Spolupráce

Jak se stravují MMA bojovníci

Zápas v takzvaném oktagonu je výsadou bojovníků smíšeného bojového umění. Výsadou zápasníků MMA je fyzická kondice. Co takoví bojovníci MMA jedí, aby byli v maximální formě?

Každý sportovec, ať už vrcholový nebo rekreační, by měl mít určité stravovací návyky, které tělu dopomohou po fyzické námaze rychleji regenerovat. Na rovinu, velmi těžko uběhnete třeba 10 kilometrů, dáte si vepřo-knedlo-zelo a vaše tělo bude dokonale vyživeno. To tímto stylem dlouhodobě nehrozí. 

O stravě bychom se mohli učit třeba u MMA bojovníků, kteří jsou fyzicky jedni z nejzdatnějších a nejvšestrannějších sportovců současnosti. Být dobrým MMA zápasníkem znamená disponovat velkou silou, rychlostí, mrštností, a to vše ve vysokém tempu po celý zápas. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že když mají hvězdy MMA několik tréninků denně = mají vysoký energetický výdej, nepotřebují stravu tolik řešit. Je to pravda, ale jen z části.

Určitě si i vrcholoví UFC zápasníci dopřávají takzvaný „cheat day“, kdy se nebojí nacpat hamburgery z fast foodu a jiným nezdravím jídlem s prázdnými kaloriemi. Nicméně většinu času se můžete spolehnout, že jejich jídelníček obsahuje převážně zdravé potraviny. Zápasnický jídelníček bude obsahovat „všeho hodně“, čímž jsou myšleny bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny (zdravé tuky) a kvalitní sacharidy. 

Vše ovšem za předpokladu, že se zápasník váhově vleze do své kategorie. V opačném případě musí více zabrat, ubrat sacharidů a trénink zaměřit více na cardio. Například běh je skvělý pomocník, když chcete dostat kila dolů. 

Existuje i několik zápasníků, kteří se přiznali k čistě rostlinné stravě. Například Nate Diaz, Jake Shields nebo boxeři David Haye a Mike Tyson. Takové výrobky ze sojových bobů, jsou totiž bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a minimálním množstvím tuků.

Nicméně pokud budete sedět doma u počítače, kde budete hrát online hry a jediným pohybem bude ten myší od PC, nepomůže vám žádný speciální jídelníček, ani ryze rostlinná strava. V tomto mají MMA bojovníci velkou výhodu, protože i když jídelníček extra dodržovat nebudou, málokdy rapidně přiberou díky extra velkým výdejům energie, které běžný člověk prostě nemá.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Back to top button