Hlavní obsah

Největší trémisté: Jsou mezi nimi i ostřílení matadoři

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pódiu nebo před kamerou působí většinou sebevědomě. Jejich povolání totiž vyžaduje značnou dávku sebedůvěry a exhibicionismu. Ovšem ne každý zpěvák nebo herec to má v krvi. Kdo patří mezi největší trémisty?

Článek

Předpokladem hereckého či pěveckého povolání je, že člověk je alespoň trochu extrovert. To ale neznamená, že nemůže trpět trémou. Některé celebrity se s ní potýkají i po letech zkušeností. Tohle jsou velcí trémisté a trémistky.

Rihanna (32)

Vypadá a často se i chová jako diva, přesto barbadoská zpěvačka zažívá před vystoupením úzkost. Každý svůj koncert totiž bere velmi vážně. Magazínu Esquire prozradila, jak zvládá krušné chvilky před tím, než jde na pódium. Napije se trošky alkoholu zředěného buď sodovkou nebo pomerančovým džusem (kdo ze slavných bojoval s alkoholem?).

Foto: Profimedia.cz

Doufáme, že má Rihanna množství alkoholu pod kontrolouFoto: Profimedia.cz

Adele (32)

Ani ostřílená britská zpěvačka Adele není před vystoupením v klidu, ba naopak, musí bojovat s panickými úzkostmi. Pro magazín Rolling Stone dokonce řekla, že má z publika strach.

Několikrát se jí stalo, že musela z pódia utéct, aby se mohla svobodně nadechnout a v zákulisí potlačit nevolnost. Tréma ji pořád trápí, i když je na tom daleko lépe než dřív (Dieta, po které Adele drasticky zhubla).

Foto: Profimedia.cz

Možná dodá Adele štíhlejší postava více sebevědomí Foto: Profimedia.cz

Pavel Řezníček (53)

Je pravda, že do rolí namachrovaných seladonů není herec s plachým pohledem příliš obsazován. Je totiž docela stydlivý, čímž se netají a dost se tak podobá například postavě Profesora T. ze stejnojmenného seriálu (2018).

V rozhovoru pro Novinky.cz se herec svěřil, že je velkým trémistou a vlastně nechápe, jak se může věnovat herecké profesi. Nepřekvapí, že upřednostňuje natáčení s menším množstvím lidí.

Foto: Profimedia.cz

Pavlu Řezníčkovi trému věříme. Jako suverén na první pohled nepůsobíFoto: Profimedia.cz

Gillian Anderson (51)

Agentka Scullyová ze seriálu Akta X (1993–⁠2002) už má také něco za sebou. Poprvé se před kamerou objevila už v roce 1971 a má tak zkušeností na rozdávání. Přesto pořád trpí trémou.

Při natáčení to ještě jde, větší problém pro ni ale představuje divadelní jeviště. Občas musí před veřejným vystoupením bojovat se záchvaty paniky a s úzkostnými stavy.

Foto: Stud herečka pociťuje hlavně v divadle, Profimedia.cz

Trému pociťuje Gillian Anderson hlavně v divadleFoto: Stud herečka pociťuje hlavně v divadle, Profimedia.cz

Luděk Sobota (77)

Celoživotním trémistou je i František Koudelka z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974). Přestože jeho herecký představitel je velkým vtipálkem, který má za sebou stovky rolí v divadle i ve filmech, ve skutečnosti je spíš zakřiknutým introvertem.

Kvůli tomu se v minulosti potýkal s depresemi.

Foto: Profimedia.cz

Za komickými rolemi Luďka Soboty je i pořádná dávka nejistotyFoto: Profimedia.cz

Jana Preissová (72)

Pro dlouholetou členku činohry Národního divadla a maminku z filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) je prý nejhorších prvních deset minut na jevišti, protože i ona se potýká s velkou trémou. Podle svých slov je založením introvertní a nikdy netoužila po povolání herečky.

Její povaha má navíc sklon k neustálému pochybování – to se týká i jejího hereckého umu. V každé roli se tak velmi překonává.

Foto: Profimedia.cz

Pro Janu Preissovou je kritických hlavně prvních deset minut na jevištiFoto: Profimedia.cz

Iva Pazderková (40)

Coby „blbá blondýna“ dokáže svými stand-up vystoupeními vyvolat salvy smíchu, a přestože na pódiu působí zcela suverénně, necítí se tak. Česká komička a herečka prý kvůli trémě mnohdy i zvrací a často ji pociťuje nejen při práci, ale i v soukromí při různých setkáních.

Po letech už si ovšem zvykla a snaží se, aby ji nervozita neparalyzovala, ale naopak povzbudila k lepšímu výkonu.

Foto: Profimedia.cz

Trémou někdy Iva Pazderková dokonce zvrací Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám