:00 - Drahkov

Zobrazit všechny události
 

Strakonické Rádio Vostrov jede konečně naostro, začíná se točit!

Stejně jako jsou neformální podcasty, bylo neformální i setkání s Robertem Candrou (vpravo). , Autor: Pavla Maradová

Stejně jako jsou neformální podcasty, bylo neformální i setkání s Robertem Candrou (vpravo).     Autor: Pavla Maradová

STRAKONICE – Několik setkání nad výběrem textů, přípravy na čtení pohádek do rádia, plánované natáčení. To všechno zbrzdil aktérům nového strakonického rádia Vostrov nouzový stav. Až v závěru května se opět mohlo pokračovat v přípravách na točení podcastů. Na přípravných seminářích se již vystřídala v mediálním a divadelním světě známá jména jako divadelní lektorka Jiřina Lhotská, herec a režisér Jakub Doubrava a kreativní producent Českého rozhlasu a rádia Wave Robert Candra.

 Jako téměř všechny dobré nápady se myšlenka udělat internetové rádio zrodila v hospodě. Byli to Martin Vadlejch a Miroslav Chum, kteří po několika doušcích a moudrých větách, přišli s nápadem internetového rádia. Cílem je, aby vznikla ve Strakonicích chybějící alternativní mediální a svobodná platforma, do které se mohou zapojit všichni, kdo mají chuť číst texty, dělat rozhovory, tvořit vlastní pořady nebo chtějí světu něco sdělit a umí mluvit tak, aby jim bylo rozumět.

Jako první se dohodlo čtení pohádek Josefa Křešničky z jeho knížky a dosud nevydaných písemností. Bylo zapotřebí naučit se číst tak, aby obsah zaujal posluchače. K tomu přispělo setkání s lektorkou Jiřinou Lhotskou ve Šmidingerově knihovně. Když uzrál čas a mělo se začínat s natáčením v prostorách nového studia strakonického domu dětí, začal koronavir, ale Jakub Dobrava se dostavil a přečetly se alespoň nějaké texty, s jejichž interpretací poradil. Po dlouhé přestávce se v sobotu 30. května dostavil rodilý Strakoňák a kreativní producent Robert Candra.

Co je podcast a jeho budoucnost

Co je podcast - to byla jedna z otázek, které bylo třeba zodpovědět pro orientaci v tom, co je ještě podcast a co rozhlasový pořad. Podcast jako nový způsob šíření informací, myšlenek, rozborů a hlubších analýz a má přinést něco víc než pouhá zpráva. Ať už jde o čtení literatury, epizod zajímavých příběhů či případů, série investigativní novinářské práce, rozhovorů a podobně, vždy je spojuje sdělování myšlenek a žánry včetně sportu mají společné i to, že jde o sérii na dané téma. Podle Roberta Candry je v podcastech nová mediální budoucnost a nebylo by tedy dobré tuto příležitost prospat.

Podcasty dnes ze svých telefonů, počítačů, tabletů a jiných zařízení poslouchá polovina domácností v USA nebo Jižní Koreji. Candra je přesvědčen, že mediální obsahy se v budoucnu budou konzumovat jinak než z rádií nebo televize a to pro jejich libovolný výběr. Neznamená to, že by tím tato média musela zcela zaniknout, ale vysílání přes přenosné zařízení s možností individuálního poslechu ve svobodně vybraném čase funguje v dnešní době velmi dobře. Candra přidal několik příkladů nejúspěšnějších světových i českých podcastů.

„Mezi nejúspěšnější podcasty patří napínavý poslech novináři znovuotevřené kauzy vyšetřování vraždy, do které začali znovu šťourat, až se případ vrátil k soudu. Myslím, že nové vyšetřování nezvrátilo původní rozsudek, ale podcast měl 340 milionů stažení. Dalším byl případ vojáka z Talibanu. To jsou dva příklady, které přispěly k masivní propagaci podcastu," popsal Robert Candra. Na profesionálně vytvořeném podcastu pracuje víc lidí od redaktorů, editorů, hlasových poradců až po profesionální zvukaře. Kouzlo podcastu je ale i v tom, že dobrý podcast může natočit i jednotlivec z řad amatérů. Kdokoli si může natočit svůj podcast s omezeným nebo neomezeným počtem epizod. Vždy musí mít nějakou společnou nit nebo téma. Mezi podcasty jsou rozšířené také talk show, žurnalistický audiodokument, reportáž, dramatizace knihy, rozhlasová hra na pokračování, publicistika, rozbory nebo krátké zpravodajské soubory, kde se rozebírá jedno téma, které se pouští třeba každé ráno. Rádio Wave odvysílalo jeden s nejúspěšnějších podcastů u nás, který má název Zhasni. Nastoluje téma sexu v různých podobách od prostituce až po mezilidské vztahy s autorskými epizodami.

S čím se musely vypořádat rozhlasy? Především s tím, že podcast není totéž jako pořad. To, co unese podcast, neunese rádio, které je oproti podcastu velmi formální. „Často jde o individuální zážitek, neformální podání, což přináší určitou formu svobody. Jen je důležité, aby člověku, co se do podcastu pustí, bylo rozumět. Může klidně ráčkovat, ale rozumět mu být musí," upozorňuje Candra. Další výhodou podcastu je to, že na rozdíl od rádia nemusí dodržovat čas a tudíž jej nemusí doplňovat vatou. Když je obsah smysluplný, je jedno, jak je dlouhý nebo naopak krátký. Není žádné omezení ani návod na to, jak dlouhý má být podcast, aby získal posluchače. Je to spíš o vkusu. Mezi úspěšné podcasty, které Češi často poslouchají, je například Proti proudu, Matematika zločinu, Institut úzkosti a další.

Pro strakonické rádio Vostrov se vymýšlelo několik témat a podrobněji se rozebíral chystaný podcast za pomoci Roberta Candry o strakonických kapelách. Ten se bude teprve klubat z plenek, ale pohádky se začínají točit už příští týden.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jan 

    Reagovat

     

    Chybí zásadní info kdo to finacuje. Aby to čistě náhodou nebyla další neziskovka s nazaženou rukou k penězům daňového poplatníka tj. k rozpočtu města, nebo státnímu rozpočtu.

    Vloženo 15.6.2020 18:12:46

    • Oberfalcer 

      Reagovat

       

      Jedna dílčí informace - z města radio Vostrov není financováno, ani o podporu rádia nikdo nežádal. Tímto bych se pánů Vadlejcha a Chuma a spol. chtěl zastat, zároveň je fajn, že někdo má zápal něco podobného dělat.

      Vloženo 16.6.2020 10:32:52

      • Jan 

        Reagovat

         

        V pořadku. Volič si to pohlída, jelikož nikdo nikoho do ničeho nenutil.

        Vloženo 16.6.2020 21:24:22

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace