Rozhovor s Michalem Petříkem: Hřiště má rozvíjet schopnosti


S vašimi návrhy a realizacemi se mohli naši čtenáři setkat v rámci prezentace školky ve Stříbře od ateliéru XTOPIX. Architekti kladli na podobu hřiště velký důraz. Můžete nám říct, jak vznikalo konkrétně toto hřiště? Kdo jej navrhoval a jaká byla diskuse nad jeho podobou?

Dětské hřiště bylo součástí komplexního návrhu novostavby mateřské školy od ateliéru XTOPIX. Celý koncept byl jedinečný a my jsme rádi, že jsme dostali příležitost se účastnit realizace. K projektu jsme se dostali vítězstvím ve výběrovém řízení na dodávku herních prvků a mobiliáře.

Návrh dětského hřiště obsahoval vedle řady standartních prvků také dva prvky autorské – kapitánský můstek a maják, který se stal dominantou celé zahrady. Jeho ideu mi Ing. arch. Pavel Buryška předal načrtnutou na pauzáku, a to vlastně stačilo. Z této myšlenky pak v zahradě vyrostl šestimetrový tubus opláštěný čtyřmi sty osmdesáti laťkami. Až na vyladění správného odstínu červené nebylo zaváhání. Asi to prostě sedlo.

Vytváříte tedy prvky spíše podle vlastních návrhů? Kde hledáte inspiraci? Máme jí hledat v souvislosti s názvem vaší společnosti?

Máme vlastní stálou řadu herních prvků, ale také navrhujeme autorské prvky na míru zákazníkovi. Daří se nám vyhrávat výběrová řízení, kde je hlavním hodnotícím kritériem návrhu estetický dojem.

Máme ale také rádi projekty s návrhy od architektů, kteří se herním prvkům nevěnují „denně“. Bývají to svěží nápady s jasným výsledkem, ale neznámou cestou. Jejich realizace, domýšlení konstrukcí a pracovních postupů je výzva, které se nebojíme, a chceme ji zdolat.

Pochopitelně se účastníme i výběrových řízení, kde návrh vychází z katalogů různých firem a referenčních obrázků. I tak se nám ale daří dávat těmto prvkům naši tvář.

Náš název vychází ze severské mytologie. Je trochu krkolomný, ale na podruhé se to už zapamatovat dá. Při nejhorším jsme ti s tím „divným dlouhým názvem“.

Vyvíjíte i úplně nové, originální prvky? Je o to mezi klienty zájem? Nebo se spíše jedná o variace těch stávajících?

Když se naskytne možnost, neváháme a vymýšlíme. Originální prvky jsou ovšem dražší, a ne každý zákazník jde touto cestou. Jsme však rádi, že i tento typ zákazníků se na nás obrací. U standardních prvků jsou základní principy dány a některá omezení vychází z norem. Pak už se jedná o řemeslné zpracování a použité materiály. Myslím, že tvář naších výrobků je čitelná.

Můžete se pokusit shrnout recept na úspěšné hřiště? Bezpečnost? Zábava? Atraktivní vzhled?

Sklouznout se, zhoupnout se, točit se, projet se, schovat se, šplhat, prolézat… A k té bezpečnosti… Hřiště má rozvíjet schopnosti. Dítě má objevovat a zkoušet. Má i padat, odřít si koleno a udělat si bouli. To k dětství patří, nebo aspoň k mému patřilo a teď i v dospělosti se mi hodí, že umím spadnout. Kde a kdy se to naučit, když ne na dětském hřišti.

Pro dřevěná dětská hřiště užíváte zejména český akát, případně lepené modřínové hranoly. Proč právě tyto materiály? 

Upřednostňujeme dřeviny rostoucí u nás. Modřín je náš nejodolnější jehličnan, který v současnosti trpí konkurencí architekty oblíbeného sibiřského modřínu. Lepení do BSH hranolů zlepšuje tvarovou stálost a pevnost. Tvary jsou z naprosté většiny pravoúhlé.

My však preferujeme akát, který může být také lepen do hranolů. Častěji je však využíváno kulatiny ve svém přirozeně křivém tvaru, který z každého prvku vytváří originál. Stoprocentně využíváme český akát, který je kvalitnější než k nám dovážený akát z Maďarska. Tam jej pěstují nepřirozeně na plantážích a vyvětvují jej. Takové dřevo je řidší, absence příčných vláken zvyšuje riziko podílného praskaní, a hlavně je až příliš rovný. A to se vytrácí ta kreativita, která nás na práci s akátem baví.

Jinak pochopitelně pracujeme i s dalšími dřevinami, jako je dub, jasan, smrk. Ze zahraničních dřevin je to pak merranti či garapa.

Jakým způsobem jsou tyto prvky ošetřeny, jaká je plánovaná jejich životnost?

U povrchové úpravy je souboj mezi dvěma tábory – natěrači a nenatěrači. Modřín i akát bez nátěru přirozeně zešedne a získá patinu. Nátěr určitě prodlouží životnost, ale je jej třeba po čase obnovovat. Větším nepřítelem je slunce než voda, proto je třeba použít nátěrové hmoty s ochranou proti UV záření.

Akát má výhodu i v kotvení, které je možno provádět přímo do betonové patky. Modřín oproti tomu musí být nad zemí a kotven do patky kovové.

Životnost smrkového hřiště je přibližně 5 let, modřínového 10 až 15 a akátového přes 20. Ale záleží samozřejmě také na lokalitě, údržbě a vytížení.

Kromě výroby zajišťujete i údržbu – nicméně vracíte se „na místo činu“ třeba i proto, abyste zjistili, kterým herním prvkům dávají děti přednost? „Učíte“ se od dětí?

Údržba, pravidelné roční kontroly či celková renovace hřiště pro nás není problém. Na místo činu se ale vracíme i podívat, zda hřiště stále přináší radost.

Prvky nejsou s návodem, jak si na nich hrát. Tu hru si hledá dětská fantazie. Někdy jsme ovšem překvapeni, že velký a složitý prvek, kterému jsme věnovali spoustu energie, je zastíněn obyčejnou hrazdou. Její oblíbenost mě stále překvapuje.

Můžete přiblížit i další části vašeho portfolia: venkovní mobiliář a nábytek? Jak velkou část vašeho výrobního programu tvoří?

Pokračujme ještě v zahradách mateřských škol. S dnešním důrazem na environmentální vzdělávání je třeba zahradu dovybavit například oblíbenými venkovními učebnami i se zelenou střechou, různými edukativními panely, vyvýšenými záhony, kompostéry, hmyzími hotely, smyslovými chodníčky. V létě je třeba se osvěžit v mlhovišti, pohrát si s tokem vody pomocí stavidel v korýtkách a uhasit žízeň pomocí pítka.

Našimi zákazníky nejsou jenom obce a školy, ale i soukromníci. Do našeho exteriérového portfolia dále patří stoly, lavice, odpadkové koše, stojany na kola, altány, pergoly a terasy. Práce se dřevem nás baví a práce se nebojíme. Občas postavíme i saunu, střechu či lávku přes řeku.

I když se přesuneme do interiéru, pracujeme s masivem. Vytváříme solitérní kusy nábytku, které nechají vyniknout jedinečnosti masivního dřeva. Jedná se především o jídelní stůl, postel či knihovnu.  Vlastně si ani nedokážu představit celý interiér čistě ze dřeva.

Můžete specifikovat, o jaký typ nábytku či mobiliáře je v současné době mezi zákazníky největší zájem? Dají se popsat trendy v této oblasti?

Jako pozitivní vnímáme současný trend používání přírodních materiálů, a to jak v interiérech, tak i například u městského mobiliáře. Přírodní materiál pak často postruhuje kombinace s železem a sklem, které dodává lehkost. Také o investice do kvalitních řemeslných výrobků z masivu je v dnešní době větší zájem.

Můžete případně zmínit další aktuální zajímavé realizace, kde se můžeme setkat s vašimi návrhy?

Tak to je rozhodně právě otevřené Zámecké hřiště v Zámeckém parku v Brně-Medlánkách. Projekt z participativního rozpočtu města Brna, u kterého byl hlavním hodnotícím kritériem právě návrh. Jednalo se kompletní realizaci dětského hřiště na bezmála 1000 m2. Dominantou je hrad s věžemi vysokými 4,5 m, potýkající se s útokem tříhlavého draka, který chce zpět ukradené vejce. Více uvidíte na fotkách…

Dále bych vyzdvihl současně realizovaný herní prvek s nerezovým tobogánem v Bohumíně, který tvoří 7,5metrové akátové stojky. Při jejich vztyčování jsme se skutečně zapotili.

Napsat komentář

16 + 18 =




Koupit předplatné ?>