Tragickou smrt tří dětí ve Frýdku-Místku připomíná nový pomníček. Za obnovou stojí Ludvík Pyško

10. červen 2020

Vydáme se do Frýdku-Místku. Na ulici Na Aleji stojí nově opravený pomníček, který připomíná téměř 90 let starou tragédii. Výbuch granátu zde zabil tři malé chlapce. O obnovu místa se zasloužil Ludvík Pyško a celý proces zadokumentoval filmař Karel Hlosta.

Deska s vysvětlujícím textem už nikoho nenechá na pochybách, co se zde v roce 1932 stalo

Ze smetiště vybírali staré hrnce a za ty pak u vetešníka obdrželi nějaký drobný peníz. 4. dubna roku 1932 také čtyři malí školáci prohledávali prostor v dnešní ulici Na Aleji ve Frýdku-Místku a našli něco, co považovali za kovový obal od Sidolu. Byl to však zachovalý italský granát z 1. světové války. Dva chlapce výbuch zabil na místě, třetí zemřel při převozu do nemocnice. Jen jeden z nich přežil.

Tuto tragédii připomínal pomníček, dnes už značně zchátralý. To nedalo pokoj Ludvíku Pyškovi, bývalému pracovníkovi v kultuře, díky jehož neutuchající aktivitě teď toto místo zdobí nový, důstojný pomníček.

Obnovený pomníček na ulici Na Aleji ve Frýdku-Místku
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.