InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

V krajském městě roste první zelený bytový dům

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

ČESKÉ BUDĚJOVICE – V úterý 16. června představili v Českých Budějovicích tvůrci a investoři projekt Residence Oskarka. První zelený bytový dům v Českých Budějovicích roste v ulici Václava Talicha na místě před třemi lety zrušené mateřské školy. V úterý v dopoledních hodinách byl symbolicky položen základní kámen Residence Oskarka, která v prostoru mezi panelovou zástavbou a Základní školou Oskara Nedbala roste od března letošního roku. „Do dvou let by měla být celá stavba, ve které bude 110 bytů, hotová. V přízemí, kde budou nebytové prostory, je zamýšlená kavárna a malé potraviny, pravděpodobně i nějaké služby,“ řekla Hana Adámková z realitní kanceláře Adámková reality.

Po symbolickém kopnutí do země následovala v sousední základní škole prezentace vlivu zeleného domu na okolní prostředí. V podobě certifikace GreenPass ho přednesl Petr Selník z brněnské společnosti. Stavbu budou tvořit dvě věže spojené v rezidenci. Uvnitř ve vnitrobloku vznikne velké atrium. Při akci byl předán ZŠ Oskara Nedbala peněžní dar jako pozornost od developera.

Rezidence Oskarka je první česká rezidentní novostavba podrobená hodnocení svého dopadu na vnější okolí. „Hodnocení vlivu stavby na okolí jsme pořídili o své vůli. Každý dům má přesah lidského života. Výstavba nového domu je významnou událostí obecně v životě lidském i samozřejmě v životě jeho tvůrců. V současné době je jiný vztah k životnímu prostředí než dosavadní praxe. Hledá se rovnováha mezi přírodou a stavbou, mezi přírodou a civilizací," řekl zástupce investora Petr Prokop.

Petr Selník ve svém příspěvku vyhodnotil na základě výsledků zkoumání stavby z hlediska ovlivnění teploty okolí, že autoři projektu se zhostili svého úkolu velice dobře. „Hodnotili jsme především první dvě patra budovy, které budou pokryté zelení. A zaměřili jsme se na 15. hodinu odpoledne, kdy z hlediska teploty a vysílání tepla do okolí nastává kritický stav. Pocitová i faktická teplota vysílaná projektovanou budovou je pro člověka velice příjemná," uvedl Petr Selník.

Budova má vymyšlené pasivní zadržování vody, která bude používaná na zalévání zeleně budovy. Na setkání také zaznělo, že voda se ovšem musí částečně vracet do prostředí, aby nedošlo k extrému – suchu. Dešťová voda bude jímaná do retenční nádrže a používaná k zálivce zeleně. Spoluautorem projektu je architekt Jiří Brůha. „V Českých Budějovicích vzniká v současné době nový územní plán. Počítá do třiceti let s navýšením počtu obyvatel města o zhruba 17 tisíc lidí na 110 tisíc obyvatel. Protože město nemá dostatek pozemků, aby se bytová zástavba rozšiřovala v podobě rodinných domů, je třeba hledat vhodné prostory pro nové bytové domy," sdělil architekt Brůha.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace