Karavanem po Česku. Zájem o tento typ letní dovolené je letos větší než obvykle

15. červen 2020

Místo pobytu u moře a cest za exotikou kempování v karavanu v Česku. Tak pravděpodobně bude kvůli koronavirové pandemii vypadat letní dovolená mnohých z nás. Hranice některých zahraničních destinací jsou už sice otevřené, řada lidí ale přesto dá raději přednost tuzemsku. Vidět je to i na zájmu o ubytování v kempech.

„I my se snažíme podpořit český turismus. V této sezóně dáme našim ubytovaným hostům bazén zdarma, v celém areálu wi-fi zdarma a každou sobotu letní kino pro hosty letní kino zdarma,“ vyjmenovává manažerka Morava Campu v Mohelnici Lucie Smrčková novinky pro letošní sezónu. Zájem o prázdninové termíny je podle ní velký.

Čtěte také

A nebývale velký zájem potvrzují i provozovatelé půjčoven a prodejen karavanů. Jak říká majitel jedné z nich Petr Sedlák, letos chce na dovolenou v obytném voze vyrazit nebývalé velké množství lidí, kteří s tímto typem cestování nemají žádnou zkušenost. „Na letošek máme do dvaceti procent zákazníků z loňska, zbytek jsou úplně noví. Drtivá většina z nich jede úplně poprvé,“ popisuje Sedlák.

Ne všude si ale současnou situaci pochvalují. Například do olomouckého krempu Krásná Morava obvykle jezdí hlavně zahraniční klientela, o kterou tu letos přišli. „V loňském roce jsme tu měli spoustu objednávek ze zahraničí. Byly tady skupiny kolem 50 lidí, plánované akce kolem Olomouce, to všechno padlo. Dostáváme objednávky na ubytování, ale jsou to spíše jednotlivci,“ potvrzuje zástupce provozovatele kempu Petr Nádvorník.

A dodává, že program i nabídku se tu letos budou snažit více přizpůsobit přímo lidem z Olomouce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.