To je kniha, čéče! V ArtCafé představujeme nejkrásnější knihu pro děti za rok 2019

15. červen 2020

Hosty ArtCafé věnovaného knize To je metro, čéče, byla spisovatelka Milada Rezková a výtvarnice Veronika Vlková, která s Janem Šrámkem vytvořila oceněné ilustrace.

Nakladatelství Paseka oslovilo Miladu Rezkovou s poptávkou po knize o pražském metru. Práce na knize pro autorku 10 dětských knih přinesla i spolupráci s duem ilustrátorů Janem Šrámkem a Veronikou Vlkovou, kteří spolu tvoří od roku 2011. Jejich společné ilustrace se objevily např. v knize Kláry Brůhové, Pražské vize. Ilustrace kombinující počítačovou grafiku a akvarelovou malbu zaujaly mezinárodní porotu prestižního boloňského veletrhu dětské knihy, ale i porotu soutěže o nejkrásnější knihu za rok 2019 v kategorii pro děti a mládež, ve které výtvarníci zvítězili.

Ukázka z knihy To je metro, čéče!

Metro jede do literatury pro děti poprvé

Kniha To je metro, čéče vypráví příběh malého kluka, Karla Kroupy, který nechce trávit odpoledne v družině. Prozíravý Ježíšek mu nadělí pravidelné středy s odtažitým dědečkem Karlem Kroupou, zvaným Krtkem. Velice brzy se ale středy pro malého Karla stanou nejlepším dnem v týdnu. S Krtkem je totiž dobrodružně tráví v pražském podzemí. Čtenář se při četbě, ale i při průzkumu rafinovaných ilustrací dozví opravdu hodně informací a současně se i pobaví. Přitom se tvůrcům podařilo vybalancovat jejich poměr tak, aby to čtenáře neumořilo. Metro se v dětské literatuře takto ještě neobjevilo.

Čtěte také

Pro Rezkovou je důležitý mezigenerační vztah

Milada Rezková se tématem vztahů v rodině zabývá ve svých knihách pro děti dlouhodobě. Současně je pro její tvorbu příznačný i vzdělávací aspekt. Např. v knize Velký bobek představuje opravdu nevšedním způsobem trávící soustavu a různé podoby strachu mohou malí čtenáři objevovat v interaktivní encyklopedii Neboj, neboj. Dvorním ilustrátorem Rezkové je výtvarník Lukáš Urbánek, se kterým vytváří příběhy Doktora Racka, které se objevují v každém díle časopisu Raketa a dalších kinihách – např. v loňském Rackomixu.

Poslechněte si celé ArtCafé o tom, jak vytvořit dětskou knihu o metru a neztratit se v technických nákresech. Jak propašovat do drah pražského podzemí příběh dědy a vnuka. Pořad připravila a moderuje Jitka Kostelníková, hudbu vybral Václav Havelka.

Spustit audio

Související