Pod záštitou prezidenta. Zeman podpořil bývalé pohraničníky a řadu akcí s ruskou stopou

Napsal/a Vojtěch Berger 16. června 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Zhruba devadesátkrát propůjčil vloni Miloš Zeman své jméno a prezidentskou záštitu různým akcím či projektům. Záběr měl široký – od ekonomických témat přes společenská setkání až po sport či kulturu. V pestrém seznamu vyčnívá záštita pro Klub českého pohraničí a také počet akcí nějakým způsobem spojených s Ruskem.

Když se loni koncem října sešlo shromáždění u u pomníku Mistra Jana Husa v Táboře, byly v rukou převážně starších účastníků vidět transparenty jako „Stop revanšismu“ či „Neofašismus neprojde“ nebo „KČP – zastánce historické pravdy“.

Akce byla spíše lokálních rozměrů, chlubit se ale mohla záštitou prezidenta republiky; vystoupil na ní i šéf KSČM Vojtěch Filip. Ke komunistům má Klub českého pohraničí dlouhodobě blízko. Organizace se hlásí k legitimitě ozbrojené „ochrany“ hranic někdejší ČSSR a v minulosti byla zmíněna i ve výročních zprávách BIS i Ministerstva vnitra o extremismu.

Dvě záštity pro Vodičkův ČSBS

Podobné je to s Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS), jehož akcím Zeman také loni udělil záštitu. Konkrétně šlo o „Předávání medailí a ocenění významným osobnostem ke 100. výročí vzniku republiky a 75. výročí Slovenského národního povstání“ a o pietní vzpomínkový akt na popravišti Malé pevnosti v Terezíně.

Plyne to z údajů, které si HlídacíPes.org vyžádal u Kanceláře prezidenta republiky na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Současné vedení Svazu v čele s předsedou Jaroslavem Vodičkou čelí dlouhodobé kritice za příklon ke komunistickému režimu, sám Vodička byl před Listopadem spolupracovníkem Veřejné bezpečnosti. Svaz také předloni vyznamenal předlistopadového člena pohotovostního pluku SNB a současného poslance KSČM Zdeňka Ondráčka.

ČSBS čelí i podezření ze špatného vyúčtování státních dotací, které každoročně dostává. I kvůli xenofobním výrokům přišel loni Vodička také o právo promluvit na pietním shromáždění v Lidicích. Komunisté však schválením další dotace pro Svaz podmiňovali svou podporu celému státnímu rozpočtu na rok 2020.

Na seznamu záštit udělených loni prezidentem republiky je celkem asi devadesát položek. Na první pohled zaujme, jak často se mezi projekty či akcemi podpořenými Milošem Zemanem vyskytuje ruská stopa.

Alexandrovci a přítel Zbytek

To je i případ konference „Perspektivy ekonomické spolupráce České republiky a Ruské federace v podmínkách embarga EU vůči RF“. Akci organizovala Rada podnikatelů ČR pro spolupráci s Ruskou federací, vedená Zemanovým přítelem, podnikatelem s kontakty v bývalém Sovětském svazu a za komunismu také důstojníkem československé armády Zdeňkem Zbytkem.

Na seznamu je také koncertní turné souboru Alexandrovců v Česku, filmový festival „Nový ruský film“, festival České republiky na velvyslanectví ČR v Rusku či předávání cen za rozvoj česko-ruských vztahů Stříbrný lukostřelec, které Zeman zaštítil už poněkolikáté.

Mezi podpořenými akcemi je i koncert dětských sborů z ČR a Ruska či koncert „Písně vítězství“ organizovaný Ruským střediskem vědy a kultury v Praze. Mimochodem právě šéf tohoto střediska Andrej Končakov a jeho zástupce Igor Rybakov jsou oni dva ruští diplomaté vyhoštění počátkem června v souvislosti s „kauzou ricin“.

Žádné jiné zemi se český prezident při svých záštitách nevěnuje tolik, jako právě Rusku.

A to dokonce ani Číně, jejímž je jinak velkým obhájcem. V seznamu žáštit patří Číně pouze tři položky – podporu dostalo Čínské investiční fórum organizované Smíšenou česko-čínskou obchodní komorou vzájemné spolupráce vedenou Jaroslavem Tvrdíkem (které se ale nakonec vloni vůbec nekonalo) a projekt „My do Číny“ Česko-čínské obchodní komory. Zeman také zaštítil turné České filharmonie po Číně.

Prezident pak podpořil i několik kulturních či společenských akcí spojených například s Izraelem, Srbskem či Slovenskem.

Od Duky k Vandasovi

Za pozornost stojí i prezidentská záštita Národnímu pochodu pro život a rodinu, který pořádá Hnutí pro život sdružující i odpůrce potratů a obránce „tradiční rodiny“. Akce se zúčastnil také kardinál Dominik Duka, který se netají sympatiemi k Zemanovi.

Pochlubit se záštitou prezidenta republiky mohli i pořadatelé některých vědeckých konferencí, veletrhů či akcí spojených s vojenským průmyslem a armádou, ale také medicínou. Zeman připojil své jméno pod připomínku Světového dne diabetu, pod konferenci o efektivních nemocnicích či pod mezinárodní vzdělávací akci „Prague Emergency Medicine Lessons“.

I když Zeman nikdy nepatřil mezi sportovce, připojil svou záštitu i k některým prestižním sportovním akcím, například běžeckým závodům RunCzech či tenisovému turnaji J&T Banka Prague Open.

Z letošních záštit prezidenta zatím vzbudila pozornost například ta, kterou udělil „Vlasteneckému setkání“ v Příčovech ve středních Čechách. Loňského ročníku kontroverzní akce se zúčastnili kromě odpůrců islámu a fanoušků dezinformační scény také například šéf ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas či zástupci českých domobraneckých spolků.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)