Fotbalový stadion čeká rekonstrukce za čtyři miliony. Hráči věří v postup do 2. ligy

15. června 2020, sport, přečteno: 4000×

Novou tribunu, oplocení, koridor pro fanoušky hostujících týmů ale také elektroinstalaci a zázemí pro novináře by mohl mít už od konce prázdnin fotbalový stadion na ASK. Zastupitelé na jeho opravu schválili čtyřmilionovou investici. Fanoušci i hráči FK Blansko věří, že klub by mohl postoupit do druhé ligy. Bez plánovaných oprav by se ale zápasy na domácí půdě vůbec nemohly uskutečnit.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Kromě pokládky tartanu a úprav kabin, které byly součástí investice do umělé trávy, se do samotného stadionu ASK neinvestovalo přes třicet let. Zastupitelstvo teď schválilo čtyři miliony na nejnutnější opravy, vystačí jen na opravu tribuny a oplocení. Většinu z těchto peněz, asi 3,2 milionu korun, se podařilo přesunout v rámci stávajícího rozpočtu z akcí, které jsou levnější, než jsme předpokládali, nebo se vůbec nemohou realizovat,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha. „Máme připravený materiál, na základě kterého bychom chtěli postupně opravovat i další sportoviště, realizace už v letošním roce je reakcí na šance Blanska hrát druhou ligu, tu nechceme zabít tím, že nemáme vhodný stadion. Ten je ale v takovém stavu, že bychom se do oprav stejně v nejbližší době museli pustit bez ohledu na šance klubu,“ dodal Crha.

Tribunu čeká obnova. Rozpadající se lavičky nahradí plastové sedačky, nová bude střecha i schodiště na tribuně.

Stadion získá nové dvoumetrové oplocení včetně podhrabových desek, bude mít celkem tři vjezdové brány a tři vchodové branky, kromě stávajícího hlavního vstupu vzniknou další také v jihozápadním a severozápadním rohu stadionu.  „Na tribunu se osadí přes pět set nových plastových sedaček, ty přibudou také na obou střídačkách. Nová bude střecha i záda tribuny, nosná konstrukce se opraví, projekt počítá s obnovením schodiště, upraví se místa pro průchody na tribuně, odstraní se stávající dešťový žlab a vybudují nové dešťové svody i žlab pro odvodnění tribuny,“ vyjmenovala Leona Mazourová z investičního odboru, která má opravu stadionu na starosti.

Vznikne také nový koridor se samostatným vjezdem a vstupní branku do sektoru fanoušků hostů. Ti budou mít vyhrazenou minimálně stovku míst na stání v severní části stadionu, od domácích fandů fotbalu budou oddělení třímetrovým oplocením, v blízkosti tribuny na stání pro hosty bude také stánek s občerstvením, další vznikne poblíž tribuny pro domácí. V centrální části tribuny přibudou místa pro sportovní novináře.

Město nyní řeší, jak upravit také rozbité stupně na stání v okolí celého stadionu, náklady na jejich opravu se zatím vyčíslují, poté se město pokusí zajistit potřebné peníze. Když se to nepodaří, chtějí pomoci i členové FK Blanko. „Uvidíme, co a v jakém rozsahu bude potřeba. Myslím ale, že například na úpravě tribun na stání bychom se mohli podílet brigádnicky i v rámci FK Blansko, tak, abychom opravu zajistili co nejvíce vlastními silami,“ uvedl stávající předseda FK Blansko Zdeněk Veselý.

Město hledá prostředky na opravu stupňů sloužících jako tribuny pro stojící diváky.

Blanenští fotbalisté teď čekají, jak dopadnou zápasy, které ještě v druhé lize zbývá odehrát. Pokud sestoupí zatím poslední Vítkovice nebo jiný moravský klub, postoupí Blansko automaticky do 2. ligy. „Ještě jich zbývá odehrát sedm druholigových zápasů, čekáme na výsledky, nic jiného nám bohužel nezbývá. Vítkovice ale zatím nezískaly v šesti zápasech ani bod, naše šance na postup jsou čím dál pravděpodobnější,“ nastínil opatrně Veselý.

Hráči se nyní pod vedením nového trenéra Oldřicha Machaly věnují přípravě na novou sezónu,  trenér chce tým doplnit o nové posily, jasněji o jménech by mohlo být v červenci.

Na tribuně získají nové zázemí s venkovním připojením i novináři. Fanoušci se dočkají dvou stánků s občerstvením. FOTA Michal Záboj

Město sportoviště převzalo v roce 2011 od ASK Blansko. „Převzala se i další sportoviště, třeba od ČKD Blansko. Kluby neměly peníze na jejich provoz a obnovu, cílem bylo nastavit pravidla tak, aby se kluby mohly věnovat sportovní činnosti a starost o majetek přenechali městu. My investujeme do infrastruktury, to, jak sportoviště vypadají, je naše vizitka, ne vizitka klubů,“ dodal Crha.

Výhledově město plánuje také druhou etapu opravy stadionu ASK, který kromě fotbalistů využívají také blanenští atleti. „Obnovit je kromě oplocení hlavně tartan běžeckého oválu, to nás trápí nejvíc,“ uvedl trenér a manažer atletického oddílu ASK Blansko Martin Bezdíček.

Součásti projektu, na který by Blansko rádo získalo dotaci, jsou také nové šatny, kapacita v blízkosti těch stávajících je totiž nedostatečná.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení