Víkendové bouřky zanechaly spoušť. Pojišťovny evidují škody za 100 milionů

Klienti nahlásili pojišťovnám po víkendových bouřkách a přívalových deštích přes 1700 škod za zhruba 100 milionů korun. Nejčastěji jde o vytopené sklepy, poškozené fasády, poničené střechy nebo automobily. Nejpostiženější jsou Středočeský, Pardubický kraj a Vysočina.

"Po víkendových bouřkách a přívalových deštích, které na mnoha místech vyústily v bleskové povodně, máme k dnešní čtrnácté hodině od našich klientů z celé republiky nahlášeno na 680 škod za přibližně 20 milionů korun. Očekáváme, že škody nám budou klienti hlásit i v nejbližších dnech. Odhadujeme, že nám jich jen za uplynulý víkend z celé republiky nahlásí celkem zhruba 2500 škod," uvedla mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce škod pojišťovna eviduje ze Středočeského, Pardubického, Jihomoravského a Libereckého kraje. Nejčastěji klienti hlásili zatopené sklepy, garáže, poničené střechy, fasády nebo automobily.

Pojišťovna Allianz eviduje po nedělních lokálních povodních zatím 134 událostí za zhruba 20 milionů korun. "Nejčastěji šlo o zatopené sklepy a garáže, někde dokonce i poškozené podlahy, nábytek a fasády, ale také vozidla po krupobití nebo elektrické přepětí. Jenom z Heřmanova Městce evidujeme několik škod v řádech statisíců korun. V jedné nemocnici voda poškodila přístroje v hodnotě zhruba 15 milionů korun," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

"Z tohoto víkendu nám klienti prozatím nahlásili 360 škod za 12 milionů Kč. Jako minulý víkend, tak i tentokrát škodila vichřice, povodně, krupobití, řešíme tedy hlavně vyplavené domy, sklepy a garáže," uvedl mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. Nejpostiženější byly podle něj Praha 4, Heřmanův Městec, Seč, Lanškroun, Otrokovice Kolínsko, okolí Kutné Hory, Čáslav, okolí Ždáru nad Sázavou.

ČSOB Pojišťovna odhaduje u svých klientů až 500 škod za zhruba 40 milionů korun. "Průměrná škoda se bude pohybovat okolo 80.000 korun. Nejčastějším typem pojistné události pak jsou zatečení atmosférických srážek, zaplavené domácnosti a zatopené sklepy, v některých případech škody způsobené pádem stromu," uvedl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Nejvíce postižené jsou Pardubický kraj a Vysočina.

Podle mluvčího pojišťovny Axa Jiřího Cívky bouřky, přívalové deště a lokální bleskové povodně z posledních dní způsobily klientům desítky škod v řádech milionů korun. "Jedná se o prvotní odhad, který se bude v následujících dnech postupně upřesňovat," uvedl. Mezi prvními nahlášenými škodami převládají i podle něj zatopené sklepy a přízemní podlaží. Výjimkou nejsou i poškozené střechy, které poničil silný vítr a souvisejí škody ze zatečením. "Samostatnou kapitolou pak budou škody na vozidlech, které kromě vody mohlo poškodit lokální krupobití, ale především popadané větvě a nezajištěné předměty," dodal.

Související

Více souvisejících

Bouřky Povodně pojišťovny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy