Raketa Vega s českou vlajkou má odstartovat už v pátek

Raketa Vega

Raketa Vega s českou vlajkou má odstartovat už v pátek

Česko bude mít svoji vlajku poprvé vyobrazenou na plášti vesmírné rakety. Brněnská společnost S.A.B. Aerospace se totiž významně podílela na stavbě rakety Vega. Ta má už v pátek startovat z Francouzské Guyany. Inženýři z Brna vyvinuli speciální nosič, díky němuž se do vesmíru na oběžnou dráhu dostane přes 50 družic.

Raketa Vega s českou vlajkou na plášti a součástkou vyrobenou v Brně má z Francouzské Guyany odstartovat v pátek. Předchozí termín startu byl zrušen kvůli koronaviru. Česká vlajka je na raketě proto, že brněnská firma S.A.B. Aerospace vyrobila vrchní část rakety, takzvaný dispenser. Firma na plánovaný start rakety upozornila v tiskové zprávě.

Podle odborníků je to pro český vesmírný průmysl zásadní milník. Speciální nosič vyvíjeli inženýři v Brně déle než 5 let. Nově je schopen dopravit do vesmíru desítky malých družic z celého světa. Tím výrazně snižuje cenu za jejich vynesení na oběžnou dráhu. „Dříve museli zájemci o vynesení nákladu do vesmíru čekat někdy až dva roky na čekací listině, než se uvolní místo pro několik málo satelitů po boku nějakého většího. Poté musela firma odvézt satelit do Francouzské Guyany a postarat se o kompletní administraci. Jistě si dokážete představit náročnost celé operace — jen náklady na jedno vypuštění rakety VEGA jsou 40 milionů eur (asi miliarda korun),“ uvedl ředitel S.A.B. Aerospace Petr Kapoun.

Dispenser z Brna může nést 16 menších nebo 96 nejmenších satelitů. Díky vývoji této součástky se na plášť rakety dostala i česká vlajka. „Ve chvíli, kdy chcete dodávat součástku do rakety, musíte mít nejen know-how, ale daná země musí do projektu vložit peníze. Za to dostane umístění vlajky na raketě i možnost rozhodovat. Dosud se jenom šest zemí podílelo na programu raket Vega a Česko je sedmou,“ dodal Kapoun.

Mezi družicemi jsou třeba ty na monitorování země, předpověď počasí, ale i výzkumné, armádní, univerzitní, nebo soukromé. 30 metrů dlouhá raketa Vega by měla na misi s českým podpisem vzlétnout z kosmodromu v jihoamerické Francouzské Guyaně, a to už v pátek ve 3 hodiny a 51 minut ráno našeho času.

Z 15 úspěšných misí raketa Vega selhala jen jednou. Revoluci v dopravě družic na oběžnou dráhu by tak díky brněnské firmě už nemělo nic bránit.

Tagy: