Britský radikál močil u pomníku zavražděného policisty, soud vynesl trest

Za močení u pomníku policisty, který zemřel v roce 2017 při teroristickém útoku u britského parlamentu, dostal dnes 28letý muž trest 14 dní vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Fotografie s močícím mužem při sobotní demonstraci krajní pravice se šířila po sociálních sítích a vyvolala rozhořčené reakce.

Andrewa Bankse kdosi v sobotu vyfotil, jak močí u pomníčku Keithe Palmera. Osmačtyřicetiletého policistu 22. března 2017 ubodal terorista Khalid Masood, který předtím najel do lidí na Westminsterském mostě. Palmer byl jednou z pěti obětí atentátu. Masood byl britský konvertita k islámu s násilnickou minulostí.

Banks byl u Westminsterského paláce v sobotu se skupinou příznivců krajní pravice a fotbalových chuligánů, kteří se sešli s tím, že chtějí chránit londýnské pomníky. Předcházející sobotu sochu válečného premiéra Winstona Churchilla na Parlamentním náměstí poškodili účastníci demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí. Napsali na ni, že premiér "byl rasista".

Banks dnes u soudu tvrdil, že byl natolik opilý, že neměl ani tušení, kde močí, a že neměl v úmyslu močit právě u pomníku zavražděného policisty. Řekl, že v noci z pátku na sobotu vypil 16 pint piva (18 půllitrů) a potom nešel spát.

Absolute shame on this man.Of all the images to emerge over these few testing days I find this one of most abhorrent.Please help identify him. pic.twitter.com/8ydcNmTWrN

— Tobias Ellwood MP (@Tobias_Ellwood) June 13, 2020

Soudkyně Emma Arbuthnotová jeho vysvětlení přijala. "Ironií je, že spíše, než abyste nějaký pomník chránil, tak jste jeden skoro pomočil," uvedla. Bankse soudkyně poslala na 14 dní do vězení a nařídila mu zaplatit náklady řízení.

Premiér Boris Johnson dnes označil pravicové radikály a fotbalové chuligány, kteří se v sobotu střetli s policií a demonstranty z protirasistického tábora, za "krajně pravicové gaunery" a "rváče". Britská ministryně vnitra Priti Patelová už v neděli řekla, že zneuctění Palmerova pomníčku je "absolutně děsivé a hanebné".

Související

Matt Hancock

Británie má nejvyšší přírůstek nakažených od 8. května, policie se střetla s konspirátory

Británie má 4422 případů nákazy novým koronavirem za uplynulý den. Je to o 100 více než v pátek a zároveň největší denní přírůstek od 8. května, uvedla dnes agentura Reuters. Policie se dnes v Londýně střetla s demonstranty, kteří protestovali proti stávajícím omezením, zavedeným proti šíření viru. Úřady přitom pomýšlejí na zpřísnění celostátních pravidel.

Více souvisejících

demonstrace ve Velké Británii Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy