Tragédie pro francouzský sport. Mladá talentovaná lezkyně zemřela po pádu ze skály

Juniorská mistryně světa Francouzka Luce Douadyová zemřela po pádu ve skalách poblíž svého bydliště Saint-Bernard u Grenoblu. Teprve šestnáctiletá vycházející hvězda sportovního lezení uklouzla v exponovaném místě mezi cestami v oblasti Saint Pancrasse, kam se v neděli vydala s přáteli.

Přesné okolnosti tragédie zatím nejsou známé. Policisté už podle serveru Le Dauphiné zahájili vyšetřování.

Douadyová loni získala juniorský titul v boulderingu (druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách, pozn. red.) a prosadila se i mezi dospělými. Při svém debutu na seniorském mistrovství světa v boulderingu obsadila pátou pozici, to jí bylo 15 let. Na říjnovém mistrovství Evropy v Edinburghu vybojovala v lezení na obtížnost bronz.

Její smrt zasáhla profesionální horolezce po celém světě. Mezinárodní federace sportovního lezení Douadyovou označila za „mladou, precizní a talentovanou sportovkyni“. Francouzští odborníci ji rovněž považovali za budoucnost sportovního lezení, které bude mít premiéru na olympijských hrách v Tokiu příští rok. Vzpomínku zveřejnil také lezecký klub, kterého byla Douadyová členkou. „Luce byla mladá žena plná energie, vášně a talentu. Byla skvělý člověk,“ stojí na facebookových stránkách klubu.

Luce Luce Douady nous a quitté hier. Luce, cette fille, cette jeune femme pleine d'énergie, de passions, de talents...

Posted by Chambéry Escalade on Sunday, June 14, 2020

Tagy: