Slaný tortillový dort16 / 06 / 2020

Ingredience na 1 dort

  • Balení velkých pšeničných tortill (6 ks)
  • 1 balení mraženého špenátu s česnekem a smetanou
  •  150 ml mléka
  •  200 g šunky
  • 100 g mozarelly
  • 150 g Chedaru
  • Sůl
  • Pepř

    Malý listový salát k servírování (směs salátů, cherry rajčátko, vinaigrette)

Tohle je parádní záležitost pro začátečníky. Potřebujete jen troubu a pečící formu. Výsledek vypadá parádně. Je to něco mezi lasagnemi, palačinkovým slaným dortem a quichem. Akorát že je to vlastně skoro bez práce. A co je důležité nejen pro figuru, ale právě i pro nezkušence – bez nutnosti přípravy bešamelové omáčky, protože nám celé to zvlhčování zahustí obyčejný mražený špenát! Hlavní roli tu hrají klasické velké pšeničné tortilly, které koupíte v balení po šesti nebo osmi. A uděláte s nimi spoustu parády!

Ještě zmražený sekaný špenát se smetanou a česnekem vsypejte do pánve a na středním plameni nechte pomalu rozpouštět. Když je směs již tekutá, přidejte také mléko, společně nechte provařit, lehce zredukovat a zhoustnout. Dosolte, případně dopepřete a dejte stranou.

Připravte si kulatou koláčovou ještě lépe dortovou otevíratelnou formu o velikosti tortill (obojí mám o průměru 26 cm). Dno vystelte pečicím papírem a položte sem první tortillu. Druhou rozkrojte na čtyři stejně široké pruhy a vytvořte z nich okraje dortu po obvodu formy. Následně vrstvěte vždy trochu špenátové omáčky, na kousky pokrájenou šunku, natrhanou mozzarellu a nahrubo nastrouhaný chedar. Pak další tortilla a opět stejný postup stále dokola. Na poslední vrchní placku směřuje už pouze pořádná porce chedaru.

Přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Po 15 minutách odkryjeme alobal a necháme dopékat při stejné teplotě takzvaně na barvu, tedy než se sýr zapeče a místy zezlátne. Po upečení nechte koláč půl hodiny ještě ve formě stát a chladnout, až pak opatrně vyjměte nebo rovnou krájejte. Servírujte vlažný nebo ohřátý spolu s malým salátkem z baby špenátových lístků a cherry rajčátek ochucených klasickým vinaigrettem.