Jogurtovo-kokosová buchta16 / 06 / 2020

Ingredience na 1 koláč

  • 300 g hustého bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 50 g javorového sirupu
  • 20 g moučkového cukru
  • 20 g oleje + na vymazání formy
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Ještě zmrzlý rybíz na posypání povrchu (cca 200 g)

Opět záležitost vhodná pro začátečníky (tentokrát ve sladkém pečení) – všechno se to smíchá v jedné míse a je hotovo. Základ těsta je z jogurtu a strouhaného kokosu, pak už je potřeba jen trochu mouky. Dávám celkem málo cukru, ještě pořád se snažím necpat se sladkým v pravém slova smyslu. Ovoce lze měnit podle sezony třeba za borůvky, jahody nebo kousky meruněk či švestek. A aby byli spokojeni i muži, mějte po ruce šlehačku…

Ze všeho nejdřív si pečící formu, pokud není opravdu skvěle nepřilnavá, vymazejte trochou oleje a případně ještě vysypejte polohrubou moukou. Odložte stranou a jdeme na těsto.

Základ tvoří hustý bílý jogurt, potřebujete ho 300 gramů. Následuje slunečnicový olej, 20 gramů. Na to dvě vajíčka, ideálně z volného chovu, od šťastných slepiček. Špetka soli, ta nesmí chybět. A hora strouhaného kokosu, váhově to vychází na 140 gramů. 20 g moučkového cukru. K tomu přidáváme skromných 80 g hladké špaldové mouky. 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva. A dosladíme javorovým sirupem, můžete použít ale třeba i kokosový. 50 gramů bude stačit tak akorát. Všechno to prostě jen pořádně promíchejte, aby vznikla homogenní hmota. Větší věda v tom není. Říkala jsem, že tohle pečení v pohodě zmáknete.

Pomocí stěrky veškeré těsto přemístěte do formy, pro jistý úspěch doporučuju použít kovovou nepřilnavou, třeba s teflonovým povrchem. Uhlaďte povrch těsta a nyní přidejte ještě zmrzlý rybíz. Určitě nešetřete. Případně ho můžete i lžící lehce vmáčknout do těsta, aby byl povrch zarovnanější. A už může do trouby – peču na horký vzduch při 180°C (nebo klasické pečení 200 °C)  asi 35 minut a případně posledních minut hlídám pod grilem na barvu. Výhodou je, že tahle buchta vydrží přiklopená stejně dobrá i druhý třetí den po upečení. Tedy, teoreticky. U nás doma zmizí podstatně dřív.