Jan Rozkošný: Chceme dlouhodobou životnost DVTV

středa, 17. června 2020, 07:35 Internet & Mobil, TV Martina Vojtěchovská

DVTV je podepsána pod zatím nejúspěšnější kampaní českého crowfundingu. Proč se do kampaně pustila a k čemu finance využije, vysvětluje vedoucí projektu DVTV Jan Rozkošný.

zdroj: DVTV

zdroj: DVTV

Internetová televize DVTV ukončila v minulém týdnu svou crowdfundingovou kampaň na Hithitu, kde se jí podařilo vybrat téměř deset milionů korun. O dalších plánech DVTV jsme mluvili s vedoucím projektu Janem Rozkošným. „Hledáme možnosti, jak získat peníze, abychom mohli naši činnost udržet. Proto to celé děláme," vysvětluje v rozhovoru.

Crowdfundingová sbírka DVTV přinesla rekordní výsledek, podařilo se vám vybrat téměř deset milionů korun, přesně 9,75 mil. Kč. Co na to říkáte?

Je to něco neuvěřitelného, nečekali jsme to. Stanovili jsme si základní sumu 750 tisíc s tím, že jsme doufali, že se třeba vyšplhá k milionu nebo nad něj. Nechci, aby to znělo jako fráze, ale je to pro nás obrovský závazek.

Na co peníze použijete?

Naším záměrem je vytvořit pro DVTV další zdroj financování. Video žurnalistika je i na internetu stále dost drahá. Chceme zajistit, aby financování DVTV bylo dlouhodobě udržitelné. Rozhodli jsme se proto nabídnout našim nejvěrnějším fanouškům a podporovatelům možnost sledovat videa bez reklam a dát jim i lepší zážitek v podobě podcastů. Po tom volá řada našich diváků, mají zájem podcasty poslouchat na cestě autem, v tramvaji nebo při cvičení. Nápadů máme ještě mnohem víc, ale ne všechny můžu stoprocentně slíbit. Osobně bych byl rád, kdyby se nám podařilo videa otitulkovat, aby k nim měla přístup i neslyšící komunita. Peníze, které jsme ve sbírce získali, nám umožní soustředit se  na to, co chceme dělat především: rozhovory, a to pokud možno nejlepší v Česku.

Díky financím vybraným v kampani nabídnete divákům možnost sledovat videa bez reklam a zároveň zůstanete otevření i pro diváky, kteří vás budou moci sledovat zdarma s reklamou. Budete tedy vysílat na dvou místech?

Ano, budeme vysílat na dvou internetových stránkách. Klasická videa s reklamou zůstanou na serverech Economie a paywall bude na doméně dvtv.cz. Na konci minulého roku jsme podepsali další smlouvu s Economií a chceme navázat na vše, co se podařilo. Economia má přes svoje servery Aktuálně.cz a Centrum.cz masový zásah a dokáže videa dostat k obrovskému počtu lidí. Navíc se nechceme vzdávat reklamy. Naopak chceme, aby videa sledovalo co nejvíc lidí. Proto jsme se při prodloužení smlouvy s Economií dohodli na určitém kompromisu: my se budeme snažit navázat na to, co nám šlo a dál budeme s Economií rozvíjet prodej videí s reklamou, ale vedle toho převezmeme část odpovědnosti a začneme se věnovat úzce zaměřeným projektům. To je například právě placený web, kde nečekáme, že půjde o stovky tisíc lidí. Pokračovat chceme i v našich roadshow a také jsme si i vyzkoušeli komerční spolupráce s partnery, které nám dobře fungovaly. To jsou pro nás další možné zdroje příjmů, které chceme rozvíjet.

Kolika předplatitelů byste mohli dosáhnout? Na Hithitu si předplatné, ať už půlroční, nebo roční předplatily zhruba tři tisícovky diváků z celkových více než devíti tisíc, kteří přispěli na podporu DVTV.

Na Hithitu nás celkově podpořilo přes 9255 fanoušků. Přestože si všichni předplatné nekoupili a využili jiné možnosti odměny za svou podporu, tak jsme odhadovali, že na startu by mohly být jednotky tisíc předplatitelů. To je na český trh velký úspěch. Navíc s prodejem předplatného teprve začneme po spuštění placeného webu. Plánujeme oslovit všechny podporovatele z crowdfundingu, zejména ty, kteří si předplatné nekoupili, nabídnout jim ukázku, jak budou videa bez reklam vypadat. Věříme, že mnoho z nich přesvědčíme, aby se stali předplatiteli. Odhadovat, kolik předplatitelů můžeme mít, si netroufám. Jak už jsem řekl, nechceme stavět jen na předplatném. Je otázkou, do jaké míry může být předplatné dominantním, nebo dokonce jediným zdrojem financování. Osobně o tom pochybuji. 

V nabídce jste měli i možnost pro partnery podcastů. Počítáte v případě podcastů s prodejem reklamy?

Partner podcastu byla nejdražší odměna a podařilo se všech dvanáct partnerství za cenu 100 tisíc Kč prodat. Působí to na mě dojmem, že inzerenti hledají nové možnosti, jak se dostat na trh. Možnost partnerství využily nejen zavedené e-shopy jako Pietro Filipi nebo Favi, ale i menší společnosti jako Horolezci.org. Je možné, že reklamu v podcastech rozšíříme i na výraznější reklamní sdělení.

Když odhlédneme od crowdfundingu a placeného webu, dosud byl primárním a jediným zdrojem financování prodej reklamy. Dařilo se projekt z reklamy financovat?

Výsledky nemohu komentovat, protože to je primárně otázka na Economii. My jsme na základě uzavřené smlouvy prodávali naše videa Economii – podrobnosti kontraktu nemohu komentovat, protože smlouva mě zavazuje v těchto otázkách mlčenlivostí.      

Předplatná, která si budete prodávat sami, už budou výnosem pro DVTV, resp. pro provozující společnost Online Partners?

Ano, pokud jde o předplatné, tak to, co prodáme, bude na rozvoj DVTV. 

Bude vám to, co jste vybrali v crowdfundingové kampani, stačit?

Moc bychom si to přáli, ale kvalitní žurnalistika není levná...    

Nebo jinak: na jak dlouho může vybraná částka stačit?

Uvidíme, budeme se snažit šetřit a také urychlíme vývoj platformy, na které placený web spustíme. Měli bychom ji spustit v řádu několika dnů, maximálně týdnů, abychom začali prodávat standardní předplatné DVTV. Druhá věc je, že to vnímáme jako podporu diváků ke změně – očekávání od produkce DVTV je velké a my se budeme muset zamyslet, jak ho naplnit. Je rozdíl, když přispějí tisíce lidí, než kdyby přispěly stovky. Mají od nás nějaké očekávání, které možná podle mě směřuje k aktuálnějším tématům. Vidíme, že například v anketě Křišťálová Lupa pravidelně vítězíme v kategorii Zpravodajství. Z toho mám samozřejmě radost. Na druhou stranu zpravodajství není dominantní částí našeho vysílání, přestože se mu věnuje. Teď jsme měli v souvislosti s koronakrizí řadu večerních zpravodajských speciálů.

Nechceme stavět jen na předplatném. Je otázkou, do jaké míry může být předplatné dominantním, nebo dokonce jediným zdrojem financování.

Uvažujete o změně konceptu stávajícího vysílání DVTV?

S Economií jsme domluveni na dvě až tři videa v pracovní den a jedno video ve sváteční den. Tento koncept měnit nebudeme. Kontinuální vysílání by nemělo smysl, trh je přesycený. Na druhou stranu se mi líbily a bavily mě zpravodajsko-publicistické speciály, které jsme během koronavirové krize dělali. Myslím si, že jsme je zúročili v crowdfundingové kampani, protože mnoho lidí nás v březnu a v dubnu sledovalo denně.      

Kdy chcete nový placený web spustit?

Doufám, že nejpozději do konce června paywall spustíme. Je nám jasné, že mezi jeho spuštěním a ukončením crowdfundingu nemůže dlouhá prodleva. Na jeho přípravě jsme pracovali intenzivně od začátku kampaně, kdy se ukazovalo, že přispěvatelů přibývá rychleji, než jsme si mysleli. Proto jsme na to vrhli veškerou naši kapacitu. Web už je předpřipraven, teď se dolaďuje. Jako první ho dostanou šanci otestovat naši podporovatelé.

Obsah, který poběží na Aktuálně.cz a na dvtv.cz, bude kromě reklam stejný?

Počítáme s tím, že obsah na Aktuálně.cz i dvtv.cz bude srovnatelný, lišit se bude v tom, že na dvtv.cz nebudou reklamy. Máme dohodu s Economií, že nebudeme s obsahem nějak šachovat nebo si něco schovávat.

Je reálné, že byste se do budoucna rozhodli pro samostatnou činnost, tedy bez spolupráce s Economií?

O tom neuvažujeme, jsme loajální. Economia nám před šesti lety dala velkou šanci spustit tento projekt a zato jsme vděční. Naše spojení s Economií je logické a věřím, že i my naplňujeme jejich očekávání. Věnujeme se tomu, co umíme – pro nás je zásadní novinářská kvalita, ze které nechceme slevit. Jen hledáme možnosti, jak získat peníze, abychom mohli naši činnost udržet. Proto to celé děláme.

Obsah na Aktuálně.cz i dvtv.cz bude srovnatelný, lišit se bude v tom, že na dvtv.cz nebudou reklamy.

Na úvod jste zmínil, že video žurnalistika je stále nákladná. Ani po šesti letech, co DVTV existuje, se nesnížily náklady na video produkci?

Spíš se prodražují, ale to proto, že postupně naše vybavení zdokonalujeme. První přístroje jsme kupovali velmi rychle a pravděpodobně řada našich diváků měla třeba doma stejné nebo dokonce lepší digitální zrcadlovky než my. Když jsme s tím začali simulovat televizní vysílání, tak to vypadalo hrozně. Z nouze jsme proto začali dělat velké detailní záběry, které se staly naším charakteristickým vyjádřením. U některých televizních kameramanů se setkávaly s posměškem, ale dnes vidím, že jsou standardem i ve velkých televizích. Diváci chtějí vidět emoce hostů i jejich mimiku.

Na začátku jsme stříhali offline, teď jsme investovali do vlastní střižny. To byla podstatná a drahá investice, která nám ale umožňuje bezproblémově vysílat živé speciály. Jsme schopni je odbavovat téměř jako televize, přestože nemáme televizní zázemí. Paradoxně se navíc vracíme na velké obrazovky tím, jak diváci vyměňují televize, kupují si nové chytré televizory a přispívají k tomu také různé aplikace. Budeme muset také investovat do světel, což bude drahá záležitost, a do maskérek.

Budete moct díky tomu nabídnou vysílání ve vysokém rozlišení (HD)?

Nevím, jestli přímo v HD, protože to je velmi náročné na datový tok. Musíme myslet na to, že je potřeba si videa rozumně stáhnout do počítačů a mobilů. Bylo by ale hezké mít různé možnosti zobrazení.

Kolik lidí tvoří tým DVTV?

Celkem je nás patnáct, ale ne všichni spolupracují na denní bázi.

Dříve jste také vydali časopis DVTV s přepisy rozhovorů. Objeví se nějaký další?

Po minulém crowdfundingu jsme vydali časopis DVTV a pohrávali jsme si s myšlenkou pokračovat a vydávat přepisy rozhovorů. I kvůli pandemii koronaviru jsme to ale opustili. Nebyli jsme si jistí, zda si lidé kupují časopisy a také jsme nevěděli, jak časopis co nejlépe distribuovat. Printu jsme se teď vzdali. Možná jen dočasně, třeba se k té myšlence 1-2krát ročně vrátíme.

DVTV si letos v květnu připomněla šest let od začátku vysílání. Jak teď zpětně vidíte začátky vysílání?

DVTV jsme zakládali s konceptem zpravodajského souhrnu dne, který se neměl věnovat jen politice, ale i společnosti, kultuře nebo vědě. To, co jsme připravovali pro Události, komentáře, jsme chtěli převést a upravit pro internetové vysílání. Zpětně si myslím, že jsme shodou náhod trefili vhodnou dobu: video na internetu začalo být rozšířenější, zlepšovalo se připojení k internetu a začalo fungovat i LTE. Neměli jsme žádný byznysový plán nebo SWOT analýzu, rozhodli jsme se impulzivně. Museli jsme ale vymyslet něco rychle, protože jsme chtěli odejít z České televize. Možná, že kdybychom se rozhodli o rok dřív nebo o rok později, už by ta situace nebyla tak příznivá.

Vidím dvě naše základní konkurenční výhody. První jsou moderátoři. A druhá je ta, že jsme jako tým dlouho pohromadě. Máme nastavený proces, jak videa vyrábět a každý má v tom procesu svoji roli – od rešeršisty po editora a moderátora. Snažíme se tohoto svým způsobem protokolu maximálně držet, což nám snad pomáhá k tomu, aby to celé fungovalo.

Rozchod týmu DVTV s Českou televizí je už dnes trochu v zapomnění. Co se tehdy vlastně stalo?

Začalo to poté, co Daniela Drtinová byla odvolána z moderování Událostí, komentářů. Protože bylo před volbami, měli jsme pochybnosti, zda se tak nestalo na zakázku od politiků. Z mého pohledu toto a následující události nebyly nikdy pořádně vysvětleny a v ČT jsem se přestal cítit dobře. Vůči ČT ale necítím žádnou hořkost nebo zášť. Vlastně jsem rád, že mě popíchli, abych se pustil do nového dobrodružství.

Jan Rozkošný, vedoucí projektu DVTV

Začínal jako redaktor Radiožurnálu, poté se stal redaktorem i moderátorem českého vysílání BBC v Praze a také v Londýně. Od roku 2007 pracoval v České televizi jako editor pořadů Studio ČT24 a Události, komentáře. Na jaře 2014 z televize odešel a stal se jedním ze zakladatelů internetové televize DVTV. V provozující společnosti Online Partners drží 25% podíl.