Železniční, silniční a pro chodce. Lužec nad Vltavou bude mít hned pět nových mostů

16. červen 2020

Lužec nad Vltavou bude mít přibližně do dvou let pět úplně nových mostů. Tamní obyvatelé v nadsázce říkají, že tak budou mít nejvíc nových přemostění v přepočtu na jednoho obyvatele v Česku. Jeden most bude pouze pro chodce a záchranářská auta, druhý - železniční bude zvedat hydraulika stejně jako další dva silniční. Poslední stavbaři pouze zrekonstruují, jedna jeho část zůstane původní.

Lužec na Mělnicku leží na ostrově. Z jedné strany ho obtéká hořický plavební kanál, z druhé strany pak staré koryto Vltavy. Přes kanál teď jezdí auta po starém mostě. A ten musí stavbaři každou chvíli opravovat.

Hned vedle už jsou pilíře mostu pro auta, který ho nahradí. O 150 metrů dál stojí konstrukce železničního mostu. A o dalších 100 metrů dál je most silniční. Všechny tyto tři mosty bude podle mluvčího Ředitelství vodních cest Jana Bukovského zvedat hydraulika.

Lužec nad Vltavou bude mít hned pět nových mostů

„Bude se zvedat pro průjezd vysokých lodí asi o tři metry. To znamená, že pokud pojede takto vysoká loď, tak dálkovým ovládáním z plavení komory na Hoříně se celý most začne zvedat a za několik minut bude o tři metry výše,“ přibližuje pro Radiožurnál.

O pár stovek metrů dál je pak most, který má nové pilíře a část mostovky. Jezdit po něm budou auta. Nezávislý starosta obce Patrik Rollo se nových mostů nemůže dočkat.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio