Vědci našli koronavirus v deseti procentech vzorků odpadních vod v Česku

Koronavirus v odpadních vodách

Koronavirus v odpadních vodách

Odborníci našli koronavirus v deseti procentech vzorků odpadních vod v Česku. Vyplývá to z výsledků první fáze výzkumu. S testováním odpadních vod na koronavirus začal Výzkumný ústav vodohospodářský v polovině dubna a poslední vzorky pracovníci čistíren odebrali první týden v červnu.

Do výzkumu se zapojilo třiatřicet čistíren odpadních vod v osmnácti okresech napříč Českou republikou a týkal se asi milionu obyvatel. První výsledky ukazují, že například na Chebsku nebo Domažlicku — tedy v místech s vyšším počtem nakažených — se RNA nového koronaviru vyskytla i v odpadních vodách.

„Podle dosavadních výzkumů to vypadá asi v 10 procentech vzorků a bylo to vlastně po celé republice,“ vysvětluje Kateřina Sovová, vedoucí oddělení hydrochemie Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Brně.

Vědci zatím zjišťovali, jestli RNA nového koronaviru v odpadních vodách vůbec najdou, a nesledovali, v jakém množství se vyskytuje. „V tuhle chvíli nemáme vyhodnocenou kvantitu, máme vyhodnoceno pouze jestli tam virus byl nebo nebyl přítomen. I tyhle výsledky jsou pro nás v tuhle chvíli velmi smysluplné,“ dodává Hana Mlejnková, vedoucí Oddělení mikrobiologie vody Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Praze.

Čeští odborníci se do výzkumu podle ředitele Výzkumného ústavu vodohospodářského Tomáše Urbana pustili poté, co v únoru volal rybář s tím, že chytá pod čistírnou odpadních vod. „Chtěl vědět, jestli je ta voda nezávadná a jestli ulovené ryby nemohou škodit zdraví,“ říká ředitel s tím, že právě tento telefonát spustil uvažování o chování nového koronaviru ve vodě.

„Začali jsme pátrat, jestli už se tomu v zahraničí někdo nevěnuje a spustili vlastní výzkum,“ doplňuje Urban. S tím souhlasí i výzkumnice Věra Očenášková: „Když se objevila informace o tom, že SARS COV 2 se může vyskytovat v odpadních vodách, tak jsme si říkali, že to také zkusíme.“

Teď skončila první fáze projektu, výsledky z testování jsou známé. Dalším krokem je jejich vyhodnocení. Vědci chtějí zjistit souvislosti mezi množstvím odpadních vod s přesným počtem nakažených osob v dané oblasti a na základě toho navrhnout systém včasného varování před další vlnou epidemie.

Systém by spočíval v monitoringu na vybraných čistírnách odpadních vod. Ty budou vytipované na základě stanovených parametrů. „Určitě bude hrát roli počet ekvivalentních obyvatel, počet napojených obyvatel, množství odpadní vody, poměr mezi komunální a odpadní vodou“, vysvětluje Kateřina Sovová.

Tagy:
voda Brno Tomáš Garrigue Masaryk výzkum Věra Očenášková odpadní vody čistírny odpadních vod Výzkumný ústav vodohospodářský Tomáš Urban Česko Praha COVID-19 výzkumný ústav okres Cheb okres Domažlice odpadní voda čistírna odpadních vod