Německo spustilo vlastní aplikaci Corona-Warn-App pro trasování nakažených covidem-19

Od úterý začala v Německu fungovat speciální mobilní aplikace Corona-Warn-App, která má omezit šíření nového koronaviru. Pokud se její uživatelé setkají s někým, kdo je infikovaný, dostanou automatické upozornění. Podle vlády je její stažení a užívání zcela dobrovolné a bezplatné.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá Corona-Warn-App má zamezit dalšímu nekontrolovatelnému šíření koronaviru

Německá Corona-Warn-App má zamezit dalšímu nekontrolovatelnému šíření koronaviru | Foto: Hannibal Hanschke | Zdroj: Reuters

Systém je podobný aplikaci eRouška, který funguje v České republice – telefony si budou navzájem předávat anonymní data pomocí technologie Bluetooth a ukládat do pamětí uživatele, s nimiž byl majitel mobilního zařízení v posledních dnech ve styku. Pokud se u někoho z uživatelů prokáže nákaza koronavirem, aplikace následně zašle automatické upozornění. Všechna data zůstanou podle vývojářů anonymní a budou uložena jen v daném přístroji.

eRouška pohyb lidí sledovat nebude, zmínka se do vládního materiálu dostala omylem

Číst článek

„Kvalita aplikace je na velmi vysoké úrovni, a tím splňuje i nejvyšší nároky, pokud jde o ochranu údajů,“ řekl podle agentury DPA ministr vnitra Horst Seehofer při představování systému v Berlíně.

Aplikace měla být hotová už o Velikonocích, její vývoj však zcela pozastavil spor mezi vývojáři a politiky. Ten se týkal otázky, jestli se mají data ukládat centrálně, nebo na telefonech zvlášť. Další překážkou byl i požadavek německé opozice, která žádala sepsání nového zvláštního zákona, podle liberálů by se měl projekt opřít o právo, aby nebyl případně zneužit. Tento návrh však podporu poslanců nezískal.

Ministraně spravedlnosti Christine Lambrechtová zdůraznila, že platí princip „dvojí dobrovolnosti“. Lidé se tedy mají sami rozhodnout, zda si aplikaci stáhnou, a v případě pozitivního testu na koronavirus pak o tom, zda to aplikaci sdělí. „Dobrovolnost je jedním ze zásadních předpokladů pro to, aby byla tato aplikace přijata,“ dodala Lambrechtová.

Druhou fázi chytré karantény spustíme v září, uvedla Rážová. 200 milionů míří hlavně na nábor personálu

Číst článek

Podle expertů je rychlé dohledání nových případů nákazy zásadní v úsilí o zamezení tvorby nových shluků infekce a ve snaze předejít druhé vlně epidemie.

V Německu ale určité pochybnosti vzbuzuje i nástroj, který má takovému vývoji zabránit. V průzkumu, který tento měsíc zveřejnila televize ARD, řeklo 42 procent dotázaných, že trasovací aplikaci používat budou a 39 procent, že nikoli. Ostatní respondenti tvrdili, že nemají chytrý mobilní telefon nebo se zkrátka ještě nerozhodli.

eRouška

Německo je tak další zemí, kde jsou podobné aplikace využívány. Například Francouzi už si mohou stáhnout vládní aplikaci StopCovid. Chytrá karanténa v České republice zase počítá s využitím aplikace eRouška a dobrovolným sledováním pohybu aplikací Mapy.cz. Aplikace mají pomáhat s identifikací kontaktů nakažených osob a umožnit výměnu informací mezi telefony, což může zlepšit trasování nákazy.

V aplikaci eRouška je nyní registrováno 220 000 telefonních čísel. Podle zástupce projektu Patrika Zandla jsou to dobrá čísla, protože veřejnost je přesvědčována o tom, že nákaza se vyskytuje jen ojediněle.

Německo koupí podíl ve výrobci vakcín proti koronaviru. Trump měl firmu lákat do USA

Číst článek

„Pokud všechno bude probíhat nadále tak jako dnes, nebude se zvyšovat zásadně ani počet uživatelů, ani počet nakažených. Pokud by ovšem přišla druhá vlna, bylo by potřeba dostat se o řád výše,“ uvedl Zandl.

Význam aplikací podle ministerstva zdravotnictví roste spolu s uvolňováním opatření, kterými vláda regulovala v době pandemie veřejný život.

„Aplikaci se snažíme kontinuálně propagovat v rámci standardních komunikačních kanálů ministerstva a také ji plánujeme podpořit kampaní s cílem ukázat její užitečnost a zvýšit počet uživatelů,“ uvedla Jitka Nováčková z tiskového oddělení ministerstva. Termín kampaně a další podrobnosti nesdělila.

Václav Jabůrek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme