Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jižní Morava 2020

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Jižní Morava 2020

Jižní Morava 2020 [p1988][p2090][p2042][p1927]

Rok s rokem se sešel a my jsme opět po roce zavítali na tradiční kolodovolenou na Jižní Moravu. Sice v termínu jiném, než obvykle jezdíme, neb původní termín "vyšší moc" nedovolila. Základnu máme už možná víc než 10 let přímo v Břeclavi, odkud pak vyrážíme do okolí. Nejen do jarní přírody, ještě bez komárů (letos už bohužel se na nás napásli), plné jarních květin i hnízdících čápů na starých dubech okolo Dyje.

Samozřejmě jsou naším cílem i malé pivovary v nejširším okolí. Jak už osvědčené stávající, tak se nám zatím vždy podařilo zahrnout i návštěvu některého z nově vzniklých. Letos to byly dva - pivovar Starý Dvůr v obci Prušánky a pivovar Dubňák v Dubňanech, oba vzniklé v závěru loňského roku.

Pivovar Břeclav
Pivovar Břeclav

Jsme v Břeclavi, tak začínáme kde jinde, než u Frankies . Kromě stálice Frank APPA čepovali novou 10° Desinu, ovocný ale 10° Limetus a 12° IPA, se 6% alk., Dry Fuss. Netřeba dodávat, že všechna byla výborná, jejich piva se chválí sama.

Ve stánku pivovaru Břeclav byla k mání pouze ptm. 12° Kanec, není ještě sezóna a nabídka i otevírací doba (jen víkendy) je omezená. Zato vedle, Pod Zámkem je nabídka pestrá, na čepu 7 druhů piv, dáváme Dalešickou 11°.

Pod Zámkem
Pod Zámkem

Další den vyrážíme směr Mikulov, konkrétně do malé vísky, 6 km za ním. Do Březí, kde se nachází pivovar Březácký Sup , jehož návštěvu se nám v loňském roce z časových důvodů nepodařilo realizovat. Ve skutečnosti to není ani mini, ale spíše mikropivovar. Sládkem i majitelem je tam pan Rostislav Toman, který nás vítá ve svém mikrokrálovství, asi bývalé garáži.

Pan sládek
Pan sládek

Je opravdu malé, varna je stolitrová, k tomu tři tančíky o stejném objemu. Vaří pouze svrchně kvašená piva, ovšem v době naší návštěvy sortiment obnášel 10 druhů + nealko Sup Hop Ice Tea, pivni mladina dochucená chmelem a čajem.. Pivo se tady nečepuje, k dostání je pouze ve třetinkových láhvích. Zakoupit jej lze i v cukrárně pod náměstím v Mikulově. Ochutnali jsme Blond Ale a Rye IPA, obé bezchybné. A ten chmelený čaj byl ideálním popitím na panující vedro.

Varna a tančíky
Varna a tančíky

Cesty za pivem prokládáme přírodními scenériemi, třeba moji milovanou cestou na soutok Moravy a Dyje. Vody mají obě řeky dost, louky jsou zase (oproti dvěma letům minulým) podmáčené, poletují nad nimi, hledajíce potravu, nejen čápi, ale i bílé volavky a racci, tůně v lesích jsou většinou už také napuštěné vodou (a bohužel i s přítomnými komáry).

Moravský Žižkov
Moravský Žižkov

Do Moravského Žižkova se těšíme nejen na dobré pivo, ale i na něco z chutné kuchyně. Bohužel, pivovarská restaurace otevřela teprve před několika dny a ještě se nevaří. Jako "předkrm" si dáváme 10° Divočáka a jedeme poobědvat do vsi. Bernarda, kterého deklaruje hospoda ve svém štítě nemají, Krušovicemi zhrdneme. Po obědě pokračujeme o pár kilometrů dál, do obce Prušánky, kde se nachází jeden z nově otevřených pivovarů.

Penzion Starý Dvůr
Penzion Starý Dvůr

Pivovar se nachází na okraji obce, v penzionu Starý Dvůr . Pivo se čepuje v restauraci, která má ovšem otevřeno jen do 14 hodin. Na čepu jsou 4 druhy: 11° mátové, 13° pšenice, 13° světlé ale a 14° tmavé, z čehož "na milost" lze vzít pouze poslední dvě jmenovaná piva. Mátové pivo radši nekomentuju, jen jsem k němu přičichla, mátou nevonělo ani omylem. Pod názvem pšenice se skrývala hnědá, čirá tekutina, vůní ani chutí pšenici naprosto nepřipomínající. Nikdo z nás ji nedopil.

Pšenice
Pšenice

Po nějakém čase, když už jsme se chystali odejít, přišel k nám pan Klimeš, takto majitel místní firmy Termoreg, vyrábějící komponenty pro potravinářské technologie, mj. i pro pivovary, který zde i pivo vaří. Poslouchal zjevně naši kritiku pšenice a vysvětlil, že "musí ležet 4(!!)měsíce, aby se vyčistila, neboť kalné pivo místní nepijí." A je to prý nejžádanější pivo u místních. Inu, názor si udělejte sami.

Technologie
Technologie

Varna v pivovaru má objem 250 litrů, CK tanků (pokud jsem dobře počítala) je šest, tipuju stejného objemu. Slad je z Kounic, chmely ŽPČ, Sládek a zahraniční.

Kam za vytrvalého deště? No přece vlakem do Hodonína ke Křiklounovi. Pivovar je sice trochu z ruky od nádraží, ale co by člověk neudělal pro dobré pivo i pro popovídání si s originálním sládkem. V pivovaru není výčep, tak ochutnáváme z láhví.

U Křiklouna
U Křiklouna

Nejprve Blond Ale 10° Rodákův Křikloun, vařený ve spolupráci s létajícím pivovarem Rodák a pak už piva místní - APA 11° Hodonínský hrad a 12° ale Kazbek. I tady chválit piva je nošením dříví do lesa, chválí se sama. Z původní plánované chvilky na pokec byly rázem skoro dvě hodiny a tak jsme museli dost spěchat, abychom stihli ještě návštěvu pivovaru Dubňák v nedalekých Dubňanech.

U Kače
U Kače

Nachází se v areálu restaurace U Kače, nedaleko zastávek "U mlýna" a "Pivnice". Měli jsme štěstí, kromě ochutnání piv v restauraci jsme se mohli podívat i do útrob pivovaru a získat o něm informace. Sládkem a majitelem je pan Marek Hoch, varna má objem 500 l, kvasné tanky jsou 3- 2x 1000 l, 1x 500 l. Ležáckých je 6 - 4x 1000 l a 2x 500 l.

Dubňácká varna...
Dubňácká varna...

Zajímavostí je, že technologie pochází z Ukrajiny, osobně jsem se s takovou ještě nikde nesetkala. Slad odebírá pivovar ze Záhlinic, chmelí se ŽPČ, Sládkem a zahraničními chmely od Wayermannů, kvasnice jsou z Bernarda.

...a tanky
...a tanky

Z nabízených čtyř druhů piv v restauraci jsme stačili, díky pokročilé době a blízkému odjezdu autobusu, ochutnat dvě - ležák D 12 a žitný ale 13° /RA:J/, obě výborná a dobře pitelná. Sem se určitě ještě vrátíme, dobrá piva, ochotný personál. Díky za milé přijetí.

Pivovar a restaurace Feldsberg
Pivovar a restaurace Feldsberg

Na závěr pobytu jsme zamířili ještě do Valtic, do pivovaru Feldsberg. Ani na potřetí se nám však nepodařilo zastihnout sládka, takže informace o technologii (varna je v lokále) nám zatím zůstávají utajeny. Alespoň se nám podařilo od servírky zjistit, že sládek je z Brna a jmenuje se Jan Máša.

Pšenice z Valtic
Pšenice z Valtic

Z nabídky piv jsme si vybrali Valtickou 10°, Zámeckou 12° a 11° pšenici. Pšenice byla dobrá už vloni, u zbylých piv jsme zaznamenali výrazné zlepšení. I tady jsme si pochutnali.

Na shledanou, Jižní Moravo, zase za rok.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 3243x] [16. červen 2020]
[Minipivovary] [comments: 7] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pátek, 19. červen 2020
20:44

Dwarf

hmm, tam jsem už dlouuuuho nebyl a leckde ještě vůbec - do Feldsbergu jsem poslal kolegyni, ana se tamtudy vracela z dovolené, ale odmítli jí pivo prodat, že prý nemají etikety... tak nevím


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jana

pátek, 19. červen 2020
21:07

Jana

Dwarf:
Oni už láhvujou? Já tam vždy zažila jen točené.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
12:47


posted by: Inzerce

Chody

sobota, 20. červen 2020
07:57

Chody

Jana: Já měl jen lahvové


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

kratoska15

středa, 24. červen 2020
10:52

kratoska15

Jana: Já tam byl někdy na jaro 2019 a normálně jsem koupil lahvové, ale přídavek už bych si nedal. Jen s těží jsem ta piva dopíjel.....


napsal(a): kratoska15 [Odpovědět]

Jana

středa, 24. červen 2020
13:29

Jana

kratoska15:
V roce 2019 se jejich pivo, s výjimkou pšenice, dalo opravdu pít stěží. Jezdíme tam každý rok, tak mohu porovnávat. Letos se skutečně oproti loňsku zlepšili.Co bude dál, uvidíme.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 18. červen 2020
16:50

Sekal

Byl jsem ve Feldsbergu letos v lednu, když zamhouřím obě oči, tak se snad dala vypít desítka, dvanáctka ne, v lokále nikdo nebyl (čtvrtek cca 17,00).
Jinak myslel jsem, že Weyermann je sladovna...


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 18. červen 2020
17:34

Jana

Ad W-sladovna. Sákryš, zas ten šotek., co sežral slovo.
Jinak - v lednu se tomu nedivím. My jsme fakt byli, po zkušenostech minulých, překvapeni. Mně osobně 10° chutnala víc.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI