Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš přál Monice a vyrazil osobně na vládu. Maláčová slaví úspěch s výživným

Aktualizováno -
15. června 2020
16:26
Autor: sab, ČTK - 
15. června 2020
15:09

Po více než třech měsících se ministři potkali na jednání vlády, která dosud zasedala kvůli koronaviru online. Na jednání tváří v tvář se prý těšila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Videokonference si naopak pochvaloval premiér Andrej Babiš (ANO), který před pondělní vládou pogratuloval již na videu bez roušky k narozeninám manželce Monice, jenž slavila narozeniny v neděli. Babišova parta se však ve Strakově akademii sešla v rouškách. Maláčová měla hned po prvním jednání důvod slavit, po dlouhých měsících sporů a řešení prošel její návrh na náhradní výživné.

Ve Strakově akademii ministři a ministryně jednali naposledy v polovině března. Od té doby i v souvislosti s opatřeními, které sama tato vláda vydávala, probíhaly schůze vlády online. Takový pracovní režim si pochvaloval třeba ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

„Na ta jednání přes videokonference jsem si docela zvykl,“ poznamenal Petříček, který jako ministr zahraničí musel kvůli hrozbě šíření koronaviru zrušit své pracovní cesty do ciziny a se svými protějšky komunikoval právě online.V úterý se však vydá na první pracovní cestu po 1. vlně pandemie koronaviru - do Rakouska.

To, že se s kolegy vrací do práce i fyzicky, vnímá Petříček jako symbol. „Ta situace do značné míry je za námi, a že jsme tu epidemii zvládli,“ řekl. 

Babiš o víkendu gratuloval Monice

Jednání na dálku formou videokonference však vyhovovala premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „Mně se to líbí, a proto se ani nehrnu do fyzického zasedání vlády, protože se mi líbí, že tam v předsálí nesedí hromada úředníků celý den a čekají všichni na místech. Je to dobrá zkušenost pro digitalizaci, o které stále mluvíme,“ říkal nedávno Blesk Zprávám s úsměvem.

Nejen u návratu Babišova kabinetu fyzicky na Úřad vlády je však patrné, že se věci vrací do normálu. Premiér ve svém nedělním hlášení, které předcházelo tradiční pondělní vládě, odložil roušku. A gratuloval manželce Monice k 46. narozeninám i takto veřejně.

„To je den, kdy má moje paní narozeniny, takže jí samozřejmě přeju hodně zdraví a taky aby to ještě chvilku se mnou vydržela. Samozřejmě být manželkou politika a hlavně manželkou Babiše je velice náročné. Takže, Moni, všechno nejlepší a doufejme, že to spolu přežijeme ve zdraví tu mojí politickou kariéru,“ vzkázal Babiš.

Ten během koronakrize zažil i odloučení od rodiny, když do domácí karantény musela jeho dcera Vivien - po návratu ze Španělska, kde studuje. Sám Babiš se pak v opatrnosti během nejistoty, jaký bude vývoj pandemie dál, přesunul dočasně do ústraní do Hrzánského paláce.

Maláčová: Jako by to bylo roky

V různých formách se však Babiš se členy vlády potkával i v průběhu uplynulých měsíců. Hlavně na tiskovkách, ale třeba i ve Sněmovně. během svých rozhovorů pak několikrát na dálku popíchl ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), které vytkl, že se během koronakrize nechovala kolegiálně, což ministryně odmítala.

„Je pravda, že je to takové, že člověk má pocit, že je v úplně nové situaci,“ řekla dnes Maláčová při návratu do Strakovy akademie. „Mám pocit jako by to bylo roky, ale ono je to vlastně tři a půl měsíce,“ podotkla s úsměvem.

Video  Ministři se po více než třech měsících sešli na jednání vlády ve Strakově akademii. Šéf průmyslu Karel Havlíček si na online konference zvykl, na své kolegy se těšila ministryně sociálních věcí Jana Maláčová. (15. 6. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Maláčová na rozdíl od Babiše s rodinou pandemii trávila celou. Byť situaci vždy neměla zcela jednoduchou. S manželem a náměstkem na ministerstvu zahraničí Alešem Chmelařem (také ČSSD) vychovávají malého syna Gustava a když nebylo hlídání, vzala si ho během zavření jeho školky i do práce. Nyní se však již malý Gustav vrátil zpátky do školky. A Maláčová na Úřad vlády.

Roušky ministři nesundali

„Já myslím, že jsme všichni profesionálové a není to o tom, zda se těšíme do práce a jestli pláčeme po svých kolezích,“ byl ráznější ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Prozradil také, že jednání, které obvykle trvá několik hodin, ministři absolvují v rouškách. „Máme roušky všichni, protože nejsme zaměstnanci Úřadu vlády, ani já nejsem,“ potvrdil po jednání premiér Andrej Babiš.

„Já se přiznám, že mně nevadila ta jednání po Skypu, samozřejmě pokud to netrvalo šest, osm hodin a nebyla každý den, což tedy v těch vypjatějších dobách v těch prvních dnech skutečně byla,“ posteskl si ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Havlíčkovi prý vyhovovalo, že mohl okamžitě spolupracovat se svými kolegy z resortů, které vede. Předpokládá také, že osobní  jednání bude teď rychlejší. 

S předstihem dorazila na Úřad vlády ministryně financí Alena Schillerová, jen necelou hodinu před začátkem jednání pak dorazil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na Úřad vlády společně s ministry přicházel i nový vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Maláčové náhradní výživné prošlo

Vláda schválila návrh zákona o náhradním výživném, jak ČTK sdělila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle návrhu, který zveřejnil kabinet na svém webu, by děti neplatičů mohly dostávat novou dávku. Úřad práce by jim poskytoval stanovené výživné, ale nejvýš do 3000 korun. Vyplácel by podporu nejdéle dva roky. Podmínkou by ale bylo to, že rodič nedostal peníze za čtyři měsíce a po dlužníkovi už je začal vymáhat v exekuci či u soudu.

„Očekávám velkou diskuzi na půdě poslanecké sněmovny. Jedni nám říkají, že je to málo, druzí, že je to moc,“ předeslala ministryně Maláčová. „Cílem je, aby bylo normální alimenty platit,“ dodala.

Ministerstvo práce pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) předložilo zákon „o zálohovaném výživném“ loni začátkem roku. Od té doby se norma několikrát zásadně změnila. Naposledy se upravil název. Nyní se předloha týká „náhradního výživného“. Dva návrhy dostala Sněmovna před časem už od poslanců - o náhradním výživném od komunistů a o zálohovaném výživném od ČSSD. O předlohách začal jednat sněmovní sociální výbor. Jednání přerušil kvůli chystané vládní novele.

Vláda bude potřebovat KSČM, nebo opozici

Vláda chce navýšit schodek stáního rozpočtu na 500 miliard korun. K tomu ale bude potřebovat podporu ve Sněmovně, kterou zatím nemá předjednanou. V pondělí dopoledne premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) jednali se zástupci opozice. 

O zvýšení schodku rozpočtu na 500 mld. však bude Babiš jednat v úterý i s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem. Předpokládá také, že Sněmovna bude o návrhu jednat též v úterý. Už v pátek však vedení KSČM uvedlo, že schodek nepodpoří. Komunisté by totiž chtěli seškrtat peníze na armádních zakázkách. To se ale Babišovi podle jeho slov nelíbí.

Babiš vybral superúředníka

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu bude dosavadní náměstek z legislativní sekce ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka. Kabinet schválil jmenování nového tzv. superúředníka na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), sdělil ČTK předseda vlády. Hůrka se stane na šest let nástupcem Josefa Postráneckého, který z funkce odešel předčasně 7. dubna. Podle návrhu, který vypracoval úřad vlády, by Hůrka měl nastoupit 1. července.

„Doufejme, že jeho funkce přinese zefektivnění naší státní správy, protože myslím, že tam jsou velké rezervy,“ řekl premiér.

Hůrku a ředitele odboru bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání na ministerstvu vnitra Petra Nováka označila za nejvhodnější uchazeče výběrová komise. Babiš poté navrhl vládě jmenovat Hůrku. Výběrová komise dostala původně čtyři přihlášky. Vyřadit doporučila uchazeče Jana Blechu, ředitelka personálního odboru ministerstva zahraničí Iveta Chmielová Dalajková z řízení odstoupila sama.

Skoro miliarda sociálním službám

Poskytovatelé sociálních služeb dostanou zhruba 990 milionů korun na pokrytí zvýšených nákladů, které měli kvůli koronavirové nákaze. Mimořádné dotace schválila dnes vláda. ČTK to sdělilo tiskové oddělení ministerstva práce. Peníze by měly dorovnat výdaje na ochranné pomůcky i přesčasy a také výpadek příjmů, protože zařízení nemohla přijímat nové klienty.

Vláda o dotacích pro sociální služby na provoz a odměny začala jednat v dubnu. Začátkem května souhlasila ale jen s vyplacením odměn, na které vyčlenila 5,2 miliardy korun. Na sumě na pokrytí zvýšených nákladů, které ministerstvo práce spočítalo původně na 1,33 miliardy, se kabinet nedohodl. Chtěl vyjednávat s kraji o jejich podílu. Sociální služby provozují především kraje, obce, neziskové či církevní organizace. Stát podle poslední statistické ročenky předloni zřizoval 21 z 3447 domovů, stacionářů, sociálních poraden a dalších služeb pro potřebné.

Druhý pokus u přijímaček kabinet nechce

Návrh poslanců KDU-ČSL, aby se přijímací zkoušky na střední školy i letos konaly ve dvou termínech, ne pouze v jednom, vláda na svém jednání odmítla. Podle informací ČTK k němu ministři zašlou Sněmovně negativní stanovisko. Autoři novely měli také v úmyslu zachovat možnost se letos odvolat proti nepřijetí na střední školu.

Ministerstvo školství k novele sdělilo, že jeden termín zkoušek v červnu místo dvou dubnových byl schválen kvůli epidemii koronaviru. Byl kompenzován tím, že uchazeči měli letos delší čas na vyplnění přijímacích testů. Zrušení možnosti odvolání bylo přijato kvůli tomu, aby se na přijímací řízení dále neprotahovalo, sdělilo ministerstvo.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že právo na odvolání ve správním řízení nelze dovodit ani z ústavy, ani z mezinárodních smluv. Podotklo, že by novela by nabyla účinnosti pravděpodobně až o letních prázdninách a nebylo by tak možné dodržet třídenní lhůtu pro odvolání proti zamítavému rozhodnutí o přijetí.

Ministerstvo spravedlnosti se k novele postavilo neutrálně s ohledem na „důvodné obavy, že budou nesrovnalosti v průběhu přijímacích zkoušek řešeny cestou žalob, což by vedlo k vyššímu nežádoucímu zatížení správního soudnictví“.

Novelu přitom podpořil i úřad Veřejného ochránce práv, podle něhož s ohledem na zlepšenou epidemiologickou situace není důvod omezovat počet termínů přijímacích zkoušek. Rovněž zrušení možnosti se odvolat nepovažuje ombudsmanův úřad za dostatečně odůvodněné tím, že je třeba zrychlit přijímací řízení. Stanovisko vlády je doporučením pro Sněmovnu, která o novele rozhodne.

Odmítání postižených dětí? Vláda s SPD nesouhlasí

K návrhu poslanců hnutí SPD, aby základní školy mohly odmítnout vzdělávání žáků s mentálním postižením nebo autismem, vláda  přijala negativní stanovisko. Poslanci SPD navrhli upřednostnit vzdělávání handicapovaných žáků s více vadami, z nichž alespoň jedno postižení je mentálního charakteru, nebo s autismem, ve speciálních základních školách. Pro jejich zařazení do klasické základní školy by měl být podle SPD nutný její souhlas, žádost žákova rodiče a písemné doporučení školského poradenského zařízení. Návrh projedná Sněmovna, podle ministra Plagy se však vydal něštastnou cestou.

Ministerstvo školství k poslanecké novele školského zákona uvedlo, že návrh je v rozporu s cíli školského zákona, mezinárodními závazky České republiky i s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva. Podle ministerstva je předloha nejasná, neboť vzdělávání v základní škole speciální ponechává jen jako možnost a podmiňuje jej doporučením školského poradenského zařízení a žádostí rodiče dítěte.

„Základní školy mají nástroje k tomu, aby vzdělávání žáků se speciálními potřebami mohly realizovat,“ zdůvodnilo svůj nesouhlas ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle ministerstva zdravotnictví novela „představuje nesystémový zásah do současného nastavení společného vzdělávání“. „Návrhem by byla dotčena i řada dětí s lehkým mentálním postižením, pro které je společné vzdělání prokazatelně přínosné,“ dodalo ministerstvo. Rovněž úřad Veřejného ochránce práv označil předlohu za nekoncepční a nadbytečnou.

Pro vysvědčení půjdou děti společně

Předávání vysvědčení na konci školního roku se budou moci zúčastnit všichni žáci najednou. Umožní to úprava mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, na které se dohodl ministr školství Robert Plaga (ANO) s epidemiology. Opatření bude platit od 22. června a bude se týkat akcí mimo výuku. Dosavadní pravidlo nanejvýš patnáctičlenných skupin ve výuce k ochraně proti koronaviru zůstane stejné do konce školního roku, dodala mluvčí ministerstva školství Aneta Lendová.

„Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci chceme školám umožnit, aby akce, které se váží ke konci školního roku, tedy předání vysvědčení, rozloučení se závěrečnými ročníky anebo focení, mohly proběhnout téměř jako v běžném školním roce,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Úprava se podle jeho mluvčí bude týkat základních, středních a vyšších odborných škol i škol speciálních a základních uměleckých. Vláda opatření nebude schvalovat, ale má ho vzít na vědomí, doplnila Lednová.

Školy podle ní budou moci mezi 22. červnem a 30. červnem pořádat bez omezení akce, které nejsou vzdělávací. Nebude při nich nutné dodržovat současné pravidlo maximálně patnáctičlenných skupin žáků. Platit pro ně nebude ani zákaz, aby se kolektivy nemíchaly. Nadále ale bude nutné, aby děti předložily čestné prohlášení o své bezinfekčnosti.

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Manowar ( 15. června 2020 16:57 )

To se budou budou "samo­živi­telky"­,kte­ré mají často bohatého přítele mít velice dobře.

lunatic ( 15. června 2020 16:48 )

Zákon o výživném - financování s ul že s idi ty obojího pohlaví státními penězi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa