Houslař Jan Špidlen připomene sté výročí svého otce Přemysla Otakara Špidlena

Na dvou koncertech, které se uskuteční 18. června v den 100. výročí narození slavného houslaře Přemysla Otakara Špidlena, vystoupí Pavel Šporcl, Zemlinského kvarteto a Josefína Špidlenová. V pražském Mozarteu, kde nebudou místa číslovaná a vstupné je dobrovolné, koncert zahájí Drobnosti Antonína Dvořáka a Smyčcový kvartet d moll Bedřicha Smetany. Potom čeká posluchače překvapení. Novinářům to řekl Jan Baptista Špidlen, pokračovatel světoznámého houslařského rodu.
Přemysl Otakar Špidlen (archiv OP)

Mám záznam z dokumentu z roku 1974, kde táta hraje se svými kamarády amatérsky kvartet. Takže pustím úryvek z Jakuba Jana Ryby a Zemlinského kvarteto to pak zahraje pěkně, protože z toho dokumentu to zní trošku falešně. Oni sice měli na jeho natáčení půjčeného Josefa Suka, ale ten jediný hraje pěkně,” vysvětlil Jan Špidlen.

Na odpoledním i večerním vystoupení dále zazpívá Josefína Špidlenová, vnučka Přemysla Špidlena, a zahraje Pavel Šporcl.

Při příležitosti výročí Přemysla Špidlena, jednoho z nejvýznamnějších houslařů světa moderní doby, potomci vydali exkluzivní plakáty s fotografiemi čtyř jeho význačných houslí. Mezi nimi je například kopie nástroje Antonia Stradivariho “Camposelice” z roku 1710, kterou Přemysl Špidlen zhotovil pro Josefa Suka. “Plakáty jsou dílem, na které jsem docela pyšný. Housle jsem sám vyfotil a plakáty vyrobil včetně grafické přípravy,” podotkl Jan Špidlen.

Po svém otci Přemyslu Špidlenovi zdědil Jan Špidlen nejen vztah k houslařskému řemeslu, ale také ke sportu. Zatímco Přemysl Špidlen se v mládí věnoval lyžování, ve kterém po druhé světové válce reprezentoval tehdejší Československo, jeho syn na počátku osmdesátých let závodil ve windsurfingu, později se věnoval i snowboardingu. “Otec byl veliký sportovec, srdcař. V mládí se zhlédnul hlavně v lyžování a sport byl pro něho druhý život. A já to mám podobně, rodiče mě odmala ke sportu vedli. Ale můj otec si ten sport našel sám, protože jeho otec nesportoval,” konstatoval Jan Špidlen.

Jan, čtvrtý člen pokolení Špidlenů, je známý výrobce smyčcových nástrojů. K jeho zákazníkům patří přední čeští i světoví umělci, jako Pavel Šporcl, Ivan Ženatý, Leoš Čepický, Jaroslav Svěcený, Gidon Kremer nebo Leonidas Kavakos. Získal řadu cen na mezinárodních houslařských soutěžích. Nejvýznamnější ocenění bylo 1. i 2. místo v soutěži Triennale v roce 2003 v italské Cremoně v kategorii housle. V posledních letech se soutěží účastní již jako porotce.

Přemysl Otakar Špidlen byl třetí generací houslařského rodu a jednou z nejvýraznějších osobností českého houslařského umění. Držitel prestižních cen a člen mezinárodních svazů také jako jeden z mála houslařů na světě poodhalil tajemství stradivárek. Z jeho dílny vyšla řada mistrovských houslí, na které hrálo například Smetanovo kvarteto, Josef Suk, Yehudi Menuhin, Nora Grumlíková, Čeněk Pavlík i Ivan Ženatý. Vznikaly ze dřeva, které má každý správný houslař po svých předcích. Jeho lak patří k ideálům, které byly k vidění na italských nástrojích 18. století.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat