Hlavní obsah

Ledový Čech překonal světový rekord

Právo, Jana Pechová

Dvě a čtvrt hodiny vydržel v sobotu po poledni v zahradě pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit stát v boxu do podpaží zasypaný ledem 58letý otužilec Petr Kocián. O šest minut tak překonal platný světový rekord.

Foto: Jana Pechová, Právo

Vyprošťování rekordmana Petra Kociána z ledového sevření dalo pořádně zabrat.

Článek

„Každoročně mi vracejí hodně za teplo. Má to svoje výhody,“ upozornil velký propagátor otužování z Náchodska. Doma prý nemívají víc než 17 °C a neznají doktory. Svými rekordy zajišťuje Petr Kocián tématu osvětu: lidé si podle něj zadělávají nadbytečným teplem na zdravotní problémy.

Každoročně mi vracejí hodně za teplo. Má to svoje výhody
Petr Kocián, otužilec

Koupání ve studené vodě propadl už ve svých dvanácti letech, inspirovala ho beseda s prvním českým pokořitelem kanálu La Manche Františkem Venclovským. Tehdy si poprvé pocit šokující zimy i následné euforie vyzkoušel ve vlnách lednové řeky Metuje. Otužilcům se pak definitivně upsal.

Na 500 kilo ledu

Chlapské touze překonávat mety ale brzy jen mrazivá říční voda nestačila, i když v proudu s teplotou 3 °C vydržel plavat tři čtvrtě hodiny. „Laškovat“ s jiným skupenstvím začal v roce 2005, kdy se poprvé naložil do vany s ledem a zůstal v ní ležet přes tři čtvrtě hodiny. Tento tehdejší rekord pak ještě dvakrát zdolal.

Rekord českého penzisty: dobyl na lyžích oba póly

Domácí

„Ve stoje by to mělo být lepší, vleže bez pohybu hodně trpí záda,“ usoudil Petr Kocián tentokrát krátce před pokusem. V něm se rozhodl pokořit světovou metu Josefa Koeberla z loňského srpna. Rakušan tehdy vydržel v nádrži zasypaný ledem dvě hodiny a devět minut.

Na zahradě pelhřimovského muzea nahradili sofistikované zařízení z rakouského pokusu sériovým sprchovým koutem, jen ho museli stáhnout popruhy. Než ledové kostky obsypaly otužilcovo tělo do předepsané výšky, bylo jich potřeba 465 kg. A protože led zejména z okolí rekordmanova těla tál a odtékal, do konce pokusu bylo nutno ještě 30 kg přisypat.

„Když jsem to nakládal, mělo to minus 22 stupňů,“ zmínil řidič Jaromír, který pytle se zmraženým Party ledem dovezl „pojízdným mrazákem“ přímo z výrobny v Choceradech.

Zvládl by Titanic

Přihlížející – tedy s výjimkou vtipkujících Petrových kamarádů z otužileckého klubu – nemohlo nenapadnout, že voda při ztroskotání Titaniku měla 2,2 stupně a uvádí se, že zdravý člověk v takovém prostředí přežije maximálně 15 minut.

Rakušan vydržel na nádraží zasypaný ledem přes dvě hodiny

Koktejl

Běžnou odolnost proti chladu připomněl i prezident Agentury Dobrý den Miroslav Marek se stopkami v ruce.

Kocián, který už dokázal přežít i bezmála čtvrthodinový pobyt v kryokomoře při minus 146 stupních, i po překonání světového rekordu vtipkoval, byť s drkotajícími zuby. Když ho organizátoři dostávali ze schrány a masy spečeného ledu ven, mrzly jim přitom ruce.

Reklama

Výběr článků

Načítám