Hlavní obsah

Rekordní rozpočet nemá podporu. Vláda chce mimořádnou schůzi

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Opozice i KSČM, která vládu toleruje, kabinetu vytýkají to, že neuvedl, na co chce peníze použít.

Článek

Poslanecký klub ANO navrhl mimořádnou schůzi Sněmovny, která by se měla zabývat návrhem na zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun. Mohla by se konat 23. června. Ministerstvo financí také připravuje pozměňovací návrh k nejnovější novele státního rozpočtu, kterou dostali k projednání poslanci a která navyšuje schodek až na 500 miliard korun. V reakci na výtky opozice upřesní, na co půjde větší část peněz z navýšené vládní rozpočtové rezervy. Opozice i KSČM, která vládu toleruje, kabinetu vytýkají to, že neuvedl, na co chce peníze použít.

Rozpočtový výbor komory na návrh opoziční ODS doporučil projednat předpis mimo režim legislativní nouze. Doporučení výboru Sněmovna může přehlasovat a návrh probrat zrychleně. Pokud by se postupovalo podle návrhu výboru, bylo by to rozhodnutí proti občanům, řekl premiér Andrej Babiš.

Premiér uvedl, že kabinet jedná o podpoře rozpočtu se všemi stranami. Ráno měl schůzku s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, jehož strana kabinet toleruje, chystá se mluvit ještě s lidovci. „Nejsme vláda, která je v každém případě závislá na KSČM, jednáme se všemi. Doufám, že najdeme konsenzus a že se to rychle podpoří,“ uvedl Babiš. Pokud Sněmovna návrh na zvýšení schodku na 500 miliard rychle nepodpoří, všichni budou podle premiéra čekat na peníze.

Na dotaz, zda by mohl spor o rozpočet vést k předčasným volbám, uvedl, že pokud by vláda své rozpočty nemohla prosadit, lze o tom uvažovat. „Nechci předčasné volby, ale v momentě, že by naše koaliční vláda nemohla prosadit rozpočty, které potřebuje, tak potom samozřejmě může být otázka na stole,“ uvedl.

Také předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová dnes před členy výboru upozorňovala na to, že není určeno, na co mají tyto miliardy jít. Hovořila o potřebě demokratické kontroly peněz na příjmové i výdajové straně rozpočtu.

„Koukli se z okna, nastřelili tam nějaká čísla,“ kritizoval ministerstvo financí bývalý ministr Miroslav Kalousek (TOP 09). Tvrdil, že ministryně při pondělní videokonferenci s předsedy poslaneckých klubů uvedla, že neumí určit, na co peníze půjdou. Schillerová mimo jiné řekla, že vláda potřebuje peníze převážně na investice, a připomněla i návrh dát obcím 12,8 miliardy korun.

Původní schodek rozpočtu měl být 40 miliard korun. Sněmovna už ho dvakrát na návrh vlády navýšila, naposledy na 300 miliard. O 137 miliard se nově navýší vládní rozpočtová rezerva. Nynější rezerva je už téměř vyčerpaná na opatření proti dopadům epidemie koronaviru. Podle ministryně v ní zůstává 100 milionů korun. Terčem kritiky opozice se stalo hlavně to, že vláda v důvodové zprávě neuvádí, na co přesně chce dodatečné peníze do rezervy použít.

Schillerová řekla, že ministerstvo připravuje pozměňovací návrh, který užití peněz z rezervy upřesní a rozepíše do jednotlivých kapitol. Do rozpočtové rezervy by mělo jít asi 36 miliard korun.

„Když nemáme ten komplexní pozměňovací návrh, tak bychom velice těžce rozhodovali,“ řekl poslanec KSČM Jiří Dolejš (KSČM). Nejde podle něj o to, odmítnout vládní návrh, ale ujasnit si další postup, aby těch chyb bylo co nejméně. Dolejš avizoval, že poslanci KSČM ve výboru dnes „hodí ručník do ringu“, tedy že se při hlasování o doporučujícím usnesení zdrží.

Také poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík označil za nepřijatelné, aby vláda rozhodovala o penězích z rezervy podle své libovůle. „Zajímá nás, kam ty peníze půjdou,“ řekl.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura chce navrhnout usnesení, kterým výbor doporučí Sněmovně projednat rozpočet v řádném rozpočtovém procesu se zkrácenými lhůtami. Za urychlené přijetí novely rozpočtu se naproti tomu přimlouval poslanec vládního hnutí ANO Jan Volný.

Reklama

Doporučované