Festival nové opery NODO rozezní Ostravu na konci léta

Festival zahájí v pátek 28. srpna v Divadle Antonína Dvořáka světová premiéra chuťově-čichové komorní (ne)opery Marka Keprta HIBIKI, HIBIKI, vzhmoť!. Hlavní roli zde má japonská whisky. „Pro degustaci whisky Hibiki je zásadní správně aplikovat některá přísloví či rčení.“ Inscenační tým z Prahy povede Petr Odo Macháček, spoluúčinkuje také Damian Ensemble.

Tentýž večer bude na programu komorní opera Svatba (2011) původem srbské skladatelky Any Sokolović z Montréalu. Vrací se v ní domů, do srbské vesnice a oživuje tradice předsvatebních příprav. Čistě vokální dílo nastudoval sbormistr Yurii Galatenko a provede jej šestice zpěvaček z Národního divadla moravskoslezského v čele s nevěstou Markétou Schaffartzik. Režii a scénu má na starost tandem Jiří Nekvasil a David Bazika.

Muž v skafandri (Miro Tóth)V sobotu 29. srpna se festival přesune do Dolní oblasti Vítkovice, konkrétně do prostoru BrickHouse a Kompresorovny. V prvním z nich bude inscenována světová premiéra hudebního divadla Michala Rataje a Kathariny Schmitt Nauka o afázii pro mezzosoprán (Katalin Károlyi), violoncello (Andrej Gál) a ženské vokální kvarteto (Tiburtina Ensemble), živou elektroniku a herečku (Ivana Uhlířová). Tvůrci se zabývají výzkumem hlasu jako základním prvkem identity. Otázka „Kdo mluví?“ je přitom pro ně stejně důležitá jako otázka „Kdo nemluví?“, respektive, kdo není slyšet. V blízké Kompresorovně se poté uskuteční multižánrová performance opery Muž v skafandri slovenského skladatele Miro Tótha, která je volným zpracováním příběhu amerického kosmonauta se slovenskými kořeny a jeho návratu na zničenou planetu Zemi. 

V neděli 30. srpna se do Ostravy vrátí skladatel Richard Ayres, tentokrát s monodramatem No. 50 (The Garden) / Zahrada. V Divadle Jiřího Myrona se tak rozehraje temně komický příběh o nespokojeném muži, který se ze své zahrady chce dostat do středu země, aby našel podsvětí. Poté hledá cestu do nebe, aby sám sebe našel opět ve své zahradě. Jedinou pěveckou roli obsadí basista Joshua Bloom. Inscenace bude opět v režii dua Jiří Nekvasil a David Bazika.

Dny nové opery Ostrava 2020 (NODO) organizuje Ostravské centrum nové hudby a Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Dolní oblastí Vítkovice.

Sdílet článek: