Aqua-Fi. Bezdrátový internet už funguje i pod vodou

Svět pod vodou

Svět pod vodou Zdroj: Pexels

Aqua-Fi
Aqua-Fi
Svět pod vodou
Svět pod vodou
5
Fotogalerie

Internet, původně vojensko-výzkumná technologie, dnes již neodmyslitelně patří k našemu životu. Přesunul se od sálů univerzit do mobilních zařízení, která si nosíme stále s sebou. Doposud byl určitým problémem přenos signálu pod vodou. To se teď mění.

Basem Shihada z King Abdullah University of Science and Technology v Saúdské Arábii se svým týmem nyní vyvinul podvodní bezdrátový systém nazvaný Aqua-Fi, ne nepodobný pozemskému Wi-Fi. Umožní posílání multimediálních zpráv pomocí LED a laserové technologie. První varianta je úspornější, ovšem má také kratší dosah. Lasery nabídnou přenos na větší dálky, ovšem jsou i energeticky náročnější.

Technologie má být užitečná mimo jiné pro potápěče a umožnit jim mezi sebou komunikovat i na delší vzdálenosti. V současnosti sice mohou používat vysílačky, ty však mají omezený dosah. Rovněž bude možné posílat data v reálném čase na povrch.

Výzkumníci současně posílali i stahovali multimediální data a dosáhli maximální rychlosti přenosu 2,11 megabytu za sekundu. „Je to poprvé, co někdo použil internet pod vodou zcela bezdrátově,“ uvedl Shihada.

V reálném užití Aqua-Fi pošle data z potápěčova telefonu do zařízení uchyceného k výbavě na zádech. Následně toto zařízení (jako zesilovač) přenese signál prostřednictvím světelného paprsku do počítače na povrchu, který bude připojen k internetu přes satelit.

K masovému rozšíření technologie ale bude třeba překonat ještě nemálo překážek. „Doufáme, že rychlejšími součástkami vylepšíme kvalitu a rozsah přenosu,“ poznamenává Shihada. „Vytvořili jsme relativně levný a flexibilní způsob, jak připojit podvodní prostředí ke globálnímu internetu,“ uzavírá s tím, že další vývoj bude mimo jiné také velmi nákladný.