www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

Sezóna slalomů úspěšně odstartovala

17. června 2020 • 10:00

Foto: Rallyservice.cz

Na zkušební dráze Continental Barum s.r.o. v Otrokovicích se o uplynulém víkendu proháněly nejen slalomové speciály. Uskutečnil se zde dvojzávod zařazený do Autoklub Mistrovství České republiky ve Slalomu 2020 a České trojefe Junior. Jedná se o oblíbenou disciplínu, ve které není až tak rozhodující faktor rychlosti vozidla, ale postřeh jezdce a jeho schopnost rychle a správně měnit směr. A právě pro tyhle vlastnosti se slalom stal základní disciplínou několika známých jezdců rally.

A jak tedy akce proběhla? Soutěžní víkend byl rozdělen do dvou závodů. Do sobotního závodu bylo převzato 23 jezdců na slalomových speciálech, kteří na trati soupeřili nejen o poháry pro nejlepší, ale především o mistrovské body. Převahu však měli nelicencovaní jezdci na sériových vozech, kteří přijeli otestovat své řidičské schopnosti a bavit se motorsportem. Těch se do Otrokovic sjelo hned 27. Startovní pole tak čítalo rovných 50 účastníků, z nichž byly tři ženy a našel se mezi nimi i jeden junior. Všichni museli absolvovat jednu tréninkovou a tři měřené jízdy na trati dlouhé 1,55 km, která byla vyznačena kužely.

„Jsem velmi potěšen zájmem o naši akci. Každoročně se nám kromě pravidelných účastníků hlásí nové tváře i zahraniční jezdci a díky tomu u nás můžeme vidět pestré startovní pole. Máme tady hbité Peugeoty i silné BMW nebo Focusy RS. Velkou pozornost jsme věnovali také hygienickým opatřením, kdy jsme na inkriminovaná místa dali k dispozici desinfekci a také rozmístily cedule, které upozorňují všechny na dodržování opatření,“ sdělil ředitel Autoslalomu Zlín Ing. Jan Regner.

V sobotu se s tratí nejlépe popasoval Martin Bognar z Maďarska na speciálu vlastní výroby BRC 02. Druhé místo obsadil rakouský jezdec Patrick Mayer na upraveném VW Golf I. Oba tyto speciály splňují specifikaci evropské třídy E1. Nejrychlejším Čechem byl v sobotu třetí Antonín Červenka ze zlínského AZ Sportu. Jeho soutěžním nářadím byl Peugeot 205 GTI, který připravuje společně s Davidem Migdalem. Nejrychlejší ženou byla Jiřina Mrázková na sériovém Fordu Fiesta ST, když se v absolutním hodnocení umístila na 21. místě. Nejrychlejší nelicencovaný jezdec se umístil na 9. místě. Byl jim Jaroslav Ušela na Peugeotu 205 GTI. V sobotu se na trať vydal také jediný jezdec zařazený do kategorie Junior. Matěj Mechl své jízdy absolvoval na Hondě Civic, která jej přivezla na 37. příčku absolutně. Nutno dodat, že všech padesát účastníků spatřilo cíl poslední měřené jízdy a celý závod proběhl naprosto hladce a s vynikajícím načasováním. Silná bouřka doprovázená krupobitím se v Otrokovicích spustila těsně po vyhlášení.

Foto: Rallyservice.cz

Druhý nedělní závod měl své specifikum především v tom, že se otočila trať a účastníci se museli s tratí znovu seznamovat. I když trénink proběhl bez jakýchkoliv problémů za pomoci pořadatelů, někteří jezdci si ji nejspíše nenastudovali dostatečně a bloudili. To se neobešlo bez vysokých penalizací a propadů na chvost výsledkové listiny. Jeden z účastníků dokonce neprojel branky ve správném pořadí v ani jedné z jeho měřených jízd. Do závodu se zapojilo celkem 45 účastníků a hned v první jízdě jsme mohli o dva přijít. Peugeot 106 Dominika a Dušana Šurýnových se těsně před cílem první jízdy zastavil a nechtěl se hnout. Třetí měřená jízda se stala osudnou pro VW Golf Patricka Mayera. Ten se kvůli poruše elektroinstalace zastavil 30 m před cílovou fotobuňkou. Nicméně jelikož se sčítají výsledky pouze dvou nejlepších jízd a v nich byl Patrick velmi rychlý, mohl v neděli vystoupat na stupínek nejvyšší a oslavit své narozeniny tím nejlepším způsobem. Na stupních pro vítěze jej doplnila dvojice zlínského AZ Sportu - druhý skončil David Migdal a třetí Antonín Červenka, oba na stejném voze Peugeot 205 GTI. Nejrychlejší ženou se v neděli stala opět Jiřina Mrázková, tentokrát jako 24. v absolutním pořadí. Nejrychlejším nelicencovaným jezdcem se stal absolutně dvanáctý Michal Bauer na Fiatu Punto. Jelikož se v neděli nedostavil žádný z juniorů, tuto cenu nakonec převzal JUDr. Vincent Timura, který je přes svůj věk, 72 let, stále aktivním slalomářem a pravidelně na zlínské slalomy jezdí až z Prahy.

A jak hodnotil soutěžní víkend sportovní komisař Jakub Hofbauer? „Velmi povedený soutěžní víkend. Byl to vůbec první podnik restartovaného sportovního kalendáře Autoklubu České republiky a bylo vidět, že se již mnozí jezdci nemohli dočkat. Účast licencovaných i amatérských jezdců byla po oba dva dny solidní. Samozřejmě je škoda nižší zahraniční účasti, což ovšem bylo pochopitelné, jelikož závod letos nebyl vypsaný jako zónový. O to víc si ale ceníme Martina Bognára a Patricka Mayera, kteří do Otrokovic zavítali a závodní víkend zpestřili. Každopádně poděkování zaslouží všichni, kteří se na trať vydali ať už za mistrovskými body nebo za zábavou.“

Foto: Martin Bill

Bonusem otrokovického závodu byl vložený pohár Barum Czech Rally Zlín, který byl vypsán pro jezdce třídy L6, kteří absolvovali oba soutěžní dny. V každé ze tříd L6 a až d byli tři nejlepší ocenění permanentkami na Barum Czech Rally Zlín a tři nejrychlejší v rámci celého poháru si navíc odnesli také poháry. Třetí místo obsadil Karel Ušela na Fordu Focus RS želechovického MK Racingu, pohár za druhé místo se stal kořistí Aleše Dokoupila na dalším Focusu RS, ale všem vypálil rybník Martin Polák s malou a hbitou Fiestou ST.

Závěrem je potřeba poděkovat také přihlížejícím fanouškům, kteří si v oba soutěžní dny našli čas a cestu a podpořili své favority. Velké poděkování patří také hlavnímu partnerovi automobilového slalomu společnosti Continental Barum s.r.o. za podporu ve formě vypůjčení zkušební dráhy ve svém areálu.

Martin Bill
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist