Za život člověk potká až 150 partnerů, se kterými by mohl žít, myslí si psycholog Petr Šmolka

15. červen 2020

„To číslo se dá odvodit třeba ze seznamovacích inzerátů, když si dáte tu práci,“ odpovídá manželský poradce na otázku moderátorky v Blízkých setkáních.

„V našem nejbližším okolí se během našeho života skutečně ocitne 150 lidí, se kterými byste dokázali prožít spokojený život. Pro osamělé lidi to číslo může být útěcha. Ti totiž často mají pocit, že lidí je málo,“ vysvětluje Petr Šmolka.

Záleží prý na tom, jak se kdo k hledání partnerů postaví. „V kuchyni se vám ideální partner prohánět nebude. Musíte do prostředí, kde je možné se nenásilně seznámit,“ tvrdí manželský poradce.

„Ideální partner vám musí být příjemný na dotek. I když bude mít skvělou povahu a vlastnosti, ale vám se při pohledu na něj udělá lehce mdlo, všechny jeho báječné vlastnosti začnete časem považovat za bezvýznamné.“

Manželský sex

V manželství prý velmi záleží na tom, jak k sexu partneři přistupují. „U žen často převládá pocit, že by sex měl být výrazem intenzivního emočního vzepětí nebo za zásluhy.“ Podle Šmolky ani jeden z přístupů prý dlouhodobě nefunguje. 

„Zkuste vzít sex tak, že je to jeden ze způsobů důvěrné komunikace mezi vámi. Někdy to může být velmi příjemná až extatická záležitost. Jindy půjde opravdu jen o důvěrné sblížení. Obojí je v pořádku,“ ujišťuje Šmolka.

Kde jsou podle něj hranice nevěry? Jaký dopad měla na manželské vztahy krize kolem koronaviru? Co si myslí o dopadech moderních technologie na manželství?

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související